به گزارش خبرنگار مهر، صبح امروز سهشنبه اول مهر، همزمان با نخستین روز بازگشایی مدارس حدود 50 نفر از مربیان پیش دبستانی بجنورد، مرکز خراسان شمالی با حضور در مقابل ساختمان استانداری، به بلاتکلیفی و مشخص نبودن وضعیت کاری خود اعتراض کردند.
این گردهمایی در حالی برگزار شد که در دیگر شهرستانهای خراسان شمالی نیز تقریبا به همین تعداد مربی پیش دبستانی به وضعیت پیش آمده اعتراض داشته و خواستار مشخص شدن وضعیت شغلی خود بودند.
چندی است که مربیان پیش دبستانی سراسر کشور درگیر موضوعی حیاتی برای خود شدهاند؛ در حالی که قرار بود آزمون استخدامی آنها هفدهم مرداد امسال برگزار و تکلیف بیش از 30 هزار مربی پیش دبستانی سراسر کشور مشخص شود اما آزمون مزبور در تاریخ تعیین شده برگزار نشد و سرانجام پس از کش و قوس های فراوان وزارت آموزش و پرورش به صورت رسمی اعلام کرد که به دلیل عدم دریافت ردیف استخدامی، توانایی برگزاری آزمون استخدامی برای مربیان پیش دبستانی را ندارد.
در هفتههای اخیر تجمع مربیان پیش دبستانی در پایتخت و مقابل مجلس شورای اسلامی و ریاست جمهوری و نیز در مراکز استان های مختلف کشور برگزار شد؛ تجمعاتی که حداقل ثمره آن این بود که مقرر شد تا علی رغم عدم برگزاری آزمون استخدامی، مربیان پیش دبستانی امسال نیز تا مشخص شدن وضعیت آنها همانند سال های گذشته در مدارس دولتی مشغول تدریس شوند.
اما مربیان پیش دبستانی خراسان شمالی امروز به این دلیل تجمع اعتراضی برگزار کردند که به اعتقاد آنها وضع مربیان پیش دبستانی استان به مراتب بدتر از مربیان سایر استان ها است؛ چرا که علی رغم تصمیم اتخاذ شده مبنی بر ادامه همکاری این مربیان در مدارس دولتی که در شماری از استان های کشور نیز اجرا شده؛ در خراسان شمالی اداره کل آموزش و پرورش اجرای این تصمیم به سبک و سیاق سال های گذشته را نپذیرفته است.
عدم برگزاری آزمون استخدامی و بلاتکلیفی مربیان
نوزدهم مهر ماه سال 91 بود که مجلس شورای اسلامی مصوبه ای مبنی بر تعیین تکلیف مربیان پیش دبستانی به تصویب رساند؛ در این مصوبه آمده که وزارت آموزش و پرورش موظف است در اجرای تبصره دو ماده 51 قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران مصوب پنجم دی ماه سال 1389 و بند ج ماده 24 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب هشتم مهر ماه سال 1376 از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون حداکثر ظرف دو سال تمامی مربیان پیشدبستانی و نیروهای خرید خدمت آموزشی خود را که با آموزش و پروش همکاری داشتند از طریق برگزاری آزمون و با در نظر گفتن شرایط مندرج در مواد دو و سه قانون تعیین تکلیف استخدامی معلمان حقالتدریس و آموزشیاران نهضت سوادآموزی در وزارت آموزش و پرورش مصوبه پانزدهم مهر ماه سال 1388 و اصلاحات بعدی آن مدرک، رشته تحصیلی، جنسیت، نیاز منطقهای و سنوات همکاری با آموزش و پرورش در اولویت استخدام قرار دهد.
دو سال تعیین شده تقریبا به پایان رسیده اما آزمون جذب این مربیان برگزار نشد؛ علت آن هم روشن است؛ عدم اعطای مجوز لازم به وزارت آموزش و پرورش برای برگزاری آزمون و جذب این افراد از سوی دولت یازدهم با این استدلال که آموزش و پرورش در سال های اخیر اقدام به جذب بدون رویه نیرو كرده و اكنون ظرفیتی برای جذب نیرو ندارد.
تجمع اعتراضی مربیان پیش دبستانی خراسان شمالی
در پی برگزاری تجمع های اعتراضی مربیان پیش دبستانی در سراسر کشور در روزهای اخیر وزارت آموزش و پرورش موافقت کرد تا زمان مشخص شدن برگزاری آزمون استخدامی این مربیان همانند سال های گذشته به صورت حق التدریس در مدارس دولتی فعالیت کنند.
اما مربیان پیش دبستانی خراسان شمالی که امروز در مقابل ساختمان استانداری این استان تجمع کرده بودند میگویند آموزش و پرورش استان قصد ندارد این تصمیم را اجرا کند.
یکی از این مربیان معترض در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار میکند: آموزش و پرورش خراسان شمالی نمیخواهد از مربیان پیش دبستانی، همانند سالهای گذشته در مدارس دولتی استفاده کند و همین مسئله سبب شده تا مربیان پیش دبستانی استان این بار نه به خاطر عدم برگزاری آزمون استخدامی که موضوعی کشوری است؛ بلکه به خاطر عدم اجرای تصمیم اخیر مبنیبر عدم ادامه همکاری این مربیان در مدارس دولتی و اخراج تلویحی آنها که مختص این استان است؛ تجمع اعتراضی کنند.
وی که مایل به معرفی خود نیست، میگوید: تقریبا همه مربیان پیش دبستانی خراسان شمالی با داشتن مدارک کارشناسی و گاهی کارشناسی ارشد؛ حدود هشت تا 10 سال سابقه کار شرکتی دارند اما اکنون از ادامه کار این مربیان جلوگیری شده است.
وی می افزاید: علی رغم عدم برگزاری آزمون استخدامی مربیان پیش دبستانی در کشور و بلاتکلیفی این مربیان؛ مقرر شد تا امسال هم مربیان پیش دبستانی همانند سال های گذشته در مدارس دولتی تدریس کنند تا تکلیف آنها مشخص شود اما در خراسان شمالی مدیرکل آموزش و پرورش استان این موضوع را قبول ندارد.
این مربی پیش دبستانی معترض اضافه میکند: مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی به مربیان پیش دبستانی استان گفته که حق تدریس در مدارس دولتی را ندارند و اگر مایل به تدریس هستند می توانند در مدارس غیرانتفاعی فعالیت کنند.
وی می گوید: اگر قرار بود ما در مدارس غیرانتفاعی تدریس کنیم که دیگر چه نیازی به تحمل مشکلات متعدد و فعالیت با حقوق اندک به صورت شرکتی داشتیم.
یک مربی معترض دیگر نیز اظهار می کند: چندین سال با حقوق بسیار اندک ماهیانه 70 هزار تومان فعالیت کردیم و از دو سال پیش نیز که حقوق مربیان پیش دبستانی خراسان شمالی به حساب افزایش پیدا کرد ماهیانه 120 هزار تومان با 10 روز بیمه به ما تعلق می گیرد در حالی که در دیگر استان ها حقوق مربیان پیش دبستانی ماهیانه 450 هزار تومان با 20 روز بیمه است.
وی ادعا می کند: مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی به مربیان پیش دبستانی گفته نباید امسال در مدارس دولتی مشغول به کار شوند و همه آنها را از این مدارس اخراج کرده در حالی که بخشنامه ای از سوی وزارت آموزش و پرورش مبنی بر ممنوعیت فعالیت این مربیان در مدارس دولتی ارسال نشده است.
این مربی پیش دبستانی خراسان شمالی می گوید: حداقل انتظار از مسئولان و متولیان این است که اجازه دهند ما نیز همانند مربیان سایر استان ها امسال نیز در مدارس دولتی فعالیت داشته باشیم تا ببینیم در آینده چه می شود.
اظهارات متضاد مربیان پیش دبستانی و مدیرکل آموزش و پرورش
در حالی که مربیان پیش دبستانی خراسان شمالی از ممنوعیت فعالیت آنها در مدارس دولتی سخن میگویند و دلیل اصلی تجمع اعتراضی امروز خود را نیز این موضوع بیان میکنند؛ مدیرکل و مدیر روابط عمومی اداره کل آموزش و پرورش خراسان شمالی در پاسخ به تماس تلفنی خبرنگار مهر در مورد این موضوع، اقدام به برگزاری نشستی خبری ویژه و سرعتی برای پاسخ گویی به این اعتراضات کردند تا به صورت هماهنگ به همه رسانه هایی که پیگیر این موضوع بودند؛ پاسخ دهند.
