۲۰ مهر ۱۳۹۳، ۱۴:۳۹

دختری که با یک‌سال تاخیر نوبل گرفت

دختری که با یک‌سال تاخیر نوبل گرفت

«ملاله یوسف زی» نوجوان 17 ساله پاکستانی بعد از تلاش‌های بسیار در زمینه آموزش و پرورش، بالاخره توانست جایزه صلح نوبل را با یک‌سال تاخیر دریافت کند تا کوچکترین برنده این جایزه لقب بگیرد. پیش از این خانم «توکل کرمان» 32 ساله فعال یمنی به علت مبارزات صلح آمیزش در این کشور این جایزه را دریافت کرده و جوان‌ترین برنده جایزه صلح نوبل بود.

مجله مهر- عطیه همتی: سه سال پیش وقتی ملاله 14 ساله در حال برگشتن از مدرسه بود. تروریست‌های طالبان به قصد ترور ملاله به او حمله کردند. اما خوشبختانه این ترور نافرجام ماند و ملاله با وجود جراحت‌های سنگینی که به بدنش وارد شد، زنده ماند تا برای آزادی تحصیل دختران سرزمینش تلاش کند. هنوز هم در صورت ملاله می توان آثاری از جراحات آن حمله تروریستی را پیدا کرد.

بعد از مخابره شدن قصه ملاله و این حمله تروریستی، رسانه‌های جهان به این موضوع به شدت واکنش نشان دادند. او بعد از این اتفاق به بیمارستان متنقل شد و پزشکان توانستند گلوله را از سرش بیرون آورند تا ملاله به زندگی و تلاشش ادامه دهد. ملاله تصمیم گرفت که در آینده حقوق بخواند تا بتواند وارد دنیای سیاست شود و اتفاقات خوشی برای کشورش به ارمغان بیاورد.

ملاله در تمام این مدت پای حرفش ایستاد و به تلاشش برای مبارزه علیه افراط گرایان طالبان ادامه داد. همه حرف ملاله یک جمله است. آن هم این‌که دختران سرزمینش بتوانند آزادانه تحصیل کنند. او توانست «جایزه بین المللی صلح کودکان» و «جایزه ملی جوانان» را به خاطر فعالیت‌هایش برای تحصیل دختران دریافت کند. او یک‌بار هم روی جلد مجله «تایم» رفت تا ملاله کوچک، جهانی‌تر شود. بعد از آن، ملاله کتاب خاطراتش را با عنوان «منم ملاله» منتشر کرد. ترجمه این کتاب در نمایشگاه کتاب تهران امسال نیز رونمایی شد.

«منم ملاله» شرح خاطرات ملاله از زمانی که مورد اصابت گلوله طالبان قرار گرفت تا زمانی است که به انگلیس منتقل شد. او در این کتاب به شرح فعالیت‌های فرهنگی‌اش در دره سوات می‌پردازد که  یکی از مراکز حضور طالبان است.

ملاله در تیرماه سال گذشته در مقر سازمان ملل هم سخنرانی کرد و با حرفهایش جهانیان را تحت تاثیر قرار داد. او در بخشی از سخنرانی خود گفت: «خواهران و برادران عزیزم، من ضد هیچ کسی نیستم. اینجا هم نیامده ام تا برای انتقام شخصی از طالبان تا دیگر گروه های تروریستی سخن بگویم. من اینجا آمده ام تا برای حق همه کودکان برای برخورداری از آموزش و تحصیل سخن بگویم. من برای پسرها و دخترهای تمام افراط گرایان، به ویژه طالبان آموزش مطالبه می‌کنم. من حتی از آن فرد طالبان که مرا هدف گلوله قرار داد متنفر نیستم. حتی اگر در دستم اسلحه ای داشته باشم و او جلوی من ایستاده باشد، من به او شلیک نخواهم کرد. این شفقت را من از محمد(ص)، پیامبر رحمت و عیسی مسیح آموخته ام. این میراث تحول را از مارتین لوترکینگ، نلسون ماندلا و محمد علی جناح به ارث برده‌ام»

ملاله 17 ساله، امسال همراه با «کایلاش ساتیارتی» مهندس برق 53 ساله هندی توانست جایزه صلح نوبل 2014 را از آن خود کند. کایلاش ساتیارتی نیز فعالیت های خود را با هدف حمایت از حقوق «کودکان کار» آغاز کرد. طبق آمار، این فعال حقوق کودکان تاکنون 75 هزار کودک کار را از شرایط غیرانسانی رهایی داده است.

او بعد از دریافت این جایزه گفت: «دریافت این مدال باعث افتخار است. من این جایزه را از طرف تمام کودکان در سراسر جهان می‌پذیرم، کسانی که برای تحصیل می‌جنگند»

بعد از این اتفاق، سران کشورهای مختلف از ملاله تقدیر کردند. دولت کانادا اعلام کرد که به او نشان «شهروند افتخاری» این کشور را خواهد داد و ملاله را در 22 اکتبر به این کشور دعوت کرد. نخست وزیر پاکستان نیز ملاله را «افتخار پاکستانی‌ها» دانست. اما طالبان این کشور بیکار ننشسته اند و این دختر نوجوان را تهدید به مرگ کردند.

ملاله سال گذشته نیز برای دریافت این جایزه کاندیدا شد. اما این جایزه به «سازمان منع گسترش سلاح های شیمیایی» رسید. علت این انتخاب هم تلاش های این سازمان برای از بین بردن سلاح های شیمیایی در جهان اعلام شد.

جالب این‌جاست که در فهرست برندگان جایزه صلح نوبل، نام حامیان تروریست همچون «شیمون پرز» رئیس‌جمهور و «اسحاق رابین» نخست وزیر رژیم صهیونیستی، «باراک اوباما» و «جیمی کارتر» از آمریکا هم دیده می‌شود. جالب‌تر این‌که اوباما در سال 2009، در رقابت با «بنیامین نتانیاهو» توانست جایزه صلح نوبل را از آن خود کند!!

حالا باید دید آیا ملاله جهانی شده می تواند دختران سرزمینش را آزادانه به تحصیل و مدرسه بفرستد؟ آیا او پای قول دوران نوجوانی اش یعنی سیاستمدار شدن می ایستد؟  آیا ملاله مسیرش را در بزرگسالی ادامه خواهد داد؟ یا اینکه دریافت جایزه صلح نوبل و گرفتن نشان های افتخاری پایان راه این دختر مبارز خواهد بود؟ باید منتظر ماند.
کد خبر 2408581

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha