۱۸ مرداد ۱۳۹۳، ۱۴:۰۱

مهر گزارش مي‌دهد/

استان معدن خیز یزد از نبود صنایع فرآوری رنج می‌برد/ لزوم جلوگيري عملی از خام فروشی

استان معدن خیز یزد از نبود صنایع فرآوری رنج می‌برد/ لزوم جلوگيري عملی از خام فروشی

یزد - خبرگزاری مهر: استان یزد را دومین استان کشور از نظر منابع معدنی می‌دانند اما این معادن به دلیل نبود صنایع فرآوری، به صورت خام به بازار عرضه می‌شوند این در حالیست که می‌توان با ایجاد صنایع فرآوری، ضمن کمک به ایجاد اشتغال بیشتر، در ارز آوری و ارزش افزوده نیز موثر عمل كرد.

به گزارش خبرنگار مهر، چند سالی است فعالان عرصه تولید و اقتصاد در استان فریاد جلوگیری از خام‌فروشی را از عمق جان برآورده اما کسی شنوا نبوده و امروز مسئولان استان یزد هم در اظهارنظرهای خود خواستار جلوگیری از خام‌ فروشی در معادن این استان و ایجاد صنایع فرآوری هستند.

استان یزد دارای ذخایر قابل توجه معدنی است به طوري که ذخایر معدنی استان یزد را می‌توان به سه گروه فلزی، غیرفلزی و سنگهای تزئینی و نما تقسیم کرد.

معادن بزرگ آهن چادرملو، معدن آهن بافق، معدن سرب و روی کوشک، معدن سرب و روی مهدی‌آباد، معدن اورانیوم ساغند و... از جمله منابع معدنی فلزی استان هستند.

همچنین بیش از 28 نوع سنگ گرانیت از انواع سنگ‌های تزئینی در معادن این استان وجود دارد.

ارزش صادرات سنگ‌هاي تزئيني معادن نيز نزديك به 120 ميليون دلار است

ارزش صادرات این سنگ های تزئینی نزدیک به 120 میلیون دلار است که سهم قابل توجهی از صادرات محصولات غیرنفتی استان یزد را به خود اختصاص داده است.

علاوه‌بر این از مجموع 68 ماده‌ معدنی شناخته شده در کشور 39 نوع آن در استان یزد کشف شده است.

همه این‌ها در حالی است که به دلیل نبود صنایع فرآوری مواد معدنی در استان و پرداختن به خام‌ فروشی، چیزی جز تخریب راه‌های استان و تحمیل هزینه های سنگین راهسازی، استهلاک و فرسودگی راه‌های مواصلاتی روستایی منتهی به معادن به همراه نداشته است.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت یزد با بیان اینکه این استان دومین استان معدنی کشور است، گفت: معضل عمده ما در استان و کل کشور، خام فروشی مواد معدنی است.

محمدمهدی زارع در گفتگو با مهر اظهار داشت: نبود آب در استان یکی از دلایل عدم فرآوری مواد معدنی است که امید است با حل معضل آب از طریق خطوط آب‌رسانی خلیج فارس و دیگر منابع آب‌های زیرزمینی غیر معمول، بتوان در این زمینه نیز اقدام کرد.

سال‌ها بر جلوگیری از خام‌فروشی تاکید کردیم کسی نشنید

رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت یزد و خزانه‌دار خانه ایران نیز در گفتگو با مهر با بیان اینکه سال‌ها بر جلوگیری از خام‌فروشی تاکید کردیم اما گوش شنوایی برای آن وجود نداشت، گفت: خام فروشی مواد معدنی در استان از چالش‌‌های حوزه اقتصاد در یزد است که ضرر بزرگی به جامعه وارد می‌‌کند و کسی متوجه آن نیست.

محمد حسین فنایی اظهار داشت: محور توسعه استان یزد حول صنعت و معدن شکل گرفته است و این نکته بارها و بارها از سوی فعالان اقتصادی در محافل گوناگون مطرح شده است.

وی ادامه داد: در بسیاری از کشورها، برای صادرات مواد خام و خام‌فروشی، عوارض بالایی در نظر می‌گیرند و هر اندازه که مواد خام به چرخه تولید نهایی نزدیک شود، این عوارض کاهش یافته و به بسته‌های تشویقی تبدیل می‌شوند.

