به گزارش خبرنگار مهر، شهر تبریز با توجه به اینکه یکی از آلوده ترین شهرهای کشور محسوب می شود، ضرورت دارد که برای تمیز نگه داشتن هوای آن تا حد ممکن در مناطق مختلف فضای سبز ایجاد شود در حالیکه در سال های گذشته با تغییر کاربری در باغات و فضای سبز شاهد کاهش سرانه فضای سبز در این شهر هستیم.
با توجه به اینکه شهر تبریز یکی از شهرهای کم آب کشور است، در آبیاری فضاهای سبز برخی مشکلات وجود دارد، این امر در برخی از شهرهای پیشرفته دنیا نیز حاکم است که آنها با استفاده از راه های دیگری با آب کم فضاهای سبز را آبیاری می کنند.
در پارک های کلانشهر تبریز درخت ها و گل های کاشته شده عموماً از مقاومت خاصی برخوردار نیستند، در حالیکه درخت های چنار چند صد ساله سازگار با شرایط آب و هوایی منطقه وجود دارد، اما متاسفانه از این نوع درخت ها کاشت نمی شود.
در برخی از پارک های شهر تبریز نیز سنگریزه هایی در شکل های مختلف به جای چمن ایجاد شده که بخشی از فضای سبز را به خود اختصاص داده است.
برای رفاه مردم شهر تبریز تفرجگاه هایی احداث می شود
مدیر عامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری تبریز در گفتگو با خبرنگار مهر با تشریح عملکرد سازمان پارک ها و فضای سبز اظهار داشت: در سال 93 بودجه این سازمان 500 میلیارد ریال است که 200 میلیارد ریال آن از محل درآمدهای سازمان تامین شده است و 300 میلیارد مابقی آن از محل اعتبارات شهرداری تبریز است.
وی با اشاره به محقق شدن بخشی از درآمدهای سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری تبریز افزود: تاکون 60 میلیارد ریال از درآمد این سازمان از پنج درصد پروانه های ساختمانی و همچنین از دو درصد تخلفات محقق شده است.
مدیر عامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری تبریز همچنین با اشاره به هزینه احداث پارک جنگلی آرپا دره سی اظهار داشت: تاکنون یکصد میلیارد ریال برای احداث این پارک جنگلی هزینه شده و قرار است در نیمه دوم شهریور امسال در 150 هکتار از اراضی این پارک کاشت نهال صورت گیرد که تاکنون برای احداث آن نزدیک به 16 میلیارد ریال هزینه شده است.
وی همچنین در ادامه از افتتاح پارک عباس میرزا خبر داد و افزود: در نیمه دوم شهریور ماه قرار است پارک عباس میرزا به بهره برداری برسد و تاکنون 30 میلیارد ریال برای خرید نهال و همچنین 30 میلیارد نیز برای تملک واحدهای مسکونی هزینه شده است.
مدیر عامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری تبریز خاطر نشان شد: در پارک ائل داغی تبریز 30 میلیارد ریال هزینه برای اجرای عملیات اجرایی و کاشت نهال توسط پیمانکاران هزینه شده و همچنین برای تملک واحدهای مسکونی ضلع شمالی ائل گلی تبریز نیز حدود 300 میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
وی از ایجاد فضای سبز در دانشگاه تبریز خبر داد و گفت: با امضای تفاهم نامه دانشگاه تبریز با سازمان پارک ها و فضای سبز تبریز قرار است در دو هکتار از محیط این دانشگاه تبریز فضای سبز افزایش یابد.
مدیر عامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری تبریز با اشاره به ظرفیت های مناطق ده گانه شهرداری تبریز اظهار داشت: مناطق غرب و مرکز تبریز دارای منابع آبی پایدار هستند.
حسن زاده از ایجاد پارکینگ طبقاتی در مجموعه ائل گلی تبریز خبر داد و افزود: این مهم با هدف حل مشکلات ترافیکی در این منطقه صورت می گیرد.
وی همچنین در ادامه از ایجاد میدان گلف برای نخستین بار در منطقه شمالغرب تبریز خبر داد و اظهار داشت: مشکلات داخلی در عمارت وسط ائل گلی تبریز این ساختمان را تهدید می کرد که عملیات عمرانی برای تعمیر در این ساختمان توسط سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری تبریز انجام می شود.
مدیر عامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری تبریز از مطالعه و طراحی مرحله اول پارک جنگلی عباس میرزا خبر داد و افزود: بعد از پایان مراحل کاشت نهال ها در پارک عباس میرزا دریاچه ای در وسط این پارک ایجاد می شود.
