به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله العظمی جعفر سبحانی در پیام خود به "همایش فلسفه فقه با تاکید بر مکتب فقهی امام خمینی(ره)" که شامگاه چهارشنبه در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی قم برگزار شد، آورده است: فلسفه فقه به ویژه فقه مقارن فقه اسلامی میراث ارزشمند معنوی است که از پیامبر (ص) بزرگوار و عترت پاک او به دست فقیهان رسیده و آنها نیز با تلاشهای علمی خود به آن تبلور بخشیدهاند تا آنجا که در همه اعصار پاسخگوی نیازهای گوناگون امت اسلامی بوده است.
در ادامه پیام آمده است: یکی از نکات قابل توجه در قوانین اسلامی گستردگی آن است؛ به گونهای که به تمام جوانب بشر نظر افکنده است پدیدآورنده این قوانین گروهی است که نه نزد کسی درس خواندهاند و نه در مکتبی برای فراگیری دانش زانو زدهاند و این خود گواه بر این است که این احکام میوه شجره طیبه وحی است نه زاییده فکر انسانی.
در بخش دیگری از پیام استاد برجسته حوزه آمده است: در قرآن صدها آیه درباره تشریع اسلامی وارده شده است که احیانا میگوید ۵۰۰ آیه است، ولی آنها آیاتی را در نظر میگیرند که مستقیم گویای حکم اسلامی است ولی آیاتی دیگری دارند که از آنها میتوانیم حکم الهی را استخراج کرد و این راهی است که امامان معصوم (ع) به روی ما گشودهاند. این گونه از استنباطات در گروی ذوق فقهی است که هم با قرآن و هم فقه انس بیشتری داشته باشد، این میراث الهی پس از پیامبر (ص) به دست مفتیان و سپس فقیهان پرورش زیادی داشت که قسمت اعظم آنها به دست فراموشی سپرده شده و تنها چهار مذهب از اهل سنت باقی مانده است در مقابل فقه جعفری است از آن بگذیریم فقه اسماعیلی و زیدی است.
وی ادامه داده است: در اینجا با فقه جعفری از نظر ما چنین بحث مقارن از جهاتی مفید و سودمند است و به همین خاطر است که شیخ طوسی بخشی از نوشتههای خود را بر همین اساس قرار داده و کتاب خلاف او پس از کتاب خلاف شیخ مرتضی ارزشمند فقه مقارن است پس از شیخ طوسی این دست بررسی به دست فراموشی سپرده شد ولی علامه حلی با تذکره الفقها و منتها المطلب این عرصه را گشود.
در ادامه پیام آیت الله سبحانی آمده است: در عصر ما استاد ما آیت الله العظمی بروجردی به این مطلب توجه بیشتری داشته و در بررسی این حوزه پرداخت و این روش را در حوزه احیا کردند و امروز تا حدی رواج دارد.
نظر شما