فنایی ادامه داد: این در حالی است که در کشور ایران این موضوع دقیقا برعکس است و برای خام‌فروشی حتی جایزه صادراتی در نظر می‌گیرند.

خزانه‌دار خانه صنعت ایران با تاکید بر اینکه فرآوري مواد معدنی به حفظ ارزش افزوده اين مواد در کشور، اشتغالزایی و درآمدزايي مناسب از اين راه کمک مي کند، عنوان کرد: صادرات سنگ ‌آهن در حالی انجام می ‌شود که می ‌توان به راحتی با تقويت صنايع فولاد و آهن، ارزش افزوده اين مواد را حفظ کرد و با ایجاد اشتغال به سود مردم گام برداشت.

وی با بیان اینکه امروز نمایندگان استان و حتی نماینده ولی فقیه در استان هم بر جلوگیری از خام فروشی تاکید دارند عنوان کرد: امام جمعه شهر یزد در دیدار با اهالی صنعت و معدن و حتی در جمع نمازگزاران جمعه یزد این موضوع را مطرح کرده و خواستار جلوگیری از خام فروشی مواد معدنی شده است.

وی تصریح کرد: اکنون زمان آن فرا رسیده تا مسئولان به هر روشی که می توانند جلوگیری از خام فروشی مواد معدنی را عملی کنند.

عدم رشد صنايع معدني همگام با برداشت آن از آسيب هاي جدي است

نماینده مردم یزد و اشکذر هم در گفتگو با مهر با انتقاد از خام‌فروشی مواد معدنی استان یزد اظهار داشت: استان یزد در رتبه دوم کشور به‌ لحاظ ذخایر معدنی قرار دارد اما به عقیده من رشد نکردن صنایع معدنی همگام با برداشت از معادن از آسیب های جدی استان است.

محمدصالح جوکار ادامه داد: متاسفانه بخش اعظمی از تولیدات این معادن به شکل خام به سایر استان‌ها برای فرآوری حمل می‌شود.

وی  اضافه کرد: باید با به کارگیری روش‌های مناسب و جذب سرمایه‌ گذاران، زمینه توسعه فعالیت‌های معدنی را همزمان با توسعه صنایع فرآوری مواد معدنی در استان، فراهم کنیم.

خام فروشی معضل معادن استان است

استاندار یزد هم در نشستی با فعالان صنعت و معدن یزد با اشاره به آمار اعلام شده در خصوص ذخایر معدنی استان گفت: ذخایر استان طبق آمارهای اعلام شده یک و سه دهم میلیارد تن و ذخیره احتمالی آن پنج میلیارد تن است.

سید محمد میرمحمدی با بیان اینکه خام فروشی معضل معادن استان است اظهار داشت: صنعتگران استان باید با تجربه و تخصص خود در تبدیل معادن به فراورده‌ها و محصولات متنوع تلاش کنند و دانشگاهیان استان نیز با تزریق علم به فعالیتهای صنعتگران، ارزش افزوده فعالیتهای صنعتی و معدنی را افزایش دهند.

وی افزود: باید بتوانیم فراوری معادن را گسترش دهیم و همچنین آنچه که تولید می شود را از مسیر این فراوری، ارزش افزوده ببخشیم و در نهایت، همین امر موجب جلوگیری از خام فروشی خواهد شد.

آنچه روشن است، استفاده از ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های استان یزد در این حوزه و سایر حوزه‌ها می‌تواند در رفع مشکلات استان موثر باشد.

بخش معدنی یکی از ظرفیت‌های خوب استان کویری یزد است که در صورت ایجاد صنایع فرآوری و صادرات محصولات حاصل از آن، می‌تواند به افزایش درآمد سرانه استان، اشتغالزایی و تحمل کویر برای این مردم کمک موثری باشد.

البته به نظر نمی‌رسد کار چندان دشواری هم باشد چرا که با در نظر گرفتن بسته‌های تشویقی به خودی خود این اقدام عملی شده و خام فروشی متوقف می‌شود اما این مهم بسته به خواست و نظر مسئولان است.

کد خبر 2346056

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha