به گزارش خبرنگار مهر، امروز هشتم آذرماه همزمان با سراسر کشور مانور زلزله و ایمنی با شرکت دانش آموزان تمامی مدارس کردستان و با همکاری مدیریت بحران استانداری و دستگاه ها و ادارات مرتبط با موضوع آغاز شد.
مراسم نمادین این مانور در کردستان با حضور مدیرکل آموزش و پرورش کردستان، معاون عمرانی استاندار، مدیرکل مدیریت بحران استان، مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان و جمع دیگری از مسئولان در دبیرستان دخترانه علوم سنندج برگزار شد.
از آنجا که کشور ما یکی از مناطق لرزه خیز دنیا محسوب می شود و همواره با زلزله های مخرب زیادی هم تاکنون مواجه بوده و در آینده هم خواهد بود چندین سال است که وزارت آموزش و پرورش اقدام به برگزاری مانوری برای آگاه سازی و آموزش دانش آموزان در مقابل این حادثه به منظور کاهش آسیب ها و خسارت های جانی کرده است.
به گفته مدیرکل آموزش و پرورش استان کردستان این مانور به منظور ارتقای سطح آگاهی دانش اموزان و آموختن فرهنگ مقابله با این پدیده برگزار شده است.
سالار عرفانی نسب تمرین و کاربردی کردن آموزش هایی که به دانش آموزان داده شده است را از دیگر اهداف برگزاری این مانور ذکر کرد و افزود: وقتی به دانش آموزان آموزش های لازم در خصوص عملیاتی که در هنگام بروز حوادثی مانند زلزله باید انجام گیرد،ارائه شود در زمان وقوع چنین حوادثی قطعا آنها می دانند چه اقداماتی انجام دهند.
مانور برگزار می شود که تمامی دانش آموزان برای چند لحظه وقوع زلزله را در ذهن خود مسجم کنند و سپس برای نجات جان خود بهترین و سریع ترین واکنش را انجام دهند.
اما مانوری که امروز به صورت نمادین برگزار شد تنها حدود گروهی ۳۰،۴۰ نفری را به عنوان امدادگر و مصدوم درگیر کرده بود و سایر دانش آموزان در کلاس های درس مشغول به کار خود بودند.
با به صدادرآمدن آژیر زلزله که به صورت همزمان در سراسر کشور نواخته شد دانش آموزان این مدرسه مصدوم های از پیش آماده شده و برروی بلانکار قرار داده شده را به بیرون از ساختمان مدرسه حمل کردند.
بعد از چند دقیقه ای که از به صدادرآمدن آژیر گذشت تعدادی از دانش آموزان از کلاس های درس خود به طرف حیات مدرسه هجوم آوردند و ازدحام آنها منجر به بازگشت مسئولانی که می خواستند بازدیدی از کلاس های درس کنند به داخل حیات شد.
اگر در موقع بروز زلزله چنین ازدحامی هم ایجاد شود قطعا به جای کاهش آسیب شاهد افزایش آن خواهیم بود و این بی نظمی نشان از عدم هماهنگی عوامل اجرایی این مانور بود و همچنین عدم آموزش و یا آموزش های نامناسب به دانش آموزان است.
از چند تن از این دانش آموزان که در حال ورود به حیات مدرسه بودند در خصوص اقداماتی که هنگام به صدادرآمدن آژیر زلزله انجام دادند پرسیدم که یکی گفت در حال خواندن زبان انگلیسی، دیگری مشغول صحبت با دوستم و یکی از آنها هم گفت هیچی سرجای خودمان آرام نشسته بودیم.
مدیر این مدرسه هم مدام به مسئولان آموزش و پرورش گوشزد می کرد که این مدرسه ۵۰۰ دانش آموز دارد و امکان خروج همه آنها از کلاس برای بستن صف و سخنرانی مسئولان وجود ندارد.
دانش آموزان را که نباید برای سخنرانی مسئولان از کلاس های درس خارج می کردند بلکه یکی از مراحل این مانور می بایست خروج دانش آموزان بعد از به صدادرآمدن زنگ یا همان آژیر زلزله، از کلاس های درس به داخل محوطه ای امن باشد.
