حسن مهدی اصل، مدیر شرکت نرمافزاری سورنا پردازش آریا در گفتگو با خبرنگار مهر و در پاسخ به اینکه بازیهای رایانهای چه تاثیری بر سبک و سیاق زندگی کودکان و نوجوانان دارند گفت: بی شک بازیهای رایانهای بر ذهن و روان مخاطبان خود تاثیر میگذارند و ما از طریق این بازیها میتوانیم سبک و روش زندگی ایرانی- اسلامی خود و بسیاری مفاهیم دیگر را به بچهها آموزش دهیم اما واقعیت اینکه به قدری انتقال مفاهیم در بازیهای ما رو و مستقیم است که مخاطبان با ان ارتباط برقرار نمیکنند.
به گفته سازنده بازی«سیاوش»، گاهی سفارشدهندگان و بازیسازان، هدف اصلی از ساخت بازیهای رایانهای را فراموش و محصولی که تولید میکنند، آنقدر بیکیفیت است که کاربر ایرانی با آن ارتباط برقرار نمیکند. برای مثال کشورهایی که طلایهدار بازی رایانهای هستند بازیهایی تولید میکنند که در درجه نخست جنبه سرگرمکننده دارد؛ به این معنی که بچهها، سربازان آمریکایی هستند که آدمهای بد داستان را میکشند و نابود میکنند و از انجام بازی لذت میبرند و بعد به این نتیجه میرسند که ای دل غافل، پیام بازی حمایت از اسرائیل یا هر چیز دیگری بوده است اما همان ابتدای بازی، با پیام مستقیم خود، مخاطب را از خود دور میکنیم. چون کاربر ما از بازی لذت نبرده و به آن اعتماد نکرده است.
معرفی شخصیتهای ایرانی، نیازمند بودجه است
مهدی اصل به اینکه حتی بازیهایی که شخصیتهای تاریخی و اسطورهای را بنمایه خود قرار دادهاند هم کمتر ساخته شدهاند، اشاره و بیان کرد: ساخت اینگونه بازیها، نیازمند پژوهش است. از سوی دیگر بازیهای اینچنین، بازار خارجی ندارند چون ایرانیها هستند که رستم و سهراب را میشناسند؛ آن هم اگر بشناسند و تولیدکنندهای که بودجه کمی دارد و از هیچ کجا حمایت نمیشود ترجیح میدهد به ارائه محصولی بپردازد که به پژوهش کمتری نیاز دارد و مخاطب آن هم فراگیرتر است.
او در پاسخ به اینکه چرا ما ایرانیها «اسپایدرمن» و«بتمن» را میشناسیم اما نباید انتظار داشته باشیم خارجیها، به تدریج با رستم و سهراب آشنا شوند گفت: من ادم واقعبینی هستم و دلم نمیخواهد دچار احساسات ناسیونالیستی شوم. ما نه قدرت تبلیغاتی آنها را داریم نه بودجه و تخصص کافی. پس طبیعی است که نتوانیم با آنها رقابت کنیم. در این شرایط بهتر است تیمهای خود را تقویت کنیم و بدانیم بازیهایی رایانهای ترکیبی از چند هنر و تخصص است. داستان خوب به تنهایی به کار نمیآید اگر موسیقی و طراحی و... خوب نباشد.
آیا با یک هولوگرام، کار غیرقانونی، قانونی میشود
به گفته مهدی اصل، سیستم حاکمیت و دستگاههای دولتی بزرگترین نقضکننده کپیرایت هستند. هیچ خط مشی مشخصی برای رعایت حقوق مولف وجود ندارد. نه یارانه میدهند و نه کنترلی بر بازار دارند. ما تولیدکنندگان داخلی در حال مبارزهای نابرابر و بی منطق با محصولات خارجی هستیم. بازیهایی که با کیفیت بالا و قیمت پایین در دسترس مخاطب قرار میگیرند و از همان ابتدای کار ما را کیش و مات میکنند چون توان رقابت با این کارها، به لحاظ کیفی در ما نیست از سوی دیگر وقتی قفل این بازیها به راحتی شکسته و یک هولوگرام بر آن چسبانده میشود ما از نظر اقتصادی هم شکست میخوریم.
بنیاد ملی بازیهای یارانهای به یک بنگاه اقتصادی تبدیل شده است
حسن مهدی اصل با نقد عملکرد بنیاد ملی بازیهای یارانهای گفت: بنیاد، مدتی نقش حمایتکننده داشت اما در چند سال اخیر، نگرش بنیاد اقتصادی و عملا به یک شرکت خصوصی تبدیل شده است. در حالی که بنیاد ملی بازیهای یارانهای باید از تولیدکنندگان داخلی پشتیبانی کند و زمینهای را فراهم آورد تا راه برای آنان هموارتر شود نه اینکه خود به یک بنگاه اقتصادی تبدیل شود و درپی کسب منافع بیشتر باشد.
رقابت در بازارهای داخلی وجود ندارد
مدیر شرکت نرمافزاری سورنا پردازش آریا با اشاره به اینکه در بازارهای داخلی، رقابت معنا ندارد گفت: در اروپا و آمریکا، نه تنها منتقدان که خود کاربران، اثر تو را نقد میکنند و رقابتی که وجود دارد موجب تولید بازیهای بهتر میشود اما در ایران، رقابتی جود ندارد؛ کپیرایت بی معنی است و تا دلتان بخواهد ممیزیهای بیمنطق، مانع از کار و فعالیت تو میشود. به عبارتی آنچه مورد بررسی قرار میگیرد تنها محتوای بازیهاست و کسی با شیوه اجرا کاری ندارد. در نتیجه تولید داخلی از بین میرود.
به گفته مهدی اصل، مخاطب اگر با محصولی روبهرو شود که به او و شعورش احترام گذاشته، از آن حمایت میکند. پس اگر تولیدکنندگان بکوشند و کار باکیفیت تولید کنند و دستگاههای دولتی هم پشتیبان تولیدکنندگان باشند، اتفاقات خوبی میافتد.