به گزارش خبرنگار مهر، نکتهای که در مطالعات مربوط به اندیشه سیاسی اسلام باید مورد توجه پژوهشگران قرار بگیرد، آسیبشناسی گونهای از تفاسیر اندیشه دینی است که نوعی اصالت تسلیم، توقف نظری و رئالیسم سیاسی را برای جهان اسلام به ارمغان میآورد.
چارچوب تفکر و عمل امام خمینی(ره) که مبتنی بر نحوه برداشت ایشان از مفاهیم عاشورایی بود، به عنوان مفاهیم واسط برای تبیین حرکت مردمی علیه رژیم پهلوی، حداقل در دهههای 40 و 50 شمسی، جدید و بکر بوده است، بنابراین نمیشد این نهضت را پیشبینی و از آن پیشگیری کرد. غلامرضا ذاکر صالحی در کتاب پیشرو،در قالب 5 مقاله علاوه بر ارائه ارکان اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)، ریشههای نظری تفکرات ایشان را در آموزههای دینی بررسی کرده است.
عناوین 5 مقاله چاپ شده در کتاب به این ترتیب است: امام خمینی(ره) و ارکان فلسفه سیاسی شیعه، شعائر و کارکردهای سیاسی - فرهنگی آن در اندیشه امام خمینی(ره)، لزوم تشکیل حکومت دینی در اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) و تطبیق آن با آرای اهل سنت، سرمق تکلیفگرایی در اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) و شباهتهای نهضت امام خمینی(ره) و قیام عاشورا.
در قسمتی از این کتاب میخوانیم:
شعائر شیعی طیف وسیعی از مراسم و مناسک را در بر میگیرد. از برگزاری محافل ذکر تا گریه (خواه بهصورت فردی خواه گروهی) تا زیارتخوانی تا بهراه انداختن مواکب و دستجات ... همه این اشکال متضمن مفاهیمی چون سلوک میدانی در مسیر اقتدا به ائمه اطهار (س) و تفاعل حقیقی با اهداف متعالی آن بزرگواران، تجدید عهد و معرفت نسبت به آنان و اعلام نفرت نسبت به ظلم و ظالم و دعوت و حرکت جمع به سوی اهداف این هدایتگران بزرگ الهی است. نکته بسیار مهمی که یکی از محققان بدان تنبّه داده است توجه به ابعاد کلامی شعائر شیعی است. مایکل بکتاش در مقاله خود، «تعزیه و فلسفه آن»، تذکر میدهد کسی که عزادار میشود، یعنی جبرگرایی سیاسی و اندیشه ارجاء را قبول ندارد وگرنه قاتلان امام حسین(ع) را تبرئه میکرد. عزادار معتقد است که انسان ملعبه تقدیر نیست بنابراین نمیشود کار یزید و هوادارانش را به قیامت موکول کرد. گریستن او نوعی مخالفت در مقابل توجیهگران ظلم و نوعی عدالتخواهی است...
این کتاب با 108 صفحه، شمارگان 500 نسخه و قیمت 4 هزار و 500 تومان منتشر شده است.
نظر شما