حجت الاسلام هادي صادقي رئيس مركز پژوهشهاي سازمان صدا و سيما در گفتگو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" در مورد آموزش مداحان اظهار داشت: نبايد تنها به دليل گفتار بزرگي به موضوعي هجوم بريم و سپس آن مسئله را به فرامو شي بسپاريم، بلكه لازم است آموزش مداحان را به شكلي مستمر، اصلاح گريانه و معقول پيگيري و هدايت كنيم .
وي در ادامه با اشاره به نقش خود مداحان در اين راستا گفت: مداحان را بايد در اين زمينه دخيل كنيم چرا كه اغلب آنان خود افرادي دلسوز هستند و صلاحيت خود اصلاحي را دارند، در اين راستا لازم است مداحان به عنوان عامل اصلي در اصلاح اين وضعيت، خود بيش از بقيه دست به اقدامات اصلاحي بزنند .
حجت الاسلام صادقي در ادامه با اشاره به ورود بي ضابطه برخي افراد به عرصه مداحي گفت: اين افراد پس از وارد شدن به عرصه مداحي تنها به مديحه سرايي اكتفا نكرده بلكه گاهي در مسائل غير مذهبي هم دخالت مي كنند و چون توان علمي در اين زمينه ها را ندارند، به اشتباه سخن گفته و حتي حرمت شكني مي كنند .
وي در مورد آسيب هايي كه بر اين عرصه وارد مي شود، گفت: افراط و تفريط براي تهييج مردم در اين عرصه بسيار ديده مي شود و برخي براي اينكه مردم را تحت تأثير قرار دهند حتي به دروغ بافي هم مي پردازند و و مسائلي را كه هيچ سنديتي ندارد عنوان مي كنند، در اين راستا اغراق و خرافه بافي هم بسيار ديده شده است كه اگر اين اغراق آگاهانه باشد در حد كفر و ارتداد است اما اغلب اين اغراقها از سوي مداحان آگاهانه نيست و نياز به آن است كه اين افراد آموزشهاي لازم را دريافت كنند .
وي گفت: در وضع فعلي گاه مشاهده مي شود كه افراد بي سواد و بي صلاحيت كه وارد اين عرصه مي شوند، سوء استفاده هايي مي كنند و حضور اين افراد سودجو زمينه را براي ورود افراد منحرف و حتي بيگانگان فراهم مي كند و در پي اين امر آفاتي اعم از اشاعه بدعتها، خرافات و انحراف در اعتقادات ديني، در عرصه مداحي ايجاد مي شود از اين رو آموزش صحيح مداحان براي مديحه سرايي ضروري است .
حجت الاسلام صادقي در مورد موضوعاتي كه لازم است مداحان بر آن احاطه داشته باشند، اظهار داشت: آموزش معارف اصلي ديني و معارفي كه با مضامين اشعار مداحان ارتباط دارد الزامي است و همچنين لازم است مداحان مقام معصومين را به خوبي بشناسند و نسبت به اهل بيت معرفت و شناخت داشته باشند، در بسياري از موارد ديده مي شود كه مداحان در بيان مقام معصومين اغراق مي كنند در صورتيكه ائمه خود اغراق را طرد و رد كرده اند، از اين رو مرز اغراق بايد مشخص شود .
وي در ادامه افزود: مداحان بايد بر فنون عزا و شادي تسلط داشته باشند و اين فنون را بخوبي بشناسند امروزه گاهي اين مراسم خارج از حد صحيح آن انجام مي شود تا به آنجا كه در برخي مراسم عزاداري آنقدر افراط مي شود كه افراد از حال طبيعي خود خارج مي شوند و در شادي هم گاه ديده مي شود كه اين مراسم به لهو و لعب نزديك مي شوند .
حجت الاسلام صادقي بر ضرورت آگاهي مداحان از صنايع ادبي تأكيد كرد و گفت: مداحان براي آنكه از شعر و ادبيات به خوبي استفاده كنند بايد صنايع ادبي را بشناسند علاوه بر اين لازم است مداحان از دستگاههاي موسيقي هم حداقلهايي را بشناسند تا مجبور نباشند به سمت لحن و موسيقي نامناسب بروند بلكه در اين راستا خود سبك آفريني كرده و عالم اين فن باشند به شكلي كه خوانندگان از سبك مداحان بخوبي بهره گيرند .
