به گزارش خبرنگار مهر، سفر دو روزه رییس جمهور و هیات دولت به گلستان در حالی هفته گذشته انجام شد که دکتر روحانی در نشست خبری خود از بهره برداری ۱۲۱ طرح تا پایان سال ۹۴ برای گلستان خبر داد و گفت که در این سفر ۵۸۲ میلیارد تومان اعتبار جدید به استان گلستان اختصاص داده شده است.
دستاورد بین المللی سفر ریاست جمهوری و هیات دولت به استان گلستان افتتاح راه آهن است که از مسیر گلستان به ترکمنستان و پس از آن به قزاقستان می رود. مسیری که قرار است گلستان را تبدیل به کوریدور شمال – جنوب کشور کند و با ارز آوری تحولی در اقتصاد گلستان ایجاد کند.
برقراری این خط آهن و این اتصال بین کشورهای شرق دریای خزر اهمیت زیادی دارد، چرا که از یک سو میتواند خطوط ریلی ایران را از طریق قزاقستان به چین و روسیه متصل کند و از سوی دیگر خطوط آهن این کشورها را از مسیر قزاقستان و ترکمنستان به جنوب ایران و خلیجفارس و حتی غرب ایران و در نهایت دریای مدیترانه وصل کند.
موضوع مهم دیگر برای گلستان تصویب ایجاد یک منطقه آزاد در اینچهبرون بود تا هم مرکزی برای انبار کالاهای مبادلاتی از خط آهن مشترک باشد و هم پایه تحول صنعتی در استان شود.
تبدیل شبهجزیره آشوراده به یک مرکز گردشگری از جمله مصوباتی بود که در این سفر صورت گرفت. این موضوع در گذشته هم مطرح بود، اما سازمان محیط زیست اشکالاتی درباره آن مطرح کرده بود که به گفته رئیس جمهور طی جلساتی که با محیط زیست برگزار شد این اشکالات تقریبا رفع شد.
زه کشی اراضی شمالی استان از دیگر برنامه ها و مصوبات دولت در سفر به گلستان بود. اگر چه همه ۲۸۰ هزار هکتار از اراضی پیش نهادی استان مورد تایید دولت قرار نگرفت، اما به گفته دکتر روحانی، منابع لازم برای ۲۲ هزار هکتار تایید شده و همین مقدار نیز به مردم قول داده شد.
راه آهن باعث توسعه گلستان می شود
نماینده مردم گلستان در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره نتایج سفر دولت به استان گفت: حجم سرمایه گذاری که در این منطقه پس از افتتاح راه آهن رخ می دهد، میزان جا به جایی کالایی که در این مسیر اتفاق می افتد و افزایش مبادلات در مرز استان و کشورهای همسایه یقینا بر توسعه استان تاثیرات بسیار شگرفی دارد.
عیسی امامی افزود: آن چه در این منطقه مهم است سرمایه گذاری های بعدی است که اتفاق می افتد و باید شکل بگیرد. با توجه به اعلام اینچه برون به عنوان منطقه ویژه اقتصادی می توان حداکثر بهره برداری اقتصادی را از این منطقه برای توسعه استان کرد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی در ادامه درباره موضوع پتروشیمی که از مطالبات مهم مردم استان در این سفر بود گفت: اراده بر این قرار گرفت تا در خصوص پتروشیمی آن چه در گذشته اتفاق افتاده است و جزو مطالبات مردم و سهامداران این پروژه بود به آن توجه شود.
وی بیان کرد: اما انتظار بود این پروژه در این سفر مورد توجه بیشتری باشد و در اولویت قرار بگیرد.
امامی افزود: پتروشیمی مطالبه جدی و حق مردم استان است که نماینده ولی فقیه، استاندار و نمایندگان مجلس همه در این سفر بر آن تاکید کردند و دولت نباید در این موضوع بگوید تنها دولت قبل تعهد داشته است. اگر پروژه ای از دولت قبل باقی مانده است این دولت موظف است آن را پیگیری کند.
وی افزود: پتروشیمی از پروژه هایی است که ارزش افزوده بالایی در استان ایجاد می کند و دولت که هم اکنون در نظر دارد یک میلیون تن ظرفیت جدید در بحث پتروشیمی ایجاد کند چگونه بیان می کند که پتروشیمی گلستان تولید مازاد کشور است، اگر ما تولید مازاد در کشور داریم پس چرا ظرفیت جدید ایجاد می کند.
نماینده مردم گرگان در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: اگر این مصوبه توجیه اقتصادی نداشت هرگز بانک ملی و ملت و صندوق توسعه ملی در این طرح وارد نمی شدند و این گونه استنباط می شود که مقداری سمپاشی ها و بداخلاقی ها حول این پروژه صورت گرفته است که این پروژه در استان گلستان توجیه اقتصادی ندارد.