نشست مزبور حدود نیم ساعت پس از تماس خبرنگار مهر با مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی با حضور شماری از خبرنگاران نشریات و رسانه های مجازی استان برگزار شد، سیدمحمد لنگری در این نشست ابتدا بخشنامه های جدید وزارت کشور در زمینه فعالیت مربیان پیش دبستانی را برای خبرنگاران توضیح داد و تشریح کرد.
وی سپس با بیان این که مربیان پیش دبستانی به دو صورت دولتی و غیردولتی فعالیت می کنند، شمار کل این مربیان در خراسان شمالی را 273 نفر عنوان کرد و گفت: همه این مربیان به صورت شرکتی فعالیت می کنند.
لنگری اضافه کرد: حدود نیمی از این مربیان در مدارس غیرانتفاعی و مهدهای خصوصی و نیمی دیگر نیز در مدارس دولتی در قالب تک کلاس های پیش دبستانی فعالیت می کردند و امسال نیز این روال به شکلی دیگر ادامه خواهد داشت و در واقع به طور کلی موضوع اخراج مربیان پیش دبستانی و ممنوعیت فعالیت آنها در مدارس دولتی استان کذب است.
وی با بیان این که در سال های گذشته در برخی از مدارس دولتی استان یک کلاس به پیش دبستانیها اختصاص داشت، ادامه داد: اما امسال به دلیل افزایش شمار دانش آموزان ابتدایی خراسان شمالی و در نتیجه کمبود کلاس؛ تصمیم گرفته شد تا تک کلاس های پیش دبستانی دایر در مدارس مختلف، در هر منطقه از شهر در یک مدرسه تجمیع شده و کل آن مدرسه به کلاس های پیش دبستانی اختصاص یابد.
لنگری اجرای این طرح را دارای چند حسن دانست و افزود: با تجمیع کلاسهای پیش دبستانی در یک مدرسه نخست آن که دیگر نوآموزان پیش دبستانی با دانش آموزان کلاس ششم در یک مدرسه نیستند و آسیب های احتمالی موجود مرتفع می شود و در ثانی با تجمیع مربیان و کلاس های پیش دبستانی در یک مدرسه در هر منطقه از شهر، مدیریت و نظارت بر فعالیت این مدارس نیز بهبود می یابد.
وی با تکذیب اخراج تلویحی و شفاهی مربیان پیش دبستانی خراسان شمالی تصریح میکند: هیچ اتفاق و تغییر مهمی در نحوه فعالیت این مربیان صورت نگرفته بلکه تنها امسال برخلاف سال های پیش هر کدام از این مربیان در یک مدرسه یک کلاس اختصاصی پیش دبستانی نخواهند داشت و همه آنها در چند مدرسه تخصصی پیش دبستانی تجمیع می شوند.
به گفته لنگری به این منظور در سطح شهر بجنورد پنج مدرسه، شیروان سه مدرسه و در دیگر شهرهای خراسان شمالی نیز به همین منوال مدارسی مخصوص دایر شدن کلاس های پیش دبستانی در نظر گرفته شده است.
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی میگوید علیرغم سر و صدای مربیان پیش دبستانی استان و برگزاری تجمع، این مربیان و یا نمایندگان آنها حتی یک بار برای صحبت و بررسی مشکلات خود به آموزش و پرورش مراجعه نکرده اند در حالی که وی همواره آماده شنیدن خواسته ها و گفتگو با این مربیان است اگر چه که این مربیان نیروی شرکتی بوده و قرارداری با آموزش و پرورش ندارند.
لنگری در مورد موضوع برگزاری آزمون استخدامی این مربیان که محل اعتراض مربیان پیش دبستانی سراسر کشور قرار گرفته است نیز اظهار می کند: برگزاری آزمون استخدامی برای این مربیان مسئله ای کشوری بوده و هیچ ارتباطی با اداره کل آموزش و پرورش ندارد اما با این حال ما از برگزاری این آزمون و جذب اصولی مربیان پیش دبستانی در آموزش و پرورش استقبال می کنیم.
مربیان معترض: مدیرکل تغییر موضع داده است!
