به گزارش خبرنگار مهر، در آستانه تاسوعا و عاشورای حسینی، افتتاح نمایشگاههایی را در گالریهای تهران شاهد هستیم که رنگ و بوی عاشورایی دارند و از نخستین روزهای ماه محرم افتتاح شده و در ایام تاسوعا و عاشورای حسینی نیز پذیرای علاقه مندان و عزادارن سالار شهیدان هستند.
گالری عقیلی
گالری عقیلی از جمله گالریهایی است که به مناسبت تاسوعا و عاشورای حسینی پذیرای پردههای نقاشی خیالینگاری و قهوه خانهای است.
در این نمایشگاه که روز جمعه 9 آبانماه افتتاح میشود، ۶ پرده از پرده درویشیهای معروف قدیمی به نمایش گذاشته می شوند که همگی راوی وقایع کربلای حسینی هستند. این پردهها همگی بالای ۳ متر طول و یک متر عرض دارند که ۶ تابلوی بزرگ تمام دیوارهای گالری عقیلی را به تمامی میپوشانند. این تابلوها آثار استادانی چون زندهیادان فتحالله قوللر آغاسی، عباس بلوکیفر، حسین همدانی، محمد فراهانی و علیاکبر لرنی هستند.
یکی از این آثار منحصر بفرد مشابه اثری است که بلوکیفر برای موزه هنرهای معاصر تهران کشیده و یکی دیگر از آنها اثری است که 2 امضا دارد که نشان دهنده هنر ناب هنرمندان این حوزه است.
در کنار این آثار، 2 تابلو از زندهیاد عباس بلوکیفر و نیز جواد عقیلی به نمایش در میآیند که نشان دهنده پردهای از قیام مختار ثقفی و مجازات سیهکاران لشکر ظالم کوفه است. این 2 تابلو به خاطر تشابه در موضوع و تفاوت در رنگآمیزی، از برجستهترین آثار قهوهخانهای به شمار میروند.
این نمایشگاه روز جمعه 9 آبانماه در گالری عقیلی به آدرس شهرک غرب (قدس)، خیابان سیمای ایران، روبروی بیمارستان لاله، خیابان پنجم، گذر فروردین، پلاک ۱۲ افتتاح میشود و تا 29 آبانماه ادامه دارد.
گالری لاله
گالری لاله نیز اگر چه نمایشگاه خود را با عنوان «دشت گریان» از روز 4 آبانماه افتتاح کرده است، اما تا پایان آبانماه میزبان این نمایشگاه است که با هدف بررسی حماسه عاشورا در آثار تصویرگری برپا شده است.
تصویرسازی روایات دینی به موازات ادبیات دینی از دیرباز تاکنون در کتب تصویری و دیگر آثار هنری وجود داشته است. در این میان تشریح حماسه عاشورا نقش و جایگاه ویژهای نزد هنرمندان داشته که بیشتر در قالب مصورسازی کتاب، نقاشی روی کاشی در تکایا، خیالی نگاری (نقاشی قهوه خانه) و نقاشی پشت شیشه جلوهگر بوده است.
در دوران معاصر، گرچه تصویرسازی عاشورایی برای مخاطب بزرگسال بیشتر به پوسترها و بیلبوردها محدود شد اما این گونه ادبی تصویری یکی از گونههای شاخص و با اهمیت در ادبیات کودکان باقی ماند و ناشران معتبری به نشر کتابهایی با این مضمون پرداختند که برای بزرگسالان نیز جذاب بوده است.
آثار ارایه شده در نمایشگاه گروهی تصویرسازی عاشورایی «دشت گریان»، شامل 38 اثر از 31هنرمند تصویرگر است که نگاهی به دستاورد تصویرگران در سالهای اخیر به این موضوع دارد.
آثار هنرمندانی همچون بنفشه احمدزاده، محمدعلی بنی اسدی، عطیه بزرگ سهرابی، حمیدرضا بیدقی، علی بوذری، راحله برخورداری، هدی حدادی، سحر حق گو، محمدرضا دادگر، نرگس دلاوری، روشنک درخشانی، مجید ذاکری، پژمان رحیمیزاده، پیمان رحیمی زاده، فرشید شفیعی، مهکامه شعبانی در نمایشگاه «دشت گریان» ارایه میشوند.
همچنین این نمایشگاه میزبان آثار امیر شعبانیپور، نوشین صفاخو، کمالالدین طباطبایی، حسامالدین طباطبایی، کیوان عسگری، حسن عامهکن، کیانوش غریبپور، فیروزه گلمحمدی، مهنوش مشیری، عطیه مرکزی، مانلی منوچهری، رضا مکتبی، عاطفه ملکیجو، مریم نیکخواه ابیانه، امیر نساجی، علی هاشمی شهرکی است.
نمایشگاه «دشت گریان» تا 28 آبانماه از ساعت 9 تا 19 آماده بازدید علاقهمندان است.
نگارخانه هنر ایران
نگارخانه هنر ایران نیز روز جمعه 9 آبانماه پذیرای نمایشگاه نقاشیخط «در حلقه مستان» است.
در این نمایشگاه آثاری از اسرافیل شیرچی، اسماعیل رشوند، احمد محمدپور، احمد آریامنش، محمدسعید نقاشیان، غلامحسین الطافی، محمدرضا جوادینسب و محمد بخشیزاده به نمایش در میآیند.
این آثار تا ۲۲ آبانماه در نگارخانه هنر ایران به نشانی تهران، خیابان انقلاب، چهارراه کالج، خیابان خارک، ضلع غربی تالار وحدت برپاست.
گالری ماه
نمایشگاه نقاشیهای علی علوی و بهروز رستگار با عنوان «روزهای بیتابی، خیال سکوت» از روز جمعه 9 آبانماه در گالری ماه افتتاح میشود و تا ۲۴ آبان ادامه دارد.
در یادداشت این نمایشگاه آمده است: همه ما خاطراتی داریم که از به یادآوردنش لذت میبریم. خاطراتی که بخش عظیمی از گذشته ما را تشکیل میدهد. خاطراتی گاه بسیار عمومی مثل عزم یک انتخاب و گاه خاطراتی به شدت خصوصی که مانندش را همه ما سراغ داریم. اما نکته مشترک تمامی آنها احساس خوشی یا (غمی) است که بعد از به یاد آوردنش نصیبمان میشود، گویی با بوییدن یک عطر، شنیدن یک موسیقی خاص یا دیدن یک اسم یا رنگ، دستی خارج از گود مکان و زمان بلندمان میکند و میبردمان درست وسط حادثه... اما مواظب باشید زیاد به خاطرات خود نزدیک نشوید، خاطرات بسیار لطیفند و هر چه زمان بیشتری از آن گذشته باشد تردتر. احیاط کنید! خاطرات از آنچه شما میپندارید شکننده ترند و فکر میکنم به همین دلیل است که برای من خاطره باز، نوستالژی چیز خوبی نیست ولی یک تصویر... ساخت یک تصویر، شده تمامی زندگی من.
علاقمندان برای بازدید از آثار این نمایشگاه میتوانند به گالری ماه واقع در خیابان آفریقا، کوچه گلستان، شماره ۲۶ مراجعه کنند.
گالری آران
«خارش تن یا آن چه مجسمه از من میخواهد» عنوان نمایشگاهی از آثار مجسمه و اینستالیشن های محمود محرومی است که روز جمعه 9 آبانماه در گالری آران افتتاح میشود.
محرومی درباره آثارش نوشته است: 17 سال از زمانی که در یک کارخانه ساخت تیر برقهای بتنی عهدهدار باز و بستن قالبهای فلزی بودم، میگذرد. کار اصلی من این بود که قبل از بتن ریزی، قالبها را خوب ببندم. کافی بود پیچها باز یا شل باشند تا قالب نشست کند یا فشار زیاد ملات بتن، قالب را پس بزند. در این سالها، مسائلی از قبیل مهار و انضباط سازی مواد، سیالیت سفت شونده، اندرونیها، اضمحلال و آشفتگی، ترتیب و آتلبندی، اندیشههای تمامیت خواهی در کاربست مواد و مصالح، برایم مسیر مشخصی ساخته است. هر وقت خواستم در بروم یا بازیهای دیگری بکنم جور دیگری گیر افتادم. انگار که برایم «گیر» خوشایندست. 17 سال است که تنم را با این «گیر» بزرگ که حالا برایم تبدیل به قالب بزرگی شده، میخارانم.
این نمایشگاه تا ۲۵ آبانماه در گالری آران به نشانی کریمخان زند، خیابان خردمند شمالی، کوچه دی، پلاک ۱۲ برپاست.
گالری 26
گالری ۲۶ هم از ۹ تا ۲۱ آبانماه میزبان نمایشگاه نقاشیهای بهار علیزاد میشود و علاقهمندان برای بازدید از این آثار نقاشی میتوانند به این گالری به نشانی فرمانیه شرقی، خیابان سلمانپور ظهیر، شماره ۲۶، واحد ۳ مراجعه کنند.