حجت الاسلام حمیدرضا مطهری در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به شرایط حاکم بر جامعه دوران امام حسین(ع) گفت: تبلیغات فرهنگی بنی امیه جامعه را به اندازهای تغییر داده بود که افرادی که در روز غدیر فضایل علی(ع) را از پیامبر شنیدند و از نزدیک از خود گذشتگیهای ایشان را برای پیامبر(ص) دیدند نسبت به بی احترامی بنی امیه به آن حضرت و نفرین ایشان واکنشی از خود نشان ندادند و در چنین فضایی واقعه عاشورا اتفاق افتاد.
وی ادامه داد: بعد از پیامبر(ص) علیرغم اینکه مسلمانان اهتمام زیادی به حفظ و عمل به سیره ایشان داشتند، به علت اتخاذ سیاستهای غلط حاکمان، این سیره به مرور به فراموشی سپرده شد و مجددا برخی خلق و خوی جاهلی بازگشت.
این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: وقتی حضرت امیر به خلافت رسید با مشکلات متعددی اعم از اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی مواجه و جامعه از هر جهت دچار مشکل شده بود و ایشان در دوره کوتاه حکومتشان تلاش زیادی برای اصلاح این امور کردند، اما با توجه به جنگها و کارشکنیهایی که صورت گرفت، بسیاری از مشکلات همچنان باقی ماند.
بنیامیه تلاش زیادی داشت که سیره پیامبر(ص) مورد توجه قرار نگیرد
وی بیان کرد: بعد از شهادت حضرت امیر(ع) و صلح امام حسن(ع)، و در پی سلطه امویان این انحطاط شدت بیشتری یافت و انحرافات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی به حد اعلای خودش رسید. البته بنیامیه تلاش زیادی داشت که سیره پیامبر خیلی مورد توجه قرار نگیرد و برای کنار گذاشتن سیره پیامبر(ص)، تلاش زیادی به خرج دادند؛ چرا که نگاه به سیره نبوی و کارنامه مسلمانان در عصر نبوی، نشاندهنده ضدیت بنیامیه با اسلام و مسلمانان بود و با کوچکترین دقتی، کارنامه سیاه بنیامیه نمایان میشد.
حجت الاسلام مطهری بیان کرد: با سیاست بنی امیه و شخص معاویه به مرور سیره پیامبر(ص)، مورد بیتوجهی قرار گرفت و آنچه مایه حیات جامعه اسلامی بود به فراموشی سپرده شد. این سیاستهای بنی امیه پردهای را در مقابل معارف دینی افکنده و مانع رسیدن معارف صحیح دینی به جامعه میشد. در چنین شرایطی بود که امام حسین(ع) جامعه را در خطر دیده و برای احیای این جامعه به پا خاستند و در تبیین اهداف قیام خود فرمودند: من براي اصلاح امت جدم و امر به معروف و نهی از منکر قیام کردم و این که به سيره جدم رسول خدا و پدرم علي بن ابيطالب(ع) عمل کنم.
مدیر پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(س) در ادامه بیان کرد: یکی دیگر از سیاستهای بنی امیه این بود که بین امام (ع) و مردم فاصله انداخته بودند چرا که میدانستند اگر مردم با اهل بیت(ع) مرتبط باشند و بدون واسطه تعالیم اصیل اسلامی را دریافت کنند در مقابل کجروی و ظلم بنی امیه خواهند ایستاد.
بهترین راه معارف و ارزشهای دینی، تبیین صحیح سیره پیامبر و ائمه(ع) است
مدیر پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(س) در ادامه درباره چگونگی نهادینه کردن ارزشهای دینی در جامعه بیان کرد: باید معارف دینی و ارزشهای دین را بدون ناخالصی و بدون اینکه چیزی به آن اضافه و یا کم شود به جامعه عرضه کنیم و بهترین راه در این باره تبیین صحیح سیره پیامبر و ائمه(ع) است.
وی تأکید کرد: هر فرد در جامعه با توجه به جایگاه و مسئولیتی که دارد باید در زمینه عرضه معارف ناب دینی و اسلامی تلاش کند که در این صورت مشکلات فرهنگی جامعه به تدریج برطرف خواهد شد.
حجت الاسلام مطهری تأکید کرد: سیره پیامبر برای تمام ابعاد زندگی بشر دارای برنامه است که دنیا و آخرت انسانها را با سعادت همراه میکند که این برنامه و سیره باید به خوبی برای جامعه تبیین و اجرا شود.
وی در ادامه ضمن مثالی در این باره گفت: به عنوان مثال قوانینی مانند مسائل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و حتی حقوق بشر و قوانینی که در زمینه محیط زیست و...وجود دارد در زمان رسول الله نه تنها در گفتار بلکه به شکل عملی در جامعه آن زمان اجرا میشد.