۳۰ آبان ۱۳۹۳، ۱۲:۳۴

60 روز تا مهم‌ترین رویداد تئاتری کشور

نامشخص بودن عملکرد دبیرخانه تئاتر فجر/ اداره کل هنرهای نمایش سکوتش را می‌شکند؟

نامشخص بودن عملکرد دبیرخانه تئاتر فجر/ اداره کل هنرهای نمایش سکوتش را می‌شکند؟

سی و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر تا 60 روز دیگر برگزار می‌شود اما با وجود زمان کم باقیمانده، هنوز وضعیت دبیرخانه و مدیران بخش‌های مختلف جشنواره سی و سوم و همچنین بخش بین‌الملل این رویداد مهم تئاتری، روشن نیست.

به گزارش خبرنگار مهر، طی چند سال اخیر روند برگزاری جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر تغییر کرده و چند دوره‌ای است که دبیر جشنواره در زمانی انتخاب و معرفی می‌شود که بیش از نیمی از سال را از دست داده و قرار است در مدت زمان کوتاهی، برنامه‌ریزی و اجرای بزرگترین جشنواره تئاتر ایران را انجام دهد. این روند باعث شده تا شاهد نبود برنامه‌ریزی و روندی مناسب در برگزاری جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر حداقل در 3 یا 4 دوره اخیر آن باشیم.

سال 93 که با تغییرات انجام شده در بدنه معاونت هنری و همچنین اداره‌کل هنرهای نمایشی انتظار می‌رفت وضعیت برنامه‌ریزی و اقدامات تئاتری مناسب‌تر باشد اما روند مدیریت تئاتری به گونه‌ای بود که نه تنها برنامه‌ریزی و اقدامی مناسب انجام نشد بلکه شرایط نسبت به قبل نامطلوب‌تر شد.

این شرایط برای جشنواره سی و سوم تئاتر فجر نیز صادق است. این دوره از جشنواره نیز بعد از گذشت چند ماه از سال 93 و از دست دادن زمان و فرصت‌های لازم برای برنامه‌ریزی، اردشیر صالح‌پور را به عنوان دبیر خود شناخت. صالح‌پور که پیش از برگزاری جشنواره بین‌المللی عروسکی تهران - مبارک فعالیت خود را آغاز کرد، با انتشار فراخوان جشنواره اولین گام را برای برگزاری جشنواره سی و سوم برداشت. 

بر خلاف انتظار در همان ایام وضعیت دبیرخانه و مدیران بخش‌های مختلف جشنواره سی و سوم مشخص نشد و به بهانه اینکه دبیرخانه این جشنواره در اختیار جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان است، مشخص نبودن وضعیت دبیرخانه تئاتر فجر سی و سوم ادامه پیدا کرد.

اما با پایان فعالیت دبیرخانه جشنواره تئاتر کودک و نوجوان باز هم مدیران بخش‌های مختلف جشنواره معرفی نشدند و همین امر حاکی از آن بود که دبیرخانه سی و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر عملکرد مشخصی ندارد. اردشیر صالح‌پور دبیر سی و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر هم که پیش از این در عرصه تئاتر و دبیری جشنواره‌های تئاتری فعالیت داشته، بدون برگزاری نشستی رسانه‌ای و اطلاع رسانی درباره عملکرد دبیرخانه جشنواره سی و سوم به زمان برگزاری این دوره از جشنواره نزدیک می‌شود و نکته مهم‌تر این است که تاکنون هیچ واکنشی از سوی اداره کل هنرهای نمایشی به انفعال این دبیرخانه نداشته‌ایم.

شاید انتشار فراخوان، دریافت متون در بخش‌های مدنظر جشنواره و بازخوانی و اعلام نتایج آن برای دبیر جشنواره اقدامی کافی و مناسب درباره گزارش عملکرد دبیرخانه جشنواره باشد اما این روند و اقدام امری بدیهی در تمام دوره‌های جشنواره تئاتر فجر بوده و خواهد بود. مهمترین عملکرد دبیر و دبیرخانه جشنواره داشتن برنامه‌ریزی و اقدامات مطلوب و کارشناسانه است تا هر چه به برگزاری جشنواره نزدیک می‌شویم، شور و هیجان حضور و اجرا در جشنواره تئاتر فجر بیشتر شود نه اینکه از سوت و کوری فعالیت‌ها و برنامه‌ ریزی‌ها گاه فراموش شود که جشنواره‌ای هم با نام تئاتر فجر وجود دارد.

حسین طاهری مدیرکل هنرهای نمایشی نیز که طی چند ماه گذشته با عملکرد خود در اداره‌کل هنرهای نمایشی نشان داده که برنامه مشخص و شفافی برای تئاتر ایران ندارد و تنها به برنامه‌های کلانی نظیر سر و سامان دادن به وضعیت کاری دانشجویان و فارغ‌التحصیلان تئاتری اشاره می‌کند که به سرانجام رساندن آن‌ها در تاب و توان اداره‌کل هنرهای نمایشی ناتوان در برنامه‌ریزی و سر و سامان دادن به فعالیت چندین گروه و چند سالن تئاتری نیست، پاسخگوی وضعیت فعلی دبیرخانه تئاتر فجر و عملکرد آن نیست.

بی‌تفاوتی مسئولان جشنواره سی و سوم تئاتر فجر در اطلاع رسانی مناسب درباره عملکرد دبیرخانه و همچنین اهمیت ندادن به اطلاع رسانی به اهالی تئاتر و اصحاب رسانه درباره چند و چون برنامه‌ها و عملکرد دبیرخانه این دوره از تئاتر فجر برای مدیرکل هنرهای نمایشی، باعث شده تا جشنواره سی و سوم با چراغ‌هایی خاموش در حال حرکت باشد.

این شرایط وضعیت بخش بین‌الملل سی و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر را نامطلوب‌تر کرده است زیرا هنوز مشخص نیست در زمان طی شده و زمان باقیمانده چه برنامه‌هایی به اجرا درآمده‌اند و چه سرانجامی برای این بخش مهم از جشنواره تئاتر فجر رقم خواهد خورد.

اردشیر صالح‌پور پیش از این و در دوره چهاردهم جشنواره تئاتر عروسکی تهران - مبارک به عنوان دبیر حضور داشته است بدون ارائه برنامه‌ای مشخص بودجه آن جشنواره را کاهش داد و علیرغم برگزاری افتتاحیه‌ای نه چندان درخور و شایسته جشنواره‌ تئاتر عروسکی، بولتن روزانه آن دوره را هم حذف کرد. بهانه و دلیل مطرح شده برای این اقدامات، صرف هزینه صرفه‌جویی شده برای خرید و راه‌اندازی خانه تئاتر عروسکی و سالنی مختص اجراهای هنرمندان این عرصه بود که بعد از گذشت چند سال هنوز عملی نشده است.

باید دید که روند نامشخص عملکرد دبیرخانه و برنامه ریزی‌های آن و همچنین اولویت نداشتن اطلاع رسانی رسانه‌ای از سوی مدیرکل هنرهای نمایشی چه وضعیتی را برای سی و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر رقم خواهد زد.

کد خبر 2425483

برچسب‌ها