بین صحبتهای مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی با اظهارات مربیان معترض پیش دبستانی تفاوت زیادی وجود داشت؛ در حالی که مربیان می گفتند آنها پس از سالها سابقه خدمت شرکتی در مدارس دولتی به صورت تلویحی و شفاهی اخراج و از فعالیت در مدارس دولتی منع شده اند؛ اما مدیرکل آموزش و پرورش با تکذیب این موضوع می گفت ممنوعیت فعالیت این مربیان نادرست بوده و تنها مقرر شده تا آنها به صورت تجمیعی فعالیت کنند.
بعد از اظهارات منطقی و مستدل مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی؛ وقتی با شماری از مربیان معترض تماس گرفتیم و صحبتهای سیدمحمد لنگری را به آنها انتقال دادیم آنها میگفتند که مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی اکنون و در پی فشار رسانهها و برگزاری تجمع، این اظهارات را گفته در حالی که پیش تر اصلا صحبتی از تجمیع این مربیان در یک مدرسه دولتی نبوده و وی فعالیت مربیان پیش دبستانی شرکتی در مدارس دولتی را کاملا ممنوع کرده بود.
یکی از این مربیان با استقبال از طرح تجمیع کلاس های پیش دبستانی در چند مدرسه دولتی در سطح شهرهای خراسان شمالی، اظهار کرد: در این صورت دیگر اعتراض مربیان پیش دبستانی حداقل برای اخراج از مدارس دولتی بی معنا خواهد بود.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی موضع تجمیع کلاس های پیش دبستانی را امروز برای نخستین بار مطرح کرده بود؟، گفت: موضوع تجمیع پیش تر از سوی لنگری به این صورت مطرح نشده بود بلکه وی با سلب تمامی مسئولیت ها از دوش آموزش و پرورش با این استدلال که مربیان پیش دبستانی نیروی شرکتی هستند؛ به این مربیان گفته بود که به مدارس غیردولتی و مهدهای خصوصی مراجعه کرده و خود اقدام به دایر کردن خصوصی و شرکتی این مدارس تجمیعی کنند.
مربیان پیش دبستانی کشور چشم انتظار آزمون استخدامی
اگر چه به نظر میرسد با اظهارات فوقالذکر مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی در مورد تغییر سبک و سیاق فعالیت مربیان پیش دبستانی در استان و نه اخراج و ممنوعیت فعالیت آنها در مدارس دولتی؛ مشکل این مربیان در استان به صورت موقتی رفع شده اما نباید فراموش کرد که محل اعتراض اصلی مربیان پیش دبستانی در سراسر کشور عدم برگزاری آزمون استخدامی و بلاتکلیفی آنها است.
نماینده مردم پنج شهرستان خراسان شمالی و سخنگوی كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در این زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر، می گوید: دولت یازدهم با اعتقاد به این که آموزش و پرورش در سال های گذشته اقدام به جذب بدون رویه نیرو کرده و اکنون ظرفیتی برای جذب نیرو ندارد؛ با برگزاری آزمون مربیان پیشدبستانی مخالف بوده و مجوز لازم را به وزارت آموزش و پرورش نمی دهد.
قاسم جعفری میافزاید: دولت تدبیر و امید معتقد است که در سال های گذشته با وجود 16 میلیون دانش آموز در کشور؛ یک میلیون معلم برای آموزش و پرورش آنها فعالیت می کردند و اکنون که جمعیت دانش آموزان کشور به 12.5 میلیون نفر کاهش یافته؛ باز هم همان یک میلیون معلم را داریم به گونه ای که آموزش و پرورش در برخی از استان ها و مناطق با مازاد نیرو مواجه است.
اما از طرف دیگر آموزش و پرورشی ها معتقدند درست است که در برخی از استان ها و شهرهای بزرگ مازاد نیرو وجود دارد اما برخی از مناطق محروم کشور با کمبود نیرو مواجه هستند و می شود با برگزاری آزمون استخدامی در این مناطق و جذب مربیان پیش دبستانی؛ این کمبود نیرو را به ویژه در مقطع ابتدایی مرتفع کرد.
حال باید منتظر ماند و دید آیا وزارت آموزش و پرورش سرانجام می تواند مجوز برگزاری آزمون استخدامی و جذب حدود 43 هزار مربی پیشدبستانی و نیروهای شركتی را از معاونت ریاست جمهوری اخذ کند یا خیر.
نظر شما