محمود آموزگار مدیر نشر «کتابِ آمه» و یکی از کاندیداهای انتخابات هیئت مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان این نکته که «من با توجه به ضرورت پیگیری امور روی زمین مانده، در انتخابات دوره پیشِ رو ثبت نام کردهام»، در پاسخ به سوالی درباره برنامههایش در صورت پیروزی در این انتخابات، از دغدغههای 7 گانه خود در زمینه صنعت نشر اشاره کرد و یک به یک به تشریح آنها پرداخت.
وی گفت: مسئله نخست این است که ساختار سازمانی اتحادیه مبتنی بر قانون نظام صنفی بوده که چارچوبی سنتی را برای اداره اتحادیهها در نظر گرفته و تغییرات بعدی در قانون یادشده نیز نه تنها حاصلی نداشته بلکه بعضاً بر مشکلات موجود افزوده است. افزایش اعضای اتحادیه نیز، در انتخابات سال 1389 منجر به تغییر اعضای هیئت مدیره از پنج به هفت نفر شد و با توجه به اینکه هیچ یک از منتخبین دوره فعلی سابقه عضویت در هیئت مدیرههای پیشین را نداشتند، ایجاد هماهنگی در راهبری اتحادیه اهمیتی فوق العاده یافت. انتخاب هیئت مدیرهای همدل و هماهنگ و تقسیم و تعیین وظلیف و اختیارات ایشان و اتکا بر مشارکت داوطلبانه اعضای صنف از طریق حضور در کمیسیونها و کار گروههای اتحادیه بر اساس درک اهمیت کار جمعی و گروهی مؤثر ترین راهکار باز کردن این گره است.
آموزگار افزود: مسئله دوم این است که قرار دادن اتحادیه در جایگاه شایسته خود در همۀ حوزههای نشر به عنوان قدیمی ترین و بزرگترین تشکل نشر کشور و مطالبات پیگیرانه بر بستر تفاهم و تعامل با همه دستگاههای ذیربط و به ویژه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از اهم اقدامات انجام شده در دورۀ فعلی است. ایجاد بستر امن برای کسب و کار اعضا، رفع تعلیق از فعالیت برخی همکاران، حضور در عرصههای سیاستگذاری و تصمیمگیری از قبیل هیئتهای رسیدگی به تخلفات ناشران، شرکت در اداره نمایشگاههای کتاب تهران و فرانکفورت برخی از آن اقدامات است.
مدیر انتشارات کتابِ آمه ادامه داد: مسئله سوم، نقد قانونمدارانه ضوابط نشر و سایر آئیننامههای داخلی وزارت ارشاد از جمله آئیننامههای تخلفات ناشران و نحوه صدور پروانه نشر و خرید کتاب و ارائه پیشنهادها و راهکارهای قانونی به مسئولین جهت اصلاح آنها، در کنار مطالبه مشارکت اتحادیه در هیئتهای مزبور در قالب همکاری دولت و صنف به منظور اجرای بهتر آنها از جمله اقداماتی است که در دورۀ فعلی در دستور قرار داشت و کماکان در آینده نیز باید مورد پیگیری قرار گیرد.
وی در تشریح دغدغه بعدی خود نیز گفت: مسئله چهارم این است که تناقض تعداد چند برابری ناشران بر کتابفروشان و تمرکز سه برابری فعالیتهای نشر در پایتخت نسبت به سایر مناطق کشور و تولید 70 هزار عنوان کتاب در سال با متوسط شمارگان 1000 نسخه، از دردهای مزمن صنعت نشر حکایت میکند. متأسفانه مُسکن درمانی و نداشتن برنامه همواره بر فاصلههای یادشده افزوده است. باید از شکافها کاست. در کوتاه مدت باید از هزینه کتابفروشیهای موجود کم کرد. کاربری فرهنگی، معافیت مالیاتی و تعرفههای ارزان سوخت و به کارگیری پُست برای ارسال رایگان محمولههای کتاب و مطبوعات، میتواند به بقای کتابفروشیهای موجود کمک کند و در فقدان سیستم توزیع سراسری و کارآمد دسترسی شهروندان به کتاب را در اقصی نقاط کشور ممکن سازد. ضمن اینکه نقش مؤثر نهاد کتابخانههای عمومی در ایجاد دسترسی شهروندان به کتاب نیز نباید مغفول بماند. نهاد از طریق خرید یک نسخه از هر عنوان قابل اندازه گیری در سرانه مطالعه برای هر باب کتابخانه، ضمن رونق بخشیدن به بازار نشر، در افزایش سرانۀ مطالعه نیز نقش بسزایی خواهد یافت.
آموزگار ادامه داد: گام بعدی، ایجاد کتابفروشیها در سایر مناطق کشور به منظور کاهش فاصله مرکز و پیرامون است. بر چنین بستری توزیع کارآمدی شکل خواهد گرفت و تقاضای مراجعه چند روزه هموطنان به نمایشگاهها جهت خرید کتابها نیز کم شده و نمایشگاهها به شکل و قالب اصلی خود نزدیکتر خواهند شد.
