به گزارش خبرنگار مهر، استان لرستان با قابلیت های منحصر به فرد عنوان قطب کشاورزی و دامپروری کشور را یدک می کشد، عنوانی که تاکنون برای این استان نان و نوایی به همراه نداشته است.
کم توجهی به ایجاد ظرفیتهای جدید در حوزه صنایع بسته بندی، تبدیلی، تکمیلی و فرآوری در این بخش و از دست رفتن کارخانجات و واحدهای صنعتی موجود هر کدام به موانعی جدی برای شکوفایی قابلیتهای این بخش تبدیل شده است.
در این راستا رفع رکود و تعطیلی مجتمع کشت و صنعت لرستان پس از گذشت نزدیک به ۱۶ سال اولویت کاری مسئولان و استانداران مختلفی بوده است تا هوشنگ بازوند نیز در ابتدای ورود به استان احیای این ظرفیت را در فهرست اولویتهای خود قرار دهد؛ موضوعی که منجر به پیگیری های جدی در این زمینه با همکاری نمایندگان خرم آباد شد.
با پیگیری های صورت گرفته در این زمینه یک سرمایه گذار خارجی موفق شد تا مناقصه صورت گرفته برای واگذاری کشت و صنعت را برنده شود و این آغاز احیای این مجتمع بزرگ که به اندازه یک شهرک است، بود.
به رغم اینکه تاکنون بارها وعده آغاز به کار مجدد این مجتمع به صورت رسمی از سوی مسئولان داده شده ولی سرمایه گذار پروژه مصر است که ابتدا بخشی از کار را انجام داده و سپس در مراسمی نسبت به اعلام راه اندازی رسمی آن اقدام کند.
در این راستا مجتمع کشت و صنعت به عنوان ظرفیتی منحصر به فرد در حوزه کشاورزی و دامپروری لرستان پس از ورود سرمایه گذار خارجی چشم به بهمن ماه سالجاری دارد تا بار دیگر این ضنعت در بخش کشاورزی لرستان جوانه بزند.
کشت و صنعتی که به اندازه یک شهر است
استاندار لرستان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: مجتمع کشت و صنعت خرم آباد پیش از انقلاب اجرایی شده و بعد انقلاب نیز سالها فعالیت کرده بود ولی نزدیک به ۱۶سال تعطیل بوده است که این صنعت بزرگ را احیاء کرده ایم.
وی ادامه داد: این ظرفیت عظیم هزار و ۳۶۰ هکتار است و در قیاس با شهری مثل ساوه که کلا حدود ۹۸۰ هکتار است این شهرک عظمت و وسعت خود را نشان می دهد.
بازوند یادآور شد: شهرک کشت و صنعت خرم آباد طرحی بوده که مطالعه دقیق روی آن صورت گرفته است و در این مجتمع به دنبال این بوده اند که دام همه مردم استان و همچنین استان های اطراف مثل ایلام را دریافت کنند و عملیات های مختلف پروار بندی و تولید چرم و ... را انجام دهند.
سود دامپروری لرستان در جیب قم و اصفهان
وی افزود: این در حالی است که استانهای ایلام و لرستان همین الان دام تولید می کنند ولی واسطه گری آن دست گروهی در استان قم و کشتار آن هم در دست اصفهان است و این یعنی سود این فعالیت ها به دو استان اصفهان و قم می رسد.
استاندار لرستان با بیان اینکه در حال حاضر بخش خصوصی در حال انجام دادن یک سرمایه گذاری بزرگ در کشت و صنعت است عنوان کرد: مراسم رسمی راه اندازی این مجتمع در ۱۲ بهمن ماه سالجاری انجام می شود.
بازوند افزود: سرمایه گذار پروژه در نظر دارد که در این مجتمع یک انگور خاص را در مساحت ۹۰ هکتار به منظور صادرات تولید کند و بحث ایجاد باغات انار نیز در این مجتمع در دستور کار است.
وی با بیان اینکه امسال کشت و صنعت با ظرفیت ۱۰ درصد شروع به کار می کند یادآور شد: در فاز نخست هزار راس گاو و سه هزار راس گوسفند در این مجتمع پرورش داده می شود.
راه اندازی کشت و صنعت از مطالبات مردم
نماینده مردم خرم آباد و دوره چگنی در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به دو دهه تعطیلی و نیمه تعطیلی مجتمع بزرگ کشت و صنعت لرستان اظهار داشت: یک دهه این صنعت با افت و خیز همراه بود و پس از آن نیز یک دهه به طور کامل تعطیل شد.
ابراهیم آقامحمدی با بیان اینکه به دلیل عدم فعالیت این مجتمع به طور کامل در حال تخریب بود افزود: در این راستا یکی از فعالیتهای جدی ما پیگیری برای راه اندازی مجتمع کشت و صنعت بود.
وی با بیان اینکه طی سالهای اخیر پیگیری ها برای راه اندازی این مجتمع با فراز و نشیب های زیادی همراه بود و در ابتدای کار با کارشکنی های بانک ملی مواجه بودیم یادآور شد: این در حالیست که واگذاری این صنعت به بخش خصوصی از مصوبات سفر دوم هیئت دولت به استان بوده است.
آقامحمدی با اشاره به برگزاری سه مرحله مزایده برای راه اندازی این صنعت عنوان کرد: سومین مرحله این مزایده در زمان استاندار جدید لرستان بود و ما نیز در نخستین نشست خود با هوشنگ بازوند راه اندازی این مجتمع را به عنوان یکی از مطالبات مردم مطرح کردیم.