وی تصریح کرد: البته دولت در این سفر بیان کرد که تعهد حقوقی پای این پروژه دارد و همه ظرفیت های استانی و محلی هم باید برای ادامه این پروژه که با مشارکت اقتصادی شهروندان در حال انجام است پای کار بیایند.
تامین منابع آبی کشاورزی و شرب اولویت های جدی گلستان هستند
امامی تامین منابع آبی کشاورزی و شرب را هم از اولویت های جدی این سفر نام برد و گفت: تکمیل سدهای قره چای و نرماب که طی چند سال آینده انجام می شود در دستور کار قرار گرفت تا هم بخش کشاورزی و هم شرب استان از این محل بهره مند شوند.
این نماینده مجلس همچنین راه آهن گرگان – بجنورد را از طرح های مهم تصویبی این سفر عنوان کرد و گفت: این راه آهن که مصوبه دولت گذشته است تا کنون اجرایی نشده است ولی طرحی است که ۱۵۰ نماینده مجلس از آن استقبال کردند و هم اکنون آن چه مهم است تامین منابع اعتباری و فاینانس برای شروع و تکمیل آن است.
امامی حل مشکل سرمایه گذاری آشوراده را از جمله مهم ترین مصوبات این سفر بیان کرد و گفت: با توجه به مشکلات زیست محیطی که بر سر آشوراده وجود داشت تصویب این مصوبه گام بزرگی برای توسعه گردشگری استان است و در حقیقت با اجرای این مصوبه شاهد تحول بزرگی در گردشگری استان خواهیم بود.
وی با بیان این که محدودیت های دولت برای تامین منابع جدی است، گفت: سرمایه گذاری مولد در استان ما می تواند سیستم بانکی استان را غنی کند و سرمایه در گردش واحدهای تولید را هم افزایش دهد و تولید را رونق دهد.
امامی در پایان سفر هیات دولت به استان را بسیار مثبت ارزیابی کرد و گفت: اجرایی شدن هر کدام از مصوباتی که در این سفر انجام گرفت می تواند در تحول استان تاثیر به سزایی بگذراد.
در این سفر نکات مختلفی دیده شد اما به عقیده کارشناسان راه آورد این سفر بیشتر باب میل طرفداران طرح های اقتصادی و عمرانی بود و برای فعالان محیط زیست و میراث فرهنگی دستاورد مهمی نداشت.
دولت برای انتقال جاده پارک ملی بودجه ای ندارد
در حوزه محیط زیست اولویت اول انتقال جاده پارک ملی گلستان بود که طرح اولیه آن بررسی شد و حتی در مرحله اول مورد تایید دولت قرار گرفت، اما روحانی در نشست خبری خود از کمبود اعتبار برای جاده جدید خبر داد و گفت که فعلا انتقال جاده در دستور کار دولت نیست.
اسماعیل مهاجر، مدیرکل محیط زیست استان گلستان، درباره اولویت های محیط زیست گلستان، به خبرنگار مهر، گفت: اولویت محیط زیست موضوع پسماندها است که به طور جدی شروع شده و تبدیل به کمپوست می شوند.
وی افزود: منطقه شرقی استان عملیاتی شده ولی نیاز به منابع ملی دارد تا مشکل پسماند برای همیشه از گلستان رفع شود.
وی بیان کرد: جمع آوری فاضلاب خانگی و صنعتی که به سه رودخانه بزرگ گلستان واریز می شوند از دغدغه های محیط زیست است.
مهاجر خواستار توجه جدی به مشکل آب گلستان شد و افزود: منابع آبی ما از خراسان شمالی هم کمتر است و نیاز است به مدیریت منابع آبی توجه ویژه کنیم.
وی توجه به اکوتوریسم، معضل شکار بی رویه، حضور و مشارکت مردم در حوزه محیط زیست و معضل کمبود نیرو را از دیگر موارد مهم در حوزه محیط زیست بر شمرد.
طرفداران حوزه میراث فرهنگی که طی سال های گذشته رنج بسیاری را تحمل کردند توقع داشتند حضور سلطانی فر با طرح های جدید همراه باشد اما تنها اتفاق مهم حوزه میراث فرهنگی و گردشگری افتتاح هتل ۵ ستاره بوتانیک بود.
البته رییس جمهور افتتاح راه آهن را موجب رونق گردشگری بر شمرد و درباره آشوراده هم وعده هایی داد. اما حامیان میراث فرهنگی که در سطح شهر نیز بنرهایی نصب کرده بودند بیشتر دغدغه حفاظت از آثار و ابنیه تاریخی را داشتند.
نظر شما