۲ آذر ۱۳۹۳، ۱۲:۳۰

مهر گزارش می دهد/

زنان سرپرست خانوار نیازمند حمایت/توانمندسازی زنان از آسیب پذیری آنان می کاهد

زنان سرپرست خانوار نیازمند حمایت/توانمندسازی زنان از آسیب پذیری آنان می کاهد

اراک-خبرگزاری مهر: رویکرد اساسی به مددجویان باید فرصت های جدید برای تامین مخارج زندگی آنها بوده و آنان را در جهت توانمندسازی هدایت کند.

به گزارش خبرنگار مهر، در جامعه کنونی زندگی زنان پس از ترک شوهر با ابهامات و مخاطراتی چون سرپرستی فرزندان، سختی مشکلات اقتصادی، زندگی در تنهایی همراه با افسردگی و ناامیدی مواجه هستند.

دیدگاه غلط جامعه نسبت به زنان مطلقه در نبود همسرشان آنان را در روابط و حضور در اجتماع با مشکلات بسیار مواجه کرده و نگاه های معنی دار، سخنان تلخ و گزنده، از دست دادن حمایت های عاطفی همسر، فقر اقتصادی و تمایل به تنها ماندن و حفظ حیثیت و شخصیت خود از جمله مشکلات تمام نشدنی این قشر پرتلاش است.

ضرورت مطالعه و شناخت نیازها

یک مددکار اجتماعی با بیان اینکه اهمیت خانواده و نقش سرپرست خانوار در تامین نیاز های اصلی اعضا مهم است، گفت: وجود تبعیض های جنسیتی، محدودیت حقوقی و نابرابری ها در بیشتر زمینه های اجتماعی و اقتصادی برای آنان در جوامع مختلف چون ایران برخی از مشکلات و مسایل جدی پیش روی زنان سرپرست خانوار است.

محمد طهماسبی با بیان اینکه خانواده هایی که زیر نظر سرپرستی زنان اداره می شود در اغلب کشورها جزو فقیرترین خانواده ها هستند، اظهار کرد: بررسی سوابق موجود در کشور نشان می دهد، که مطالعات انجام شده در این زمینه به جنبه هایی چون شرایط زندگی گروهی از زنان سرپرست خانوار مانند مشکلات اجتماعی، اقتصادی و عاطفی آنان یا بررسی نقش سازمان مسئول حمایت از گروه آسیب پذیر و کاستی های موجود در این زمینه پرداخته و تصویر جامعی از ویژگی اجتماعی و اقتصادی این گروه ارائه نداده است.

وی با اشاره به اینکه حمایت از این زنان با توجه به شرایط اقتصادی و اجتماعی خانوار متفاوت است، افزود: افرادی که از وضعیت مالی و اشتغال بهتری برخوردارند از زیر چتر حمایتی  خارج و این کمک به زنان سرپرست خانوار نیازمندتر تعلق می گیرد.

این مددکار اجتماعی با بیان اینکه مطابق ماده چهار قانون حمایت از زنان سرپرست خانوار، حمایت های موضوع این قانون به دو دسته حمایت مالی و فرهنگی اجتماعی تقسیم شدند، بیان کرد: رویکرد حمایتی خیریه در برابر رویکرد خدماتی وجه قالب را داشته و سازمان ها و موسسات موجود به دلیل سهولت در ارائه حمایت مالی کمتر گرایش به ارائه حمایت های غیرمالی دارند.

وی با تاکید بر اینکه رویکرد موجود مبتنی بر توانمندسازی بوده و نباید برنامه ریزی برای ارائه خدمات به زنان سرپرست خانوار یا هر گروه در معرض خطر دیگری مبتنی بر پوشش مادام العمر حمایتی آنان و حفظ وضع موجود باشد، عنوان کرد: رویکرد اساسی به مددجو باید فرصت های جدید برای تامین مخارج زندگی وی بوده و آنان را در جهت توانمندسازی هدایت کند.

بیش از سه هزار زن سرپرست خانوار زیر پوشش بهزیستی استان

معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی استان مرکزی با بیان اینکه بیش از سه هزار زن سرپرست خانوار تحت حمایت بهزیستی استان است، گفت: زنان سرپرست خانوار یکی از گروه های جامعه هدف سازمان بهزیستی هستند.

آذردخت همتا با اشاره به اینکه این قشر از جامعه زیر نظر دفتر زنان وخانواده حوزه اجتماعی  از خدمات بهزیستی بهرمند می شوند، افزود: خدمات بهزیستی برای این گروه از افراد در دو بخش افراد قابل بازتوان وافراد غیرقابل بازتوان  ارائه می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه سه هزار و ۱۳۴ خانوار با سرپرستی زنان زیر پوشش بهزیستی استان مرکزی است، اظهار کرد: از این تعداد هزار و ۱۵۸ خانوار قابل بازتوان و هزار و ۹۷۶ خانوار غیرقابل بازتوان هستند.

معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی استان مرکزی ادامه داد: افراد غیرقابل بازتوان با سن بالا نیاز به خدمات درمانی داشته و به آنان مستمری داده می شود و قابلیت خروج از چرخه حمایت را ندارند؛ لذا از سازمان مستمری دریافت وخدمات می گیرند.

همتا با بیان اینکه در بخش بازتوانی برای اشتغالزایی به افراد کمک می شود، اضافه کرد: افراد پس از علاقه سنجی و مهارت سنجی با تسهیلگری کارشناس در گروه های منسجم همیار قرار گرفته و فعالیت هایی از جمله  فتیرپزی، آرایشگری، تابلوسازی، طراحی، آشپزی، خیاطی، چرم دوزی، پرورش کود ورمی، بافتنی، صنایع دستی، تهیه نایلون و نایلکس غیره فعالیت می کنند.

وی با اشاره به اینکه در استان مرکزی ۴۲ گروه همیار زنان سرپرست خانوار ثبت شده است، اظهار کرد: افراد بازتوان زیر پوشش بهزیستی استان مرکزی فعالیت های خود را در قالب گروه های همیار انجام می دهند.

معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی استان مرکزی با تاکید بر توانمندسازی مددجویان به عنوان یکی از اهداف مهم سازمان بهزیستی و تشکیل گروه های همیار برای خودکفایی و خروج از پوشش سازمان های حمایتی، گفت: سالانه ۱۰ درصد مددجویان توانمند شده و از چتر حمایتی این سازمان خارج می شوندکه هدف ایجاد شغل پایدار وخروج از چرخه حمایت مستقیم است.

همتا با بیان اینکه بیمه زنان سرپرست خانوار از خدمات دیگر سازمان بهزیستی برای این گروه از افراد است، بیان کرد: زنان سرپرست خانوار که بیمه می شوند ۱۵سال حق بیمه توسط سازمان پرداخت شد از مستمری تامین اجتماعی بهره مند می شوند.

وی تصریح کرد: توانمندسازی مددجویان به معنای خروج همیشگی آنان از پوشش چترحمایتی سازمان بهزیستی نیست؛ بلکه به معنای تبدیل مستمری به خدمات غیر مستمر و گامی مهم برای بالندگی و توانمندی جامعه هدف است.

معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی استان مرکزی  ادامه داد: صدوردفترچه خدمات درمانی نیز از دیگر خدمات سازمان به زنان سرپرست خانوار است .

توانمندی ۲۱ خانوار و خروج از چتر حمایتی

معاون حمایت و سلامت کميته امداد امام خمينی (ره) استان مرکزی با بیان اینکه در شش ماهه نخست سال جاری ۲۳ هزار و ۹۶۷ خانوار با سرپرست زن از حمايت های این نهاد بهره مند شدند، گفت: این تعداد ۴۷ درصد افراد تحت حمایت کمیته امداد امام خمینی (ره) استان مرکزی را تشکیل می دهند.

مجید مشهدی با اشاره به اینکه زنان سرپرست خانوار شامل زنان بیوه، همسران مردان متواری، زنان مطلقه و زنانی که همسرشان توانایی کار و سرپرستی آنان را ندارد، هستند، افزود: بیشترین آمار سرپرستی زنان از خانواده در موارد فوت و طلاق است.

وی با بیان اینکه خانواده های که تحت حمایت کمیته امداد قرار می گیرند از حمایت های تعریف شده این نهاد بهرمند می شوند، بیان کرد: پرداخت مستمری متناسب با تعداد خانوار به این دسته از افراد و اعطای تسهیلات به خانواده های که دارای مهارت و حرفه های چون گلدوزی، خیاطی، دامداری و غیره برای توانمندی آنها بوده، از جمله خدمات این نهاد برای زنان سرپرست خانوار است.