لرستانیها همواره شاهد تعطیل شدن صنایع بوده اند
وی با بیان اینکه مردم لرستان همواره شاهد تعطیل بودن صنایع و کارخانجات بوده ولی هیچ گاه شاهد فعال شدن نبوده اند یادآور شد: استاندار لرستان نیز در این زمینه خوب ورود پیدا کردند و با پیگیری های صورت گرفته زمینه احیای مجتمع کشت و صنعت لرستان فراهم شد.
نماینده مردم خرم آباد و دوره چگنی در مجلس شورای اسلامی در مورد تاخیر در راه اندازی رسمی این صنعت گفت: سرمایه گذار پروژه تا جایی که ما بررسی کردیم سابقه خوبی در فعالیت های مشابه دارد و در حال حاضر نیز مشکلی برای راه اندازی ندارد ولی سرمایه گذار خواستند که مقداری کار جلو برود و سپس نسبت به برگزاری مراسم راه اندازی رسمی اقدام شود.
آقامحمدی با بیان اینکه تاکنون نیز تعدادی از افراد جویای کار در این مجتمع جذب شده اند یادآور شد: همچنین قرار است در محل مجتمع یک باب مسجد نیز احداث شود تا بتوان مراسم افتتاح مسجد و این مجتمع را با هم برگزار کرد.
راه اندازی کشت و صنعت در سه فاز
وی با بیان اینکه علوفه لازم برای دام ها خریداری، سوله ها بازسازی و کارهای اولیه صورت گرفته است یادآور شد: امسال این مجتمع با هزار راس گوساله و سه هزار راس گوسفند آغاز به کار می کند.
آقامحمدی با بیان اینکه در فاز دوم ظرفیت ۱۰ هزار راس گوساله و ۳۰ هزار راس گوسفند برای سال ۹۴ دیده شده است یادآور شد: احداث باغات در فاز دوم احیای کشت و صنعت در نظر گرفته و در فاز سوم راه اندازی کارخانجات جانبی برای فرآوری محصولات دیده شده است.
قطب کشاورزی و دامپروری کشور و ظرفیتهای مغفول
بنابر این گزارش استان لرستان با آب و هوای مناسب و رودهای پرآب و خاک حاصلخیز استعداد ویژه ای برای کشاورزی دارد و به همین دلیل پایه اصلی اقتصاد مردم این استان را کشاورزی تشکیل می دهد.
در حال حاضر این استان با داشتن بیش از ۸۴۸ هزار هکتار اراضی کشاورزی، ۵۰ هزار هکتار باغات مثمر و میزان بارندگی فراوان و خروجی آب بالا از استان همچنان به جایگاه شایسته خود در بخش کشاورزی دست نیافته در حالیکه توسعه صنایع تبدیلی، تکمیلی و فراوری در حوزه کشاورزی می تواند یکی از راهکارهای مهم برای رفع بیکاری در لرستان باشد.
از سوی دیگر این استان با دارا بودن ۶.۵ میلیون واحد دامی در رده ششم کشور قرار گرفته و افزون بر آن در زمینه شاخص تراکم نیز رتبه اول را در کشور دارا می باشد که به عنوان یکی از مهمترین قطبهای دامپروری کشور استعداد و توانایی ایجاد فرآورده های لبنی، صنایع تبدیلی فرآورده های گوشتی و صنعت چرم و پوست را داراست.
در این راستا با توجه به قابلیتهای استان در حوزه کشاورزی و دامپروری سالها پیش دو صنعت مهم و کلیدی "کشت و صنعت" و "چرم و پوست" در این استان شکل گرفت که بخشی از نیروی کار استان را مشغول به فعالیت کرد.
سمبل موفقیت صنعت کشاورزی لرستان در مسیر احیا
و اما دو دهه پیش بود که با واگذاریهای غیراصولی این دو صنعت و دیگر صنایع استان از جمله پارسیلون و پخچالسازی علاوه بر ایجاد زخم های متعدد بر پیکره صنعت استان، چالشهای جدی در حوزه اشتغال به وجود آمد.
و اما مجتمع کشت و صنعت لرستان با مساحتی بالغ بر ۱۳۰۰ هکتار در ۱۵ کیلومتری جاده خرمآباد - اندیمشک احداث شده است و با زیرساختها و امکاناتی که در اختیار دارد در صورت احیا می تواند بخشی از بار فعالیتهای صنعتی در بخش کشاورزی استان را به دوش بکشد.
این واحد تعطیل شده دارای امکاناتی چون بیش از دو هزار متر مربع کارخانه خوراک دام، چهار دستگاه پمپ برای انتقال آب، پنج ساختمان مسکونی مدیریتی، ۵۰ دستگاه ساختمان مسکونی کارگری، کارگاه تأسیسات قدیم و جدید کارگاه ماشینآلات، ۵۰ دستگاه آغل قدیمی، ۱۵۰ دستگاه آغل جدید، ۲۲ دستگاه سیلوی استوانهای و انبارهای متعدد است، امکاناتی که می توان با استفاده از آنها این صنعت را احیا کرد.
این مجتمع بزرگ که روزی سمبل موفقیت صنعت کشاورزی استان بود دارای مجوزهای و پروانه های کار مختلفی در حوزه پرواربندی گاوی، بهرهبرداری ماهی سرد آبی قزلآلا، مرغ تخمگذار، باغات مختلف انگور، سیب، زیتون و. و...است، ظرفیتی که تاکنون راکد و بلااستفاده باقی مانده بود.
نظر شما