به گزارش خبرگزاری مهر، این برنامه شب گذشته، با حضور حمید شکار سری، غلامحسین عمرانی محقق و حافظ شناس و جمعی از شاعران محلی و علاقه مندان به شعر و ادبیات فارسی، در خانه فرهنگ صدف برگزار شد.
غلامحسین عمرانی در بخش اول این برنامه از رازهای جاودانگی و ماندگاری اشعار حافظ سخن گفت و افزود: حافظ متاثر از جامعه و فرهنگ روزگار ایران باستان بوده است و چون حافظ کل قرآن بوده، اشعارش تلفیقی از فرهنگ اسلامی و فرهنگ ایران باستان است.
وی یکی دیگر از رازهای جاودانگی اشعار حافظ را نسبت به شاعران دیگر اعتدال انسانی عنوان کرد و گفت: در سراسر دیوان او اعتدال با ظرافت هنری دیده میشود و تنوع و تعدد معانی در اشعار او بسیار دیده میشود.
حمیدرضا شکار سری در بخش دیگر برنامه به خصوصیات اشعار حافظ پرداخت و گفت: از خصوصیات بارز اشعار حافظ معانی دراماتیک آنست که انگار در هر غزل داستانی تعریف میشود که حتی مردم عامی نیز قادر به درک مفاهیم آن هستند.
وی افزود: اشعار حافظ حالتی موسیقیایی دارد و همین کمک میکند تا در اذهان مردم ماندگار بماند. در غزلهای حافظ تک بیت زیاد دیده نمیشود زیرا مضمونهای حافظ در دل غزلها پنهان است و ابیات در عین اینکه به تنهایی معنایی پر مغز دارند، اما مضمون اصلی را باید در تمامی ابیات و به صورت غزل پیدا کند. همچنین حافظ در ابیات احترامی خاص به لهجه دیار خود یعنی شیراز میگذارد مثلا در شعر «صلاح و کار کجا و من و خراب کجا/ ببین تفاوت ره از کجاست تا به کجا» شکارسری در تفسیر این بیت گفت: در این بیت قافیه اشتباه است اما اگر با لهجه شیرین شیرازی خوانده شود، قافیه شعر درست میشود.
این شاعر گفت: برخی از اشعار بهخاطر ایجاد ارتباط نزدیک با مردم و تکرا زیاد آن در بین مردم تبدیل به ضرب المثل شده است مانند: «تو پنداری که بدگو رفت و جان برد/ حسابش با کرام الکاتبین است»
یا شعر: «آسایش دوگیتی تفسیر این دو حرف است/ با دوستان مروت با دشمنان مدارا».
در بخش پایان برنامه شب شعر غزلسرا شاعران جوان محل چون علی قرباننژاد، مهدی یحیایی، محمدجواد حاجی بنده و حامد شکوری به خوانش اشعار خود پرداختند.
نظر شما