به گزارش خبرنگار مهر، هنگامی که قلم برداشته و می خواهی در خصوص شخصیت های بزرگ و برجسته ای قلم فرسایی کنی، قلم، زبان و هر اندیشه ای از توصیف جایگاه آن شخص قاصر می ماند؛ به خصوص که آن فرد، جنسی از خود مردم بوده و به قول مردم کوچه و بازار هر فنی را حریف باشد.
چهار سال پیش در همین روزهای گرم تابستانی، مردم آذربایجان به خصوص قشر فرهنگی و هنری، در سوگ از دست دادن بزرگمردی نشستند که هم معلمی دلسوز بود و هم روزنامه نگار، شاعر، نویسنده و طنرپرداز و همچنین از بنیان گزاران طنز ترکی آذری و نیز طنز دو زبانه (فارسی و ترکی آذری) که در نوع خود عجیب، منحصر بفرد و جالب توجه بود.
وی طنز را به معنای واقعی خود یعنی به نقد کشیدن جامعه با استفاده از بذله، وارونه سازی، خشم و نقیضه، ضعفها و تعلیمات اجتماعی با دو زبان فارسی و ترکی آذری پیاده می کرد و از هرگونه لودگی و بیهودگی که این روزها بیشتر افراد در جامعه با آنها درگیر شده اند، به دور ماند و همواره سعی داشت دردهای جامعه را به زبان طنز بیان کند.
حمید آرش آزاد که سالیانی است با القاب گول اوغلان، قزلباش، وروجک تبریزی، بیگلر بیگی، طوطی بالاسی، لک لک کوتله، کوره باشی اوشاغی و خان دایی در مجله گل آقا و سایر نشریات قلم چرخانده و کتاب هایی چون مفتون خاک، یاغی، گرگ های قانلی دره، مسافران سیاره آلفا را ترجمه و منتشر کرده و همچنین کتاب جاودانه "هوپ هوپ نامه" را از الفبای سیریلیک به خط رایج ایرانی برگرداننده و البته چند کتاب ار جمله "جیزلیغیندان چیخما بالا" و "جولویه قالمادی" منتشر کرده، 23 مرداد 1389 مردم آذربایجان را تنها گذاشت و به ابدیت پیوست ولی نام و یادش همواره در بین مردم و در این دنیا جاودانه خواهد ماند.
با وجود اینکه چند سالی است که از جدایی این شاعر و نویسنده نامدار آذربایجانی با مردم می گذرد ولی با این حال جز مراسم ختم در مجتمع فرهنگی و هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد استان در سال 1389، هیچ مراسم بزرگداشت مناسبی در شأن این شخصیت بزرگ برگزار نشد که قشر فرهنگی و هنری جامعه از مسئولان فرهنگی خواستار برگزاری مراسم بزرگداشت آبرومندانه در شأن این هنرمند است.
انتشار اشعار طنز ترکی برای نخستین بار در مجله گل آقا
حمید آرش آزاد نخستین کسی بود که از سال 1374 اشعار طنزآمیز به زبان ترکی آذری را در هفته نامه و ماهنامه "گل آقا" و همچنین "بچه ها گل آقا" با القاب متفاوت به چاپ رساند و تا آخرین لحظات عمرش با این نشریه همکاری داشت؛ وی در متن ناتمام معرفی آرش آزاد که زندگی خود را در چند صفحه ی نوشته و به دلیل آرمیدن در خاک نتوانست آن را ادامه دهد، خود را به عنوان همکاران پیوسته با گل آقا معرفی کرده است.
وی در قسمتی از این زندگینامه که به صورت طنز به نگارش درآمده، آورده است: آرش آزاد یک بار در جشنواره آذربایجان شرقی، یک بار در جشنواره مطبوعات شمالغرب کشور و یک بار در جشنواره استان زنجان توانسته است مقام اول رشته طنز در میان طنزپردازان شمالغرب به خود اختصاص دهد و از این بابت تعدادی تمام سکه بهار آزادی و لوح تقدیر کسب کند.
وی همچنین در بخش دیگری ادامه می دهد: چندین بار هم در مسابقات سراسری طنز، شعر، مقاله و جدول، جزو هشت نفر اول بوده که البته تهرانی ها در حق او لطف کرده و اجازه نداده اند مقام اول را به دست بیاورد.
حمید آرش آزاد همچنین ادامه می دهد: در یک کلام و به طور خلاصه، آدم به این نتیجه می رسد که جناب آرش چندین و چند دفعه، "شاخ غول"، "گرز رستم" و چیزهایی از این قبیل را شکسته است که باید جریمه هایش را بپردازد که البته همیشه هم جریمه پرداخته است اما هنوز که هنوز است، کسی نمی داند که شکسته های "شاخ غول" و "گرز رستم" را در کجا پنهان کرده است!
وی که همواره وقایع اجتماعی و سیاسی را به صورت طنز و شیرین بیان می کرد، گویی در این نوشته کوتاه نیز از اهالی فرهنگ و مسئولان فرهنگی به صورت نامحسوس گلایه کرده است؛ چرا که در زمان حیات این روزنامه نگار برجسته کشورمان آنچنان که باید تقدیری از جایگاه وی نشد که امیدواریم در این سالها جشنواره هایی با عنوان این شاعر آذربایجانی برگزار شود.
برای به دست آوردن حق می جنگید
نویسنده و روزنامه نگار تبریزی که اتفاقا فرزند آرش آزاد نیز هست در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: هیچ وقت و هیچ کجا از مطالب پدرم دفاع نکردم، خودش هم این را می دانست، حتی چندین بار گفته بود که از این کارت خوشم می آید، برخی ها در برابرم از اشعار و مطالبش انتقاد می کردند، اما من هیچگاه واکنشی نشان نمی دادم و همواره در برابر انتقادات سکوت می کردم البته خودش نیز دوست نداشت تعریف زیادی از نویشته هایش بشود.
سیامک آرش آزاد افزود: پدرم بنا به دلایلی در سال 1362 از شغل معلمی کنار رفت، چندین شغل عوض کرد تا توانست در کار روزنامه نگاری بازنشسته شود و برای تأمین مخارج زندگی تلاش زیادی کرد اما هیچ وقت نه تملق کسی را گفت و نه در برابر زیاده خواهی ها، تضییع حقوق و زورگویی های کارفرماهایش ساکت ماند.
وی با بیان اینکه آرش آزاد همواره معتقد بود که برای به دست آوردن حق باید جنگید و تلاش کرد، افزود: در برابر زورگویی و زورگویان می ایستاد، هرجا که حس می کرد کسی دارد با زور چیزی را برایش تحمیل می کند مردانه تا آخر می ایستاد تا حرفش را به کرسی بنشاند. فرقی نمی کرد که طرف کافرما، یا دوست یا حتی نزدیکانش باشد.
وی در ادامه در خصوص علاقه آرش آزاد به نوشتن اظهار داشت: هنگام بستری شدن در بیمارستان به دلیل مشکلات ریوی، باز هم دست از قلم و نوشتن برنداشت، آن قدر علاقه و شوق برای نوشتن و خواندن داشت که موجب تعجب دکتر و پرستارهای بخش ریه بیمارستان شده بود.
حال با اینکه حمید آرش آزاد در جمع ما نیست ولی نوشته ها و شوخی هایش هیچ گاه از اذهان مردم خارج نمی شود که امیدواریم مسئولان فرهنگی نیز چنین شخصیت های فرهنگی را فراموش نکرده و به صورت شایسته مقام آنان را تکریم کند.
.......................................
گزارش از شاهین بدرحیدری
نظر شما