به گزارش خبرنگار مهر، داوود گنجهای مشاور معاون هنری وزیر ارشاد در این مراسم گفت: چند روز پیش که با آقای مرادخانی در یک مراسمی صحبت داشتیم به وی گفتم که بعضیها با وجود زحمات زیادی که در عرصه موسیقی میکشند چقدر مظلوم واقع میشوند و متاسفانه زحمات فراوان آنها از دید بسیاری از علاقمندان و مردم پنهان میماند که به نظر من گورگن موسسیان یکی از همین هنرمندان بود که زحمت بسیار فراوانی برای موسیقی این کشور کشید.
وی با اشاره به فعالیتهای موسیقایی هنرمندان موزیسین در سالهای اخیر توضیح داد: این هنرمندان به واقع خادمان عرصه فرهنگ و هنر هستند کما اینکه استاد گورگن موسسیان نیز یکی از همین هنرمندان خدمتگذار بود که در همه عرصهها فعالیت زیادی داشت به نظر من هنرمندی مانند موسسیان دیگر وجود نخواهد داشت. اینها افتخار دنیای موسیقی هستند که با زحمت و مرارتهای زیادی همین ارکستر سمفونیک تعطیل شده ما را اداره میکنند. این مرد هنرمندی بزرگ بود که همیشه کارهای بزرگی را انجام میداد و به واقع پیامهای آرمانی عرصه فرهنگ و هنر را تولید میکرد.
عضو هیاتمدیره خانه موسیقی در بخش پایانی صحبتهای خود گفت: تنها چیزی که من میتوانم به شما بگویم این است که بیایید مهربان باشیم، همدیگر را دوست داشته باشیم و مرض نداشته باشیم. ما باید قدر هنرمندانی را که واقعا با بقیه فرق میکنند، بدانیم. من در اینجا از خداوند بزرگ علو درجات را برای گورگن موسسیان آرزو میکنم.
پیروز ارجمند مدیرکل دفتر موسیقی وزارت ارشاد نیز در این مراسم با بیان اینکه پاییز امسال پاییز غمانگیزی برای فرهنگ و هنر این سرزمین بود، تصریح کرد: ما در تاریخ شفاهی موسیقی ایران ضعیف هستیم بنابراین باید تلاش کنیم تا حضور هنرمندان ارزشمندی چون گورگن موسسیان در تاریخ ماندگار شود. روزگاری برای حمل ساز باید مجوز ساعتی دریافت میکردیم اما امروزه موسیقی ایران در حال تعالی است به همین جهت باید امروز درباره چگونه بودنش تلاش کنیم که به نظر من گورگن موسسیان یکی از همین افرادی بود که نسبت به تعالیم و ارزشگذاری روی موسیقی تلاش فراوانی کرد و لازم است که این زحمات در تاریخ ثبت شود.
وی با اشاره به نقش اقلیتهای دینی به ویژه هنرمندان مسیحی در صنایع موسیقی توضیح داد: به نظر من بخش بزرگی از اعتلا و گسترش صنایع موسیقی در کشور ما حاصل زحمات هنرمندان مسیحی بوده که نقش بسیار موثری در توسعه موسیقی علمی داشتهاند و به نظر من گورگن موسسیان یکی از همین هنرمندانی بود که در یک پروسه زمانی گروه کر اپرا را با گروه کر ایرانی تلفیق میکند و با سختی فراوان عرصهای را فراهم میآورد که نقش زیادی در توسعه و گسترش کر داشته است.
ارجمند ادامه داد: من با استاد موسسیان ملاقاتهای زیادی چه در دوران دانشجویی و چه در دورههای دیگر داشتم و در این مدت میدیدم که دغدغههای بسیار فراوانی در عرصه کر داشت. او همواره هنرمندی بود که به تعالی فکر میکرد و نکته جالب اینکه وقتی من و همنسلانم به عنوان دانشجویان جوان به او مراجعه میکردیم، وی با حسن خلق به ما نگاه میکرد.
وی افزود: به نظر من گورگن موسسیان بسیار شانس آورد که در ایران حضور نداشت و از نزدیک شاهد تعطیلی ارکسترها نبود اما امروز خوشبختانه با اقداماتی که انجام گرفته گروه کر ارکستر سمفونیک تهران به مرحله انتخاب افراد رسیده و ما از این پس برای اولینبار نه تنها یک رهبر ثابت ارکستر داریم بلکه از رهبر میهمان نیز در این گروه استفاده خواهیم کرد.
