به گزارش خبرنگار مهر، آب يكي از بزرگترين چالشهاي قرن حاضر بشريت است كه ميتواند سرمنشاء بسياري از تحولات مثبت و منفي جهان قرار گيرد.
شکاف بين توان تأمين آب و شدت تقاضا بحران آفرين است و هنگامي كه اين عدم تعادل با مجموعه راهكارهاي مديريتي قابل مهار نباشد زبان مفاهمه در بخش آب به زبان مخاصمه تبديل خواهد شد.
طبق استاندارد، سرانه مصرف خانگي آب در ايران به ازاي هر نفر 150 ليتر است اما در بعضي از روستاهاي شهرستان دشتی این آمار خیلی بیشتر است كه اين باعث مي شود در بعضي از روستاها نوبت بندي آب صورت پذيرد.
این شهرستان به لحاظ منابع آبي محدود و كم بضاعت است و در حال حاضر بيش از 90درصد آب آشاميدني روستاهاي شهرستان از طريق خط كوثر به طول 750 كيلومتر از استان كهكيلويه و بوير احمد تأمين ميشود.
در حال حاضر وابستگي به اين خط انتقال طولاني، با توجه به روند رشد جمعيت و ارتقاي كيفي زندگي مردم تقاضاي آب نيز بيشتر شده است و از راهكارهاي پيشنهادي در مديريت آب موجود، مصرف بهينه و صرفه جويي اعلام ميشود و مردم روستاهاي شهرستان بايد به اندازه نياز آب مصرف كنند.
99 درصد روستاهای دشتی شبكه آب آشاميدني سالم دارند
مدیر آب و فاضلاب روستایی شهرستان دشتی در حاشیه بازدید از پروژههای آبرسانی این شهرستان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: شهرستان دشتي داراي 92 روستاي داراي سكنه است که 99 درصداین روستاها داراي شبكه آب آشاميدني سالم و بهداشتي هستند و 13 روستا با جمعيت معادل يك درصد فاقد آب آشاميدني است.
محمد قائدی افزود: منابع تأمين آب روستاهاي شهرستان 13 حلقه چاه، 5 دهنه چشمه و 13 انشعاب از خطوط اصلي آبرساني است كه طول خطوط آبرساني روستاهاي شهرستان 621 كيلومتر است كه 376 كيلومتر آن شبكه توزيع و 245 كيلومتر آن خط انتقال است.
وی با اشاره به اینکه كل انشعابات مشتركين بالغ بر نه هزار و 500 فقره است كه 94 درصد انشعابات آن خانگي و مابقي آن تجاري، عمومي و اداري است، تصریح کرد: تعداد كل مخازن ذخيره آب روستاهاي شهرستان 44 دستگاه با حجم بالغ بر هفت هزار و 800 مترمكعب بوده و آب توليدي روزانه از منابع شهرستان بالغ بر 12 هزار مترمكعب در روز است.
جبران كسري سهم تخصيصي آب از خط كوثر
قائدی به اقدامات صورت گرفته و در دست اقدام اشاره و خاطرنشان کرد: تجهيز و راهاندازي دو حلقه چاه عميق در شهركاكي و بهرهبرداري از 12 كيلومتر خط انتقال فاز اول مجتمع آبرساني بادوله جهت جبران كسري سهم تخصيصي آب از خط كوثر و جلوگيري از نوبت بندي و افزايش فشار و دبي آب در روستاهاي علي آباد، تلخو، بابمنير و شهر بادوله اقدام شد.
وی اضافه کرد: با توجه به اينكه سهم تخصيصي آب از خط كوثر 10 ليتر در ثانيه براي اين مجتمع بوده كه با توجه به فرسودگي شبكه توزيع روستاهاي اين مجتمع در حال حاضر بالغ بر 20 ليتر آب مورد نياز اين مجتمع است كه هم اكنون با راه اندازي و تجهيز اين چاهها مشكل كاهش افت فشار به طور كامل حل شده است.
مدیر آب وفاضلاب شهرستان دشتی بیان کرد: تجهيز و راه اندازي يك حلقه چاه عميق در تنگ سدر لاور شرقي كه داراي 18 كيلومتر خط انتقال است باعث شد آب مورد نياز روستاي لاورشرقي و مشتركين اين خط انتقال به مقدار 10 ليتر در ثانيه افزايش يابد و مشكل افت فشار در روستاي لاور شرقي و مشتركين خط انتقال برطرف شود.
