به گزارش خبرگزاری مهر، محمد حسن جعفری دبیرکل حزب رفاه ملی و رئیس مجمع فرهنگی انقلاب اسلامی افغانستان و سید آقا موسوی نژاد کارشناس مسائل افغانستان با حضور در خبرگزاری مهر به سوالات خبرنگاران درباره تحولات انتخاباتی این کشور و آینده افغانستان پاسخ دادند.
محمد حسن جعفری در پاسخ به این پرسش که "مدل ایجاد دولت وحدت ملی تا چه اندازه می تواند در ساختار قومی افغانستان موفق باشد؟" گفت: حکومت ریاستی در خود آمریکا نیز جوابگو نیست چه برسد به افغانستان. کشورهای خارجی دخالت های زیادی را در افغانستان داشته و تیم های انتخاباتی را به تنش و منازعه وا داشتند اما عبدالله عبدالله و اشرف غنی احمدزی شخصیت های خلاقانه بوده و به این نتیجه رسیدند که مشکل را باید میان خود حل کرده و به تفاهم برسند.
موسوی نژاد نیز در پاسخ به این پرسش که "آیا مدل جدید می تواند جوابگوی نیازهای مردم باشد و موضع عبدالله عبدالله و اشرف غنی احمدزی در قبال طالبان چیست؟" گفت: اگرچه در قانون اساسی این مدل پیش بینی نشده و مدل مورد نظرقانون اساسی ریاستی است و رئیس جمهور به همراه کابینه و هیئت وزیران باید نظام افغانستان را سامان بخشند.
وی افزود: شرایط در افغانستان به گونه ای بود که تنها دو گزینه پیش روی عبدالله و احمدزی بود و اگر هر دو تیم بر موضع خود اصرار می ورزیدند، منجر به تقابل نامزدها در دور دوم می شد که این نوع تقابل از نوع خیزش های مدنی نمی توانست باشد. در حقیقت طرفی که بن بست را ایجاد کرده بود اگر بر موضع خود اصرار می کرد طرف مقابل نیز باید اصرار می کرد و این اوضاع را بحرانی تر می ساخت.
این کارشناس مسائل افغانستان گفت آنچه که امروز در قالب دولت وحدت ملی شکل گرفته محصول جان کری وزیر خارجه آمریکا نیست بلکه توافق بین افغان ها است و با توجه به بن بست انتخاباتی این گزینه بهترین راه حل در این شرایط بود و با توجه به تکثر قومیتی در افغانستان، دولت وحدت ملی می تواند، مقبولیت مردمی را به همراه بیاورد، مشروط بر اینکه به آنچه در سند"توافقنامه دولت وحدت ملی" آمده عمل شود و این رضایت همه را جلب خواهد کرد.
وی در رابطه با موضع دولت وحدت ملی در قبال مذاکره با طالبان گفت: دو دیدگاه در افغانستان وجود دارد؛ مبارزه سخت همراه با گفتگو و دیگر تعقیب گفتگوهایی سیاسی صرف است اما باید گفت گفتگوهای سیاسی جزو لاینفک حل اختلافات در تمام کشورها است و ما چاره ای جز پیشبرد مذاکرات در کنار مبارزه سخت نداریم. دو تیم انتخاباتی اگر در مواجهه با طالبان روی یک میکانیسم به توافق نرسند و رویکرد موجود را تغییر ندهند، درمبارزه با تروریسم موفق نخواهیم شد.
سید آقا موسوی نژاد تاکید کرد: طالبان یک جریان ایدئولوژیک ملی افغانستانی نیست بلکه منبع و منشا بیرونی دارد و اگر همزمان گزینه های فشار و مذاکره با کشورهای حامی طالبان را در پیش بگیریم احتمال به نتیجه رسیدن توافق وجود دارد.
دبیر کل حزب رفاه ملی افغانستان در پاسخ به این پرسش که "آیا سیاست های جدید اشرف غنی احمدزی می تواند در تامین امنیت افغانستان موثر باشد یا خیر؟" گفت: امیدوارم دولت جدید افغانستان بتواند مطالبات مردم را جامه عمل بپوشاند و امنیت در کشور برقرار شود.