مدیر دفتر موسیقی وزارت ارشاد به حضور هنرمندان بینالمللی عرصه کر در ایران طی ماههای آینده اشاره کرد و گفت: نزدیک به 3 ماه آینده میزبان آقای تیچ از مدیران انجمن بینالملل کر خواهیم بود که برای ارائه سند توسعه گروههای کر در کشورمان حضور خواهد یافت که این اتفاق، اتفاق بسیار ارزشمندی است که میتواند از نظر علمی و ساماندهی آموزش موسیقی به ویژه در گروههای کر، اتفاقات خوبی را رقم بزند. به ویژه اینکه ما هماکنون علاوه بر ارائه سندی که محتوای آن همکاری با آموزش و پرورش خواهد بود درصدد تشکیل انجمن ملی کر ایران هستیم که بتوانیم بر این اساس وارد دور جدیدی از کرخوانی باشیم که بر اساس آن بتوانیم حرفهایی تازه در این زمینه داشته باشیم.
وی در بخش پایانی صحبتهای خود گفت: امیدوارم دیگر در این پاییز، خزانی نداشته باشیم و هنرمندان موسیقی این سرزمین در سلامت کامل به سر ببرند.
وارطان ساهاکیان مدرس و هنرمند موسیقی نیز در این مراسم گفت: آشنایی من با گورگن موسسیان به 28 سال پیش برمیگردد که تاکنون نیز این دوستی ادامه پیدا کرد. او هنرمندی بود که توانایی بسیار زیادی در عرصه موسیقی داشت. او به قدری حافظه قویای داشت که بیشتر کارهایی که اجرا میکرد را به صورت حفظی میخواند و این موضوعی است که از کمتر هنرمندی سراغ دارم.
وی افزود: گورگن موسسیان در کنار علاقه زیادی که به ژانرهای مختلف موسیقی داشت بیاندازه به موسیقی فولکلور علاقه داشت. من خوب یادم میآید که در زمان حضور آقای مرادخانی در دفتر موسیقی وزارت ارشاد توانست کارهای خوبی را در این زمینه ارائه دهد. او در کنار این فعالیتها در حوزه موسیقیهای کلیسایی نیز تسلط کامل داشت و من واقعا از حضور چنین هنرمندی در دوران حیات خودم لذت میبردم.
ساهاکیان در ادامه صحبتهای خود با اشاره به دلایل مهاجرت گورگن موسسیان به خارج از کشور توضیح داد: اولینبار که او به کشور آمریکا مهاجرت کرد نتوانست بماند و دوباره به ایران برگشت اما در همان دوران بود که به من گفت بیمهاش قطع شده و دیگر به دلیل برخی از مسائل نمیتواند در ایران باقی بماند. حتی آن سوئیتی که در ایران برای بار اول به او اختصاص داده بودند، در مرحله دوم به او اختصاص داده نشد و عملا جایی برای زندگی نداشت و به همین خاطر دوباره به آمریکا برگشت.
این هنرمند موسیقی افزود: گورگن کاراکتر بیقراری داشت. گرچه اخلاق خشک و تلخی داشت و به دلیل اینکه روز خوشی در زندگیاش نداشت، نمیتوانست با کسی شیرین صحبت کند اما برخلاف ظاهرش قلب بسیار بزرگی داشت که وقتی از ایران رفت خیلی ناراحت بود و خوب یادم میآید که میگفت اگر من بمیرم شاید روزی برایم مراسمی را برگزار کنند. حالا من خوشحالم که امروز وقتی گورگن در میان ما نیست مراسمی برای او گرفته شده و او به آرزوهایش رسیده است.
لوریس چکناواریان نیز در پایان این مراسم خطاب به شرکت کنندگان گفت: من از دوستانی که در این مراسم و یا هر برنامه ای که از کلمه اقلیت استفاده می کنند خواهش می کنم دیگر از این عنوان استفاده نکنید چون به نظر من کلمه اقلیت برای ما ایرانی ها وجود ندارد. گرچه ارمنستان در زمان فتحعلی شاه قاجار از ایران جدا شد اما این دلیل بر جدایی ما نیست. ما فقط دوباره به ایران آمدیم و همه هم باید برای ایران زحمت بکشیم.
وی تصریح کرد: من از آقای پیروز ارجمند می خواهم که این گروهای کر را حفظ کنید اینها به اعتقاد من گنجینه هایی هستند که اکر برای آنها وقت نگذارید کاری از پیش نمیرود.
شهلا میلانی، نسرین ناصحی و حمید عسگری از جمله هنرمندانی بودن که در این مراسم طی یادداشتهای جداگانهای پیرامون شخصیت هنری گورگن موسسیان سخنرانی کردند.
اجرای چند قطعه موسیقایی به رهبری رازمیک اوهانیان و علیرضا شفقینژاد از جمله بخشهای دیگر مراسم یادمان زندهیاد گورگن موسسیان بود.