وجود بیش از سه میلیون یمنی در عربستان که به کارهای سخت بدنی و کار در سخت ترین شرایط و با دستمزد پایین مشغول هستند نوعی برده داری تلقی می شود.
دردوران حاکمیت علی عبدالله صالح دیکتاتور سابق یمن روابط دو کشور به عالیترین سطح خود رسید، زیرا وجه مشترک عربستان و یمن خطرحوثی ها بود.
از زمانی که بندر بن سلطان به عنوان رئیس سازمان اطلاعات عربستان منصوب شد، موضوع خطر حوثی ها در دستور کار عربستان قرار گرفت.
لذا ماموریت سرکوب حوثی ها به سرلشکر علی محسن الاحمرفرمانده نظامی منطقه شمالی و برادر ناتنی علی عبد الله صالح سپرده شد.
یکی از دلایل حساسیت سعودی ها نسبت به حوثی ها وجود رگه های ارتباطی میان شیعیان شرق عربستان و حوثی های صعده و صنعا، لحج و تعز بود.
حوثی ها و شیعیان شرق عربستان حدود 8 میلیون نفر تخمین زده می شوند که سازماندهی این مجموعه می تواند مشکلات امنیتی زیادی برای رژیم آل سعود ایجاد کند.
لذا عربستان همواره نگران نفوذ حوثی ها در شمال یمن بوده و به همین دلیل در سازماندهی قبایل وهابی شمال یمن برای کاهش نفوذحوثی ها نقش کاملا فعالی ایفا کرد.
عربستان بیش از 400 مدرسه وهابی در مناطق شیعه نشین حوثی ایجاد کرد که هدف از سازماندهی این مدارس مقابله با مذهب تشیع است.
هزینه سالانه این 400 مدرسه حدود یک میلیارد دلار است که توسط وهابی های عربستان تامین و در اختیار شیوخ قبایل یمن قرار می گیرد.
قبیله حاشد که علی محسن الاحمر وابسته به آن است در کشتار شیعیان حوثی و اجبار آنان به مهاجرت از شمال به جنوب نقش داشت و این امر به صف آرایی جامعه یمن علیه حوثی ها منجر شد.
لذا حوثی ها از دوسو از داخل و ازخارج تحت فشار عوامل وهابی ها قرار داشتند تا جایی که گفته می شود بیش از 250 هزار نفر ازحوثی ها از مناطق شمالی به سمت مرکز وجنوب ناچار به مهاجرت شدند.
عربستان همچنین با استفاده از رسانه های گسترده خود جریان سازی های شدیدی را علیه حوثی های یمن انجام داد به گونه ای که جامعه یمن به دوقطب موافق و مخالف حوثی ها تبدیل شد.
رسانه های عربستان، حوثی ها را امتدادی از ایران می دانند و به همین دلیل این مجموعه مستضعف شیعی را خطر بالقوه ای برای امنیت ملی یمن تلقی می کنند.
در شورای همکاری خلیج فارس نیز عربستان از ورود یمن به این مجموعه جلوگیری کرد زیرا اعتقاد داشت که یمن به لحاظ مالی همتراز سایر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس نیست.
درجریان قیام مردم یمن علیه رژیم علی عبدالله صالح، رژیم آل سعود با همکاری شورای همکاری خلیج فارس طرحی برای انتقال آرام و سیال قدرت ارایه داد که با مخالفت حوثی ها مواجه شد.
به موجب این طرح قدرت از علی عبدالله صالح به معاون وی عبد ربه منصور هادی منتقل بدون اینکه در ساختار سیاسی و نظامی یمن تغییری ایجاد شود.
این امر با مخالفت حوثی ها و سایر طوایف یمن مواجه شد، زیرا با روح انقلاب مردم یمن منافات داشت و موجب کودتای ارتش یمن می شد، اما انتقال قدرت بر اساس طرح عربستان شکل گرفت که آمریکا نیز از این طرح پشتیبانی کرد و به این ترتیب انقلاب مردم یمن مصادره شد.
حوثی ها که احساس کردند عربستان بار دیگر درصدد به قدرت رساندن عوامل خود در یمن برآمده است دست به تظاهرات زدند.
این نظاهرات با عکس العمل خشونت آمیز نیروهای دولتی مواجه شد و به درگیری های خیابانی منجر شد که نیروهای عربستان نیز در سرکوب مردم به ویژه حوثی ها نقش داشتند.
حسن هانی زاده
ادامه دارد
يمن درگذر زمان- 3/
روابط يمن و عربستان/ سازماندهی وهابیها در شمال یمن برای کاهش نفوذ حوثی ها
خبرگزاری مهر-گروه بین الملل: عربستان به عنوان همسايه بزرگ يمن همواره نگاهي تحقيرآميز نسبت به اين كشور داشته و دارد.
کد خبر 2393681
نظر شما