به گزارش خبرنگار مهر، شیخ الاسلام الله شکور پاشازاده شامگاه جمعه در دیدار با هیئت رسانه ای ایران در باکو اضافه کرد: شیعیان در آن شرایط سخت حق برگزاری مراسم های دینی را نداشتند، بنابراین برای مرگ عزیزان خود و یا برای خودشان دعا می کردند تا شاید از این فرصت استفاده کرده و برای امام حسین (ع) گریه کنند.
وی این احساسات نادر مردم را ناشی از اسلام خواهی در این کشور دانست و با اشاره به اینکه دین را با تبدیل مراسم عزاداری به آئین های مذهبی نگه داشتیم، افزود: دوران بسیار سختی را برای فراگیری و توسعه و اشاعه دین در زمان شوروی سابق داشتیم و ایمان خود را به شکل سختی حفظ کردیم.
رئیس اداره مسلمانان قفقاز با اشاره به مشکلات آن دوران و عدم دسترسی به علمایی نظیر شریعتمداری و اساتید علوم دینی تصریح کرد: تفاوت عمده ای با آن دوران ایران داشتیم، تنها 17 مسجد در جمهوری آذربایجان بود، اما خانه های مردم حسینیه می شد و مراسم عزاداری برای عزیزانمان را به مراسم دینی و اسلامی تبدیل می کردیم.
وی با بیان اینکه در آن زمان تدریس علم دینی با مصائبی همراه بود یادآور شد: مسلمانان جمهوری آذربایجان در دوره شوروری سابق 14 سهمیه حچ داشتند که برخی سال ها به ما یک سهم نمی رسید و کسانی که برای حج می رفتند فقط مجاز به آوردن یک جلد کلام الله مجید و 25 تسبیح بودند.
پاشازاده با تاکید بر اینکه در دوران پدران ما نیز دینداری بیشتر از دوران ما سخت بود، ادامه داد: پدرم می گفت که حتی اجازه اقامت نماز برای میت را نمی دادند و ما مجبور بودیم نماز میت را شبانه بخوانیم تا مشکلی ایجاد نشود.
نگهداری دین در شرایط فعلی سخت است
وی با اشاره به وضعیت فعلی مسلمانان جمهوری آذربایجان بیان داشت: البته نگهداری دین در شرایط فعلی نیز سخت است، ما با زحمت به اینجا رسیده ایم، آرزوی بسیاری از افراد دینی و معنوی این بود که چنین روزهای آزاد دینداری را ببینند اما نشد، این کشور شهدای معنوی بسیاری دارد.
رئیس اداره مسلمانان قفقاز متذکر شد: من که روزهای سخت دوران قبل را دیده ام امروز به وضع فعلی مذهب در جامعه آذری که محل انتقاد بسیاری از افراد است، قانع هستم، امروز 17 مسجد دوران کمونیسم به بیش از دو هزار مسجد افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه قبل از آمدن حیدر علی اف فقید به عنوان رهبر آذربایجان مشکلاتی داشتیم، اما با این وجود در همان دوران نیز مساجدی از سوی کشورهای مسلمان در آذربایجان احداث شد، عنوان کرد: مردم از نظر معنوی گرسنه بودند بنابراین هر کسی هر مسجدی می ساخت راضی بودند، در این برهه بود که مساجدی از سوی وهابی ها نیز احداث شد که با هوشیاری مردم روبرو شد.
مردم آذربایجان نیازمند تعالیم دینی هستند
مفتی مسلمانان جمهوری آذربایجان گفت: بعضا ممکن است حرفهایی در ایران به ما نسبت داده شود که برخی ها از اینجا به قم می برند و به برخی از مراجع بطور اشتباه منتقل می کنند، اینها نباید ملاک قضاوت باشد. به نظرم باید حقیقت را از زبان نماینده مقام رهبری که در اینجا هست، شنید.
وی ادامه داد: من رهبر ایران را مرجع تقلید خودم می دانم و بسیار خوشحالم که به من اعتماد بالایی دارد و همیشه در دیدارمان به زبان آذری احوالپرسی می کند.
پاشازاده با بیان اینکه اینجا دولت اسلامی نیست و رئیس جمهور هم به عنوان رهبر اسلامی انتخاب نمی شود، یادآور شد: ما امروز در جمهوری آذربایجان دین نوپایی داریم و برای آموزش اصول دین باید تلاش های بسیاری بکنیم. چنانچه پس از استقرار حجت الاسلام اجاق نژاد نماینده ولی فقیه و محسن پاک آیین سفیر ایران در باکو بسیاری از موارد مورد نگرانی رفع شد.
وی اسلام و آئین های دینی را ریسمان و دلیل اتحاد میان دو ملت ایران و آذربایجان عنوان کرد و افزود: با این وجود اگر تندروی و یا خودسری در آن نفوذ کند به یکی از عوامل تفرقه هم تبدیل می شود، باید هم در ایران و هم در آذربایجان در خصوص مناسبان دینی مراقب بود.
رئیس اداره مسلمانان قفقاز و جمهوری آذربایجان با بیان اینکه در این خصوص خیلی چیزا نیز به رسانه ها بستگی دارد، ابراز امیدواری کرد که ارتباط دو سویه رسانه ها در ایجاد روابط دوستانه دو ملت ایران و جمهوری آذربایجان تاثیر گذار و در توسعه دین اسلام موثر باشد.
نظر شما