وی تاکید کرد اگرچه مشکلات زیادی فراروی دولت فعلی است اما امیدوارم احمدزی و عبدالله بتوانند امنیت نسبی را در افغانستان برقرار کرده و فساد اداری برچیده شود. حداقل انتظار مردم این است که رکود اقتصادی از بین رفته و صلح و امنیت در جامعه برقرار شود که این موضوع مستلزم دگراندیشی و مدیریت کلان است که احمدزی بتواند آن را تحقق بخشد.
دو دیدگاه در افغانستان در خصوص طالبان وجود دارد؛ مبارزه سخت همراه با گفتگو و دیگر تعقیب گفتگوهای سیاسی صرف است
محمد حسن جعفری گفت: معتقدم که اگر احمدزی مشاوران اقتصادی خوب و دلسوز داشته باشد، شاید بتواند دولت به تمام معنا به وجود آورد اما اگر شیوه دولت حامد کرزای تکرار شود، مشکلات نه تنها حل نمی شود بلکه بیشتر نیز می شود.
سید آقا موسوی نژاد در پاسخ به این پرسش که "آیا این احتمال وجود دارد که عبدالله به عنوان معاون رئیس جمهوری افغانستان منصوب شود یا خیر؟" گفت: هم اکنون مسئله معاونت مطرح نیست بلکه در حال حاضر مسئله زمینه سازی برای تبدیل سیستم ریاستی به سیستم نخست وزیری است که این موضوع بستگی به توافق طرفین دارد که آیا به مفاد توافقنامه"دولت وحدت ملی" عمل می کنند یا خیر.
وی افزود: پست رئیس اجرایی پس از مدتی با تشکیل لویه جرگه و اصلاح قانون اساسی، به پست نخست وزیری و نظام ریاستی به نظام پارلمانی تغییر خواهد یافت و نخست وزیر مامور تشکیل کابینه و رئیس اجرایی کشور خواهد شد.
محمد حسن جعفری در رابطه با روابط ایران و افغانستان در آینده نزدیک گفت: حکومت وحدت ملی به صورت 50 درصد میان عبدالله و احمدزی تقسیم شده است. این حکومت ائتلافی حکومتی نیست که یک شخص در آن اعمال نفوذ داشته باشد.
رئیس مجمع فرهنگی انقلاب اسلامی افغانستان گفت: البته احمدزی بارها تاکید کرده که تاریخ را می شود تغییر داد اما جغرافیا را نمی شود تغییر داد. ایران و افغانستان فرهنگ، تاریخ و زبان مشترک دارند و قطعا رابطه خوبی را با همدیگر خواهند داشت و از فرصت ها استفاده می کنند و افغانستان را از این وضعیت نجات می دهند.
وی افزود: اگرچه معادن بسیاری داریم اما نیازمند بازسازی هستیم که این موضوع نیازمند استفاده از تجربیات کشورهای همسایه و اروپا است. امروزه روابط عزت می آورد و تنها حکومت مستعمره برای افغان ها ذلت می آورد. بنابراین می توانیم با تمام کشورها رابطه خوبی داشته باشیم.
سید آقا موسوی نژاد نیز گفت: افغانستان نیازمند داشتن روابط حسنه با هسایگانش است و باید سیاست دور از تنش را با کشورهای همسایه دنبال کند زیرا تنش با همسایگان به تخریب جایگاه افغانستان منجر می شود و مشکلات بسیاری را برای افغانستان به همراه دارد.
وی تاکید کرد ایران نقش تعیین کننده در حمایت از ثبات افغانستان داشته و یک سیاست به دور از تنش را با همسایگان دنبال کرده است. کابل نیز از طریق تعامل و حفظ روابط حسنه، باید به دنبال ارتقای ظرفیت های سیاسی و اقتصادی با چین، ترکمنستان و دیگر کشورهای همسایه باشد.
ادامه دارد...
نظر شما