دلنیا شامرادی که نقش مصدوم را در این مانور بازی می کرد، گفت: که همه کسانی که در این مانور به عنوان مصدوم وامدادگر عمل کردند عضو هلال احمر هستند و در آنجا آموزش های لازم را دیده اند.
به گفته این دانش آموز گروه امدادگران ومصدومان پنج شنبه گذشته هم در مدرسه برای برگزاری مانور امروز تمرین کردند.
از یکی دیگر از دانش آموزانی که نقش مصدوم را در این مانور بازی کرد، در خصوص اینکه آیا نحوه استفاده از کپسول آتش نشانی هم در مدرسه به شما آموزش داده شده است پرسیدم که گفت: تاکنون این آموزش به ما داده نشده است.
برگزاری مانوری که بیشتر از اینکه شاهد حضور و جنب و جوش و فعالیت دانش آموزان در آن باشیم با صحنه عکس گرفتن های دسته جمعی مسئولان با دانش آموزان اجراکننده این مانور مواجه بودیم.
شاید بتوان نام این مراسم را برگزاری نمایش یا تئاتری در خصوص زلزله نامید که توسط عده ای از دانش اموزان و با شرکت اورژانس ۱۱۰ و آتش نشانی اجرا شد.
بعد از پایان این مراسم نمادین هنگام برگشت از کنار دبیرستانی گذشتم و کنجکاو از اینکه آیا مانور هم در این مدرسه اجرا شده یا اینکه فقط به پخش آژیر اکتفا کردند به داخل مدرسه رفتم و به محض ورود از دانش آموزی که با عجله درحال پیموندن پله های مدرسه بود در خصوص مانور پرسیدم که گفت حدود ۴۵ دقیقه پیش اجرا شد.
کاظمی مدیر دبیرستان نمونه دولتی صادق وزیری با بیان اینکه ۲۷۴ دانش آموز هم اکنون در این مدرسه مشغول به تحصیل هستند، به خبرنگار مهر گفت: خوشبختانه با توجه به اینکه این مراسم هر ساله برگزار می شود،دانش آموزان به خوبی آگاهی های لازم را بدست آورده اند.
وی عنوان کرد: در چند روز گذشته کارگاه آموزشی نحوه استفاده از کپسول آتش نشانی توسط مربی آمادگی دفاعی به دانش آموزان آموزش داده شد.
وی با اشاره به اینکه در کارگاه آموزشی مذکور به دانش آموزان مکان های امن و ناامن معرفی شد، بیان کرد: دانش اموزان در مراسم امروز به خوبی این مکان ها را از هم تشخیص می دادند به گونه ای که یکی از دانش آموزان که در حیات مدرسه می خواست کنار دریچه فاضلاب پناه بگیرد توسط دوستش فوری به او تذکر داده شد که اینجا محل امنی نیست.
کاظمی اظهارداشت: بعد از به صدادرآمدن آژیر زلزله ابتدا دانش آموزان اقدام به پناهگیری در مکان هایی که حضور داشتند ،کردند و سپس همگی آنها در حیات مدرسه جمع شدند.
وی ادامه داد: دانش آموزان عکس العمل مناسب داخل و خارج از ساختمان را با برگزاری این مانور و کارگاه های آموزشی فرا گرفته اند.
وی از دیگر برنامه هایی که پس از برگزاری مانور توسط دانش آموزان اجرا شد را قرائت سوره زلزال و مقاله ای در ارتباط با زلزله ذکر کرد.
عکس هایی هم که توسط معاون پرورشی این دبیرستان از عکس العمل دانش آموزان گرفته شده بود را مشاهده کردم و می توان گفت که این مدرسه با مدیریت مطلوب آن تمامی دانش آموزان را درگیر این مانور کرده بود.
آموزش همگانی برای کاهش اثرات این بلای طبیعی با محور قرار دادن دانش آموزان امکان پذیر است و می طلبد مدیران تمامی مراکز آموزشی به این مهم توجه اساسی داشته باشند.