وي در ادامه با اشاره به ضرورت آگاهي مداحان از احكام عادي رساله ها گفت: مداحان بر مسندي تكيه كرده اند كه در هدايت مردم بسيار مؤثر هستن، از اين رو اطلاعات آنان بايد بالا باشد تا مرتكب اشكالات شرعي نشده و در امر به معروف و نهي از منكر به اشتباه سخن نگويند .
حجت الاسلام صادقي با تأكيد بر ضرورت آموزش فنون، ارزشها و بايدها و نبايدهايي كه در اين عرصه وجود دارد گفت: بسياري از مداحان به رعايت اين اصول تمايل دارند اما چون بايستگيها و شايستگيها را نمي شناسند با مشكلاتي رو برو مي شوند، اما دراين راستا اگرچه آموزش مداحان در زمينه هاي ذكر شده ضروري است، اما كافي نيست .
وي در ادامه افزود: بايد در عرصه فعاليت مداحان به صورت خود جوش سامان دهي ايجاد شود و دولت تنها به نظارت اين فعاليتها اكتفا كند در اين راستا تشكيل تشكلهاي صنفي لازم است تا به اين ترتيب مداحان خود را پالايش كنند و مانع از رشد نامطلوب در اين زمينه شوند، علاوه بر اين دولت بايد زمينه را فراهم كند تا اين تشكلها به صورت قدرتمند و توانا با ارائه مجوز و تأييد صلاحيت ايجاد شوند .
حجت الاسلام صادقي با اشاره به ضرورت تصويب قانون تشكلهاي صنفي آزاد گفت: بايد قانوني مطرح شود كه فعاليت تشكلهاي صنفي آزاد و غير دولتي را تصويب كند و دراين رابطه با مشخص كردن مسئولان اين عرصه قوانين و قواعد مورد نظر را اعلام كرده و در ادامه نيز از محصولات سازمان مربوطه حمايت كند . اين عرصه را نمي توان به چند مسئول واگذار كرد بلكه تنها يك مسئول در اين راستا كافي خواهد بود و به صورت غير رسمي، همه مردم و روحانيون در اين زمينه مسئول خواهند بود .
وي با اشاره به عملكرد سازمان صداو سيما اظهار داشت: صداو سيما از اين جهت كه ترغيب كنند جريان آموزش مداحان باشد مي تواند مؤثر واقع شود اما در صورت عدم آموزش هم مي تواند تبعات اين فعاليت ها را بررسي كند و در برنامه هاي خود از مداحاني استفاده كند كه مجوز سطوح بالاي آموزش را دريافت كرده اند و براي ترغيب مردم به بهره گيري از مداحي از با استفاده از مداحان آگاه گامي را در جهت فرهنگ سازي بر دارند .
رئيس مركز پژوهشهاي سازمان صدا و سيما در ادامه با اشاره به اين كه فعاليت سازمان صدا و سيما در اين عرصه چشمگير نبوده است گفت: سازمان صدا و سيما تلاش كرده است تا در برنامه هاي خود از بهترين مداحان استفاده كند اما در اين راستا گاه افراط كرده است به اين ترتيب كه همه برنامه ها را با مداحي پر كرده است و اين عمل خود به يك فرهنگ عمومي تبديل مي شود كه مردم مداحي را اصل مي دانند در حاليكه در طول تاريخ مردم ابتدا معارف را آموخته و سپس به مرثيه سرايي گوش مي سپردند .
وي گفت: خدمات مداحان و محاسن آنان را نبايد فراموش كرد اين گروه براي اقشار مختلف جامعه مفيد واقع مي شوند و هنرهايي دارند كه بايد از اين نقاط مثبت مداحان ياد كرد و در راستاي آموزش آنان نيز لازم است كه مردم و مجلس با استفاده از مشاوره روحانيت جريان صحيح و عقلاني آموزش مداحان را هدايت كنند .
نظر شما