به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله محسن اراکی ظهر پنجشنبه در نشست هم اندیشی اساتید دانشگاههای لرستان با موضوع تبیین جایگاه ولایت فقیه به تشریح خلاصه ای از پیشینه و پایه های نظریه ولایت فقیه پرداخت و اظهار داشت: اساس و پایه های نظری ولایت فقیه مسئله حاکمیت خداوند بر جهان و جامعه بشریت است.
وی افزود: مهمترین مسئله ای که همه ادیان بالاخص دین مبین اسلام بر آن تاکید داشته اند این بوده است که انبیاء برای برقراری حاکمیت خدا بر جهان مبعوث شده اند.
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی اولین اختلاف اسلام با دیدگاه لیبرالیستی را بر سر موضوع حاکمیت جهان دانست و عنوان کرد: اکنون این سوال پیش می آید که حاکمیت و فرمانروایی حق کیست؟ چه کسی می تواند فرمانروا باشد و ماهیت حاکمیت چیست.
آیت الله اراکی به تعریف ماهیت حاکمیت و فرمانروایی اشاره کرد و بیان داشت: قرآن در تفسیر ماهیت حاکمیت می فرماید: حاکمیت و فرمانروایی به معنای برتر بودن فرمانی بر فرمان ها و خواسته های دیگر بوده و حاکم کسی است که اراده او بر اراده مردم مقدم است.
وی در رابطه با راز تقدس قانون در بین تمامی مکاتب گفت: قانون به معنی فرمان واجب الاطاعه بوده و جز فرمان حاکم چیز دیگری نیست لذا هر مکتبی که قائل به قانون باشد به یک منبع مقدس قائل است.
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با اشاره به اینکه منبع فرمان بایستی قدسی بوده و از هوا و هوس دور باشد افزود: منبع فرمان بایستی از انحراف و ستم مبرا باشد و اختلاف اسلام با مکاتب غیر الهی در این است که آیا چنین منبعی در جهان وجود دارد یا نه.
آیت الله اراکی با استناد به آیات قرآن، خداوند متعال را منبع فرمان و پاک مطلق دانست و تصریح کرد: اولین وصفی که قرآن برای خداوند بیان می کند ملک بوده و خداوند مالکیت را مخصوص ذات خود می داند لذا همانطور که از آیه پایانی سوره اسراء برمی آید خداوند در ملک شریکی ندارد و فرمانروایی جهان مخصوص او است.
عضو شورای مرکزی مجمع جهانی اهب بیت (ع) به بیان چگونگی اعمال حاکمیت خداوند در جهان اسلام پرداخت و عنوان کرد: خداوند متعال با تعیین کارگزارانی در دنیا اعمال حاکمیت می کند و مطابق آیات قرآن کریم دو نوع کارگزار در عالم هستی وجود دارد.
آیت الله اراکی در اینباره افزود: اولین کارگزاری که از جانب خدا نظام تکوین یعنی سیستم حاکم بر جهان از جمله افلاک، خورشید، زمین، درختان و گیاهان، کوه ها و ... را اداره می کند جبرئیل امین بوده و او امانتدار فرمان خداوند به سوی افراد بشر است.
وی از رسل الهی بعنوان کارگزاران جهان آدمی یاد کرد و ادامه داد: کارگزار جهان آدمی نیز از سوی خدا مامور به فرمان است و قرآن او را خلیفه خدا معرفی می کند و همان وصفی که خداوند برای جبرئیل بیان می کند برای رسل الهی بعنوان کارگزاران خدا در زمین نیز بیان می کند.
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با بیان اینکه در قرآن کریم شرک به معنای وجود یک فرمانروای دیگر در کنار خداست گفت: هر مکتبی که حق فرمانروایی را برای کسی دیگر بعنوان فرمانروا قائل شود یعنی برای خدا شریک قائل شده است و برای فرمانروایی مطلق خدا برهان عقلی وجود دارد.
آیت الله اراکی یادآور شد: بعد از رسول اکرم باید کسی باشد که کارگزار فرمان خدا باشد لذا ائمه دارای این مقام هستند و در زمان غیبت امام این نفش باید توسط شخصی دیگر که امانتدار فرمان الهی است ایفا شود که ما از این امانتدار به فقیه عادل یاد می کنیم.
وی افزود: فقیه کسی است که بایستی فرمان خدا را شناخته و خود محکوم به فرمان الهی باشد یعنی ابتدا خود حکم خود را اجرا کند سپس آن را به مردم منتقل کند.
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در بخش دیگری از سخنرانی خود به حادثه ظلم اجتماعی که در قرآن نقل شده اشاره کرد و بیان داشت: در قرآن و روایات متعدد به حادثه ظلم اجتماعی اشاره شده است و این ظلم مربوط می شود به دوران بعد از رحلت رسول اکرم(ص) و اختلافاتی که در جامعه رخ می دهد که پیامبر در زمان حیات خود بارها نسبت به آن هشدار داده بود.
آیت الله اراکی اضافه کرد: هرگاه جامعه دچار ستم اجتماعی شود آن جامعه فرمانروایی غیر از خدا را پذیرفته که از آن فرمانروایی به فرمانروایی هوای نفس یاد می شود و قرآن مکرر این دوگانگی فرمانروایی یعنی انحراف از فرمانروایی خدا و تن دادن به هوای نفس را مورد تاکید قرار داده است.
وی ذلت جامعه مسلمین را موضوع دیگری دانست که بعد از رحلت رسول خدا بوجود آمده و قرآن کریم بارها به آن اشاره کرده است و اظهار داشت: در قرآن خطاب به پیامبر آمده است کسانی هستند که برای رسیدن به عزت ولایت را از کافرین می پذیرند به آنها بگو عزت تنها در اختیار خداوند است.
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی حادثه جهان آخرت را از جمله حوادثی برشمرد که قرآن بارها به آن تاکید کرده است و گفت: نادرترین اتفاق جهان خلقت مربوط به رخداد جهان آخرت و دادخواهی رسول اکرم در روز قیامت است که در سوره زمر به آن اشاره شده است.
آیت الله اراکی افزود: در سوره فرقان متن شکایت نامه رسول خدا در روز قیامت آمده است و در بسیاری از روایات اهل سنت و از زبان حضرت علی(ع) آمده است: من نخستین کسی هستم که در روز قیامت در پیشگاه خدا برای دادخواهی زانو می زنم.
وی گفت: مرحوم صدوق در کتاب خصال باب الثلاثه این روایت را از پیامبر نقل می کند که در روز قیامت سه چیز برای دادخواهی در پیشگاه خداوند می آیند کتاب من، مسجد من و اهل بیت من به شکایت خواهند آمد و حضرت علی (ع) به نمایندگی از این سه در پیشگاه خداوند زانو می زند.
نظر شما