۱۱ آبان ۱۳۹۳، ۸:۴۷

مهدی منصوری در گفتگو با مهر:

تحریف عاشورا را وارد مداحی‌ها نکنیم/ موسیقی ایرانی الگویی مناسب برای نوحه

تحریف عاشورا را وارد مداحی‌ها نکنیم/ موسیقی ایرانی الگویی مناسب برای نوحه

یک مداح و ادعیه‌خوان پیشکسوت معتقد است موسیقی و ردیف دستگاه‌های موسیقی ایرانی به قدری ارزشمند هستند که نیازی به تقلید برخی از مداحان از الگوهای موسیقی غرب وجود ندارد.

مهدی منصوری در گفتگو با خبرنگار مهر در آسیب‌شناسی وضعیت مداحی اینگونه گفت: به طور حتم تنوع، خلاقیت، به‌روز رسانی، ابتکار و هماهنگی با جامعه از کارهایی است که یک مداح اهل بیت باید در عرصه مداحی و شعر نسبت به انجام آن نهایت تلاش خود را انجام دهد ولی ما باید دو مساله را در نظر بگیریم و آن اینکه هیچ نکته ای را نباید به اصل واقعه کربلا اضافه کنیم. واقعه کربلا و قیام سید الشهدا همین بوده که در مقاتل معتبر از آن خوانده ایم. پس تحریف و خدایی نکرده عوام فریبی و دکان درست کردن برای چند قطره اشک گرفتن از مردم به هیچ عنوان کار شایسته ای نیست و مداحان عزیز همواره باید به این نکته واقف باشند.

وی ادامه داد: این درست که طبق فرمایش حضرت رسول هرکس بر مصائب اهل بیت گریه کند جایگاهی بهشتی دارد اما پیامبر گرامی اسلام هم در جایی دیگر فرمودند که هرکسی دروغ بگوید جایش در جهنم است. بنابراین اگر ما به عنوان یک مداح که در بسیاری از موارد الگوی مردم و ارتباط دهنده دل آنها با معبود خویش است، دروغ را در جامعه رواج بدهیم کار بسیار غیر اخلاقی را انجام داده ایم. ما در زمان زمینه سازی برای حکومت امام عصر(عج) وظیفه بسیار سنگینی را به عهده داریم که باید بیشتر از اینها به کارمان دقت کنیم.

این مداح پیشکسوت اهل بیت (ع) با بیان اینکه هرنوحه خوانی بر حسب توان خود می تواند نسبت به ترویج عقاید و ارزش‌های اسلامی و مکتب تشیع تلاش کند، بیان کرد: اگر ما در نوحه های خود مدام دروغ بخوانیم و بگوییم پس مداحی ما به چه دردی می خورد؟ ما باید به این نکته واقف باشیم روضه خوانی برای امام حسین(ع) یک امر مستحب است اما دروغ  یک فعل حرام. بنابراین هزار سال هم که خدا به ما عمر بدهد تا روضه خوان سید الشهدا بوده و اشک چشم از مردم بگیریم مطمئن باشید با یک دروغ ساده کار خراب می شود.

منصوری در ادامه صحبت‌های خود تصریح کرد: ما مداح اهل بیت هستیم و باید آگاه باشیم اهل بیت آنقدر محاسن دارند که اگر زیبایی کلام و منش آنها را به مردم بگوییم آنها عاشق اهل بیت می شوند و اصولا در این مواقع دیگر نیازی به دروغ و تحریف نیست البته که در کنار رعایت این موارد نیز باید ابتکار عمل به خرج داد. کما اینکه امروز مداحانی همچون محمود کریمی در این عرصه حضور دارند که انصافا هم زیبا می خوانند، هم به روز می خوانند و هم به لحاظ آوازی و ردیف دستگاهی موسیقی ایرانی نغمه های ارزشمندی هستند و البته مراجع و علما هم این روش را قبول دارند.

وی تاکید کرد: مداحان ما نباید طوری بخوانند که درون مخاطب شیعه وهم ایجاد شود. امروز دشمنان ما نمی‌آیند نهج البلاغه، دعای عرفه، دعای ابوحمزه، مکارم الاخلاق و صحیفه سجادیه را به دنیا نشان دهند بلکه ما را با مرتاض های هندی مقایسه می کنند یعنی می آیند قمه زنی هایی را نشان می دهند که در مراسم به اصطلاح عزاداری بر فرق می آید و بعد مرتاض های هندی را در کنار این تصاویر نشان می دهد و بعد هم این دو را با هم مقایسه می کند. دشمن هیچوقت نمی آید مکارم و ادعیه ارزشمند ما از جمله نهج البلاغه که یکی از نامه هایش منشوری ارزشمند برای دموکراسی است نشان دهد؛ منشوری که آزادی های فردی و اجتماعی را برای همه شهروندان در نظر گرفته است.

این نغمه سرای مذهبی  در بخش دیگری از صحبتهای خود بیان کرد: بنده از مداحان عزیز به ویژه جوانان برومند نوحه خوان می خواهم که با دل پاکشان حقیقت قیام حضرت سیدالشهدا را نشان دهند. من می دانم که می خواهید کار خوبی انجام دهید من هم دوست دارم که نوآوری داشته باشید اما به شرطی که دروغ و تحریف در آن نباشد و موجب وهم دشمنان اسلام نیز نشود.

منصوری در پایان گفت: قبل از انقلاب حتی خوانندگانی از مداحان الگو می گرفتند اما امروز ما می آییم و از آهنگسازان غربی و شرقی الگو می گیریم که این درست نیست. خداوند علم موسیقی را به عنوان علمی پهناور در اختیار بندگان قرار داده که اگر با آوازها و ردیف های موسیقی ایرانی آن را اجرا کنبم می توانیم بهترین سبک ها را بدون اقتباس از سبک های غربی ارائه دهیم.

 

کد خبر 2411715