معاون حمایت و سلامت کمیته امداد استان مرکزی با اشاره به اینکه زنان سرپرستی هستند که از مهارت و حرفه برخوردار نبوده و در تامین نیازهای خانواده خود با مشکل مواجه هستند، اضافه کرد: در این بخش افراد به فنی و حرفه ای معرفی و به صورت رایگان در دوره‌های آموزشی این مراکز شرکت می کنند.

مشهدی ادامه داد: سرمایه ای در حوزه اشتغال در اختیار زنان سرپرست خانوار بعد از دریافت مجوز قرار داده می شود و می توانند فعالیت خود را آغاز و توسعه دهند.

وی با بیان اینکه این نهاد به فرزندان این بانوان خدماتی ارائه می کند، اظهار کرد: اعطای وام قرض الحسنه، کمک هزینه بلاعوض ازدواج به دختران، هدیه ازدواج به پسران، خدمات فرهنگی، کمک هزینه تحصیلی، وسایل تحصیلی مناسب، طرح های حمایتی اکرام و محسنین برای یتیمان که در طول سال اجرا می شود، از جمله خدمات این نهاد برای فرزندان زنان سرپرست خانوار است.

معاون حمایت و سلامت کمیته امداد استان مرکزی با اشاره به درمان زنان سرپرست خانوار، افزود: کارت درمان و تبدیل آن به بیمه سلامت در سال جدید، پرداخت تمام مزایا به بیماران خاص تا ۹۰ و ۹۵ درصد و تامین مابه التفاوت هزینه ها توسط بیمه های مکمل از جمله خدمات این نهاد است.

مشهدی با بیان اینکه در طرح مسکن مهر مددجویان ۳۰۰ واحد به صورت مشارکتی ساخته و تحویل آنان شد، تصریح کرد: اعتبار لازم برای این پروژه ها از طریق آورده شخصی افراد، وام، کمک های بلاعوض کمیته امداد امام خمینی (ره) و خیران تامین شده است.

وی با اشاره به اینکه پروژه مسکن مددجویان متوقف شده و کمیته امداد در حال پیگیری برای ادامه روند ساخت و ساز است، افزود: اعطای مبالغ بلاعوض برای تعمیر، بازسازی، مقاوم سازی تا هشت میلیون ریال و وام های قرض الحسنه از دیگر خدمات برای زنان سرپرست خانوار است، که در سال جاری میزان کمک بلاعوض به ۱۵میلیون ریال و وام قرض الحسنه به ۲۰ میلیون ریال می رسد.

بهرمندی بیش از ۱۸ هزار نفر ازخدمات مددکاری

معاون حمایت و سلامت کمیته امداد استان مرکزی با بیان اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون ۱۸ هزار و ۶۱۰ نفر به واحد پذيرش و مددکاری شهرستان ها مراجعه کردند، گفت: از اين تعداد هشت هزار و ۳۰۳ نفر مرد و ۱۰ هزار و ۳۰۷ نفر زن بودند.

مشهدی اظهار کرد: از اين تعداد زنان مددجو نزدیک به هشت هزار و ۳۶۱ نفر و غيرمددجو هزار و ۹۴۶ نفر بودند، که حدود ۵۶ درصد از مراجعين مربوط به زنان مددجوی امداد است.

وی تصریح کرد: اين امر حاکی از فراوانی مشکلات موجود بين زنان سرپرست خانوار بوده که به دليل نبود تمکن مالی به مراتب برای رفع مشکلات مالی و معنوی خود بیشتر به این نهاد حمایتی مراجعه می کنند.

معاون حمایت و سلامت کمیته امداد استان مرکزی با تاکید بر اینکه با حمايت اين قشر بسياری مشکلات آنها رفع و از گسترش بسياری آسيب های اجتماعی جلوگيری شده است، اظهار کرد: توانمندسازی خانواده ها به ویژه زنان سرپرست خانوار از مهمترين اولويت های اين نهاد در کمک به خانواده های نيازمند است.

تلاش برای حمایت از زنان سرپرست خانوار و هدایت آنان به سمت توانمندسازی و آموزش مارت های زندگی برای مقابله با مسایل و مشکلات اجتماعی و اقتصادی پیش روی آنان اگرچه توسط نهادهای حمایتی در حال انجام است، اما پرداختن به مسایل فرهنگی و اجتماعی این قشر از جامعه نیازمند توجه است.

گزارش از: زهرا پاکباز

 

کد خبر 2426438

برچسب‌ها