باغ های شهر تبریز در طول 100 سال گذشته نابود شدند
رئیس شورای اسلامی آذربایجان شرقی با اشاره به نابودی باغ های شهر تبریز گفت: در طول یکصد سال گذشته شاهد نابودی باغ های شهر هستیم.
احتشام حاجی پور از کاهش کاشت درخت های پر قدمت در تبریز انتقاد کرد و افزود: در پارک های تبریز نهال های مقاوم با شرایط آب و هوایی کاشته نمی شود و اکثر درخت ها بعد از مدتی دچار آسیب می شوند.
وی همچنین در ادامه خاطرنشان کرد: در شهر تبریز با کمبود پارک های محله ای مواجه هستیم.
حاجی پور تاکید کرد: در محوطه های اداری و خصوصی با کمبود فضای سبز مواجه هستیم که حل این مشکل نیازمند برنامه ریزی های خاصی است.
مشارکت مردم در توسعه زیبایی شهری و فضای سبز کارساز است
رئیس شورای اسلامی کلانشهر تبریز افزایش مشارکت های مردمی را برای توسعه فضای سبز شهر تبریز ضروری دانست و اظهار داشت: باید با اعمال سیاست های تشویقی زمینه را برای مشارکت مردم تمام مناطق در زیباسازی محیط زندگی خود و افزایش سرانه فضاهای سبز شهر فراهم کنیم تا با مشارکت مردم شاهد تغییر چهره تبریز در زمینه توسعه زیبایی شهری و فضای سبز باشیم.
شهرام دبیری تاکید کرد: سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری تبریز برای تغییر طراحی فضای سبز و گل آرایی شهر برنامه ریزی جدی داشته باشد.
وی با انتقاد از عملکرد سازمان پارک ها و فضای سبز، خواستار مشارکت جدی مردمی برای توسعه فضای سبز این شهر شد.
دبیری همچنین در ادامه گفت: متاسفانه تاکنون در سازمان فضای سبز شهرداری تبریز اقدامات چشمگیری صورت نگرفته است.
به جای احداث پارک های جدید باغات موجود در شهر را حفظ کنیم
فریدون بابایی اقدم یکی از اعضای شورای اسلامی کلانشهر تبریز نیز با تاکید بر اینکه باغات موجود در تبریز باید حفظ شود، اظهار داشت: اگر به جای احداث پارک های جدید بتوانیم باغات موجود در شهر را حفظ کنیم شاهد طبیعتی زیبا در شهر خواهیم بود.
وی ادامه داد: در احداث پارک ها باید از گونه های مقاوم و چند ساله استفاده شود که با شرایط آب و هوایی این شهر سازگار باشد.
عضو شورای اسلامی کلانشهر تبریز خاطرنشان کرد: متاسفانه پارک بزرگ تبریز که قرار بود در فضای 880 هکتار احداث شود، هم اکنون به 550 هکتار کاهش یافته است و اگر مشکلات موجود ادامه یابد شاهد کاهش دوباره مساحت این پارک خواهیم بود.
بابایی اقدم توسعه فضای سبز را در عون بن علی استراتژی غلطی دانست و افزود: به جای ایجاد تفرجگاه ها و احداث پارک های جدید باید باغات موجود حفظ شود چرا که مزیت های اکولوژیکی و تفریجی آنها نسبت به پارک های جدید بیشتر است.
وی ابراز داشت: در شهرهای پیشرفته در تمام واحدهای مسکونی فضایی برای گلدان ها اختصاص داده شده است، اما در تبریز به غیر از علاقه مندان، کسی این مهم را در ساخت و سازهای شهری مورد توجه قرار نمی دهد.
با گذشت زمان نیاز روز افزودن بشر به طبیعت افزایش می یابد در حالیکه فضای سبز لازم برای این نیاز مهم در شهرها با تغییر کاربری کاهش یافته که البته امروزه شاهد گسترش پارک های محلی، تفرجگاه ها و حفظ باغات در شهر اولین ها هستیم و این امر می تواند شهرت تبریز را که زمانی به باغ شهر معروف بود، دوباره به این شهر بازگرداند و شاید با اقدامات صورت گرفته روزی بتوان تبریز را به عنوان یکی از توسعه یافته ترین شهرهای کشور در این خصوص معرفی کنیم.
............................
گزارش از زهرا ناصران
نظر شما