وی همچنین از تجهيز و راهاندازي يك حلقه چاه در روستاي سناء خبر داد و یادآور شد: با توجه به اينكه آب روستاي سنا از خط كوثر تأمين میشود و جوابگوي مصرف مشتركين آن روستا نبود با راه اندازي و تجهيز اين چاه باعث شد آب روستاي مذكور به صورت شبانه روزي و افزايش فشار و دبي آب به اندازه 9 ليتر در ثانيه افزايش يابد.
رفع مشکلات افت فشار آب در روستاها با جدیت دنبال میشود
قائدی گفت:مهندسي مجدد ايستگاه پمپاژ مجتمع آبرساني محمدآباد كه شامل روستاهاي (محمدآباد، بحيري، مل گل، مل گاودان، منقل و گوري) و مجتمع كوهپايه مند كه شامل روستاهاي (ميانخره، وراوي، حيدري، زائرعباسي، باغ بهشت، فقيه حسنان، احشام قايدها، جبري، زيزار، مقاتل، فقيه احمدان) است و راهاندازي و تجهيز يك دستگاه الكتروپمپ با دبي بالاتر و فشار مناسب به خط انتقال كه باعث شد روستاهاي مذكور از رديف روستاهاي نوبت بندي آب خارج و آب با فشار كافي و دبي مورد نياز به مقدار 12 ليتر در ثانيه افزايش يافت.
وی ادامه داد: روستاهاي بنياد، گنخك كورا، گنخك شيخها، گنخك جنوبي، بن بيد، باغان، كردلان، عربي، بادامزار، سرمك، دهوك، كنار بندك، ممريز، سهو هيچگونه مشكل افت فشار وجود ندارد.
سرانه آب روستاها بالا است
مدیر عامل آب و فاضلاب روستایی استان بوشهر نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به بالابودن سرانه مصرف آب در روستاها، اظهار داشت: مشکلات آب در روستاها تنها مربوط به شهرستان دشتی نیست و افزایش میزان مصرف آب باعث افت فشار برای دیگر مشترکین میشود که این موضوع باعث بروز مشکلات برای برخی از روستائیان میشود.
روحالله طاهریان پور اضافه کرد: در سالهای اخیر تلاشهای بسیار زیادی برای آبرسانی به روستاهای مختلف استان بوشهر صورت گرفته است و اغلب روستاهای استان بوشهر از شبکه آبرسانی سالم بهرهمند هستند.
وی به کمبود منابع آبی اشاره کرد و افزود: صرفهجوبی مهمترین راه حل مشکلات آب است که باید همه با هم تلاش کنیم تا زمینه را برای استفاده همه مردم فراهم سازیم و صرفهجویی در مصرف از بهترین راهکارها است.
مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی استان بوشهر اضافه کرد: طی سه ماه نخست امسال 7.5میلیون مترمکعب آب برای روستائیان استان بوشهر تامین شد که فقط 5.5 میلیون مترمکعب آن تحویل روستائیان شد.
وی بر لزوم نوسازی بخش زیادی از شبکههای آبرسانی استان بوشهر تاکید کرد و ادامه داد: استفاده از سرویسهای آبرسانی، حفاری، کف زنی و تجهیز چاههای روستاهای استان نیز از دیگر اقدامات صورت گرفته برای تامین آب روستاها بوده است.
طارهیان پور در ادامه به برخی از مشکلات کمآبی در روستاهای استان بوشهر اشاره کرد و ادامه داد: افزایش ساخت و ساز در روستاها و افزایش میزان سرانه مصرف باعث شده تا برخی از روستاها با مشکلات کمبود آب روبرو شوند.
مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی استان بوشهر با اشاره به اینکه فصل تابستان و مصرف بالای آب موجب افت فشار در آب سراسر استان شده است، گفت: هیچ خللی در شبکه ها و سیستم آب رسانی روستایی استان بوشهر وجود ندارد.
...........................................
گزارش: قاسم بازیاری
نظر شما