این نامزد هیئت مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران سپس گفت: مسئله پنجم اینکه مشکلات نشر موضوعی ملی است و حل آنها نیز عزم ملی میطلبد. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به تنهایی قادر به حل آن نخواهد بود و همراهی و همکاری سایر دستگاههای دولتی و تشکلهای صنفی ضرورتی بیش از پیش مییابد. اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران نیز با وقوف بر این وظیفه خطیر، از هیچ کوششی در این جهت دریغ نکرده است. تشکل صنفی واحد و سراسری نشر کشور همکاری مؤثر بین دولت و اصناف در این حوزه را شکل خواهد داد. به همین منظور اتحادیه، حرکت به سمت تشکیل اتحادیه ناشران و کتاب فروشان استان تهران را آغاز کرده است.
مدیر انتشارات کتابِ آمه افزود: مسئله ششم این است که تشکیل کارگروه حقوقی در این دوره از جمله اقداماتی بود که برای نخستین بار انجام شد. این کارگروه با تجزیه و تحلیل حقوقی مسائل و مشکلات و ارائه مشورتهای لازم به هیئت مدیره به طور مشخص در دو حوزه معافیت مالیاتی ناشران - کتابفروشان و ضوابط نشر، منشا خدمات بزرگی شد. مطالعات این کارگروه و اقداماتی که بر اساس آن توسط اتحادیه شکل گرفت، بالاخره به درج نام کتابفروشان در لیست جدول مشاغل برخوردار از معافیت قرار گرفت و به علاوه بستر اصلاح آئیننامه اجرایی تبصره 3 ماده 139 قانون مالیاتهای مستقیم از سوی هیئت وزیران را در انطباق با قانون فراهم کرد. اصلاحات انجام شده با توجه بیش از پیش به قانون، موانع برخورداری ناشران از معافیت مالیاتی را مرتفع کرده است.
وی ادامه داد: در خصوص ضوابط نشر مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز، کارگروه حقوقی ضمن بررسی همه جانبه مصوبه مزبور و سایر قوانین آسیبهای این حوزه را به ویژه در حوزههای هنر و ادبیات و علوم انسانی شناسایی کرده و با ارائه راهکارهای قانونی به تشریک مساعی با مسئولان پرداخت، به نحوی که امروزه نقطه نظرات این کارگروه در خصوص مشکلات حوزه ممیزی و راهکارهای پیشنهادی آن به ویژه از منظر حقوقی مورد عنایت و توجه مدیران وزارت ارشاد قرار گرفته است. تقویت این کارگروه با هدف قانونمداری باید مجدانه پیگیری شود.
آموزگار در تبیین دغدغه پایانی خود نیز گفت: مسئله هفتم این است که بازارهای بین المللی و ضرورت حضور در آن به منظور کسب درآمد از طریق فروش رایت، هیچ گاه از سوی ناشران و پدیدآورندگان و اتحادیه و دولت مورد توجه جدی قرار نگرفته بود. به همین منظور کارگروه بینالملل اتحادیه نیازمند تعریف جدیدی بود. آشنایی همکاران با چنین امکانی و بسترسازی جهت حضور نشر ایران در این بازارها به عنوان وظیفه اصلی این کارگروه تعیین شد. بدیهی است که با توجه به ویژگی حرفهای و تخصصی فروش رایت، چنین اقدامی باید توسط آژانسهای ادبی حرفهای صورت گیرد. تجربه حضور در نمایشگاه فرانکفورت در سال قبل و همچنین امسال، حاکی از صحت تشخیص این مسئله و لزوم ادامه کار است.
بر اساس رزومه کاری اعلام شده از سوی این نامزد هیئت مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، نامبرده از دانشکده حقوق دانشگاه تهران در رشته حقوق قضایی فارغ التحصیل شده و دوره کارشناسی ارشد حقوق خصوصی دانشگاه تهران را نیمه کاره رها کرده و به پژوهش و مطالعه در حوزه حقوق مالکیت فکری پرداخته است. وی در حال حاضر نیز به عنوان وکیل دادگستری، عضو کانون وکلای دادگستری مرکز است. آموزگار از سال 1370 فعالیت خود را با کتابفروشی و نمایندگی ناشران خارجی در حوزه نشر آغاز کرد و با تأسیس انجمن فرهنگی ناشران بین المللی در سال 1381، همواره عضو هیئت مدیره انجمن یادشده بوده و در شهریور امسال از سمتش استعفا کرده است. وی از سال 1385 به عنوان عضو اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران پذیرفته شده و پس از اخذ پروانه نشر به نام نشر کتابِ آمه در سال 1387 تا امروز مبادرت به انتشار 132 عنوان کتاب در حوزه عمومی کرده است. نامبرده در انتخابات هیئت مدیره اتحادیه در سال 1389 به عضویت هیئت مدیره انتخاب شده و به عنوان دبیر و سخنگوی اتحادیه فعالیت کرده است.