به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، غلامرضا تاجگردون رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در همایش ملی نقش پژوهش در فرایند قانونگذاری با اشاره به اینکه مجلس برای انجام وظایفی که قانون اساسی برعهده آن گذارده نیازمند نیازسنجی دقیق، آیندهنگری و تشخیص صحیح است گفت: هر کشوری برای پاسخ به این نیاز در کنار مجلس خود یک مرکز پژوهشی دارد که مجلس شورای اسلامی نیز مرکز پژوهشها را به همین منظور در کنار خود داشته و از آن بهره میبرد.
وی افزود: تفاوت کار پژوهشها در کنار نهاد قانونگذاری و مراکز علمی اساسی است، باید همه ما از جمله نمایندگان، مرکز پژوهشهای مجلس و قانون این مسئله را درک کنیم که مرکز پژوهشها در کنار مجلس یک نهاد تشریفاتی نیست.
نماینده مردم گچساران مرکز پژوهشها ضرورت قانونگذاری است ادامه داد: وظیفه این مرکز تولید آمار نیست بلکه گردآوری، تجزیه و تحلیل و بیان دیدگاهها به نمایندگان وظیفه مرکز پژوهشها است.
تاجگردون با اشاره به ویژگیهای ضروری مرکز پژوهشها گفت: این مرکز نباید تعلقات حزبی و سیاسی داشته باشد و در عین حال به سوالات پاسخ متوازن دهد، باید مسلح به این باشد که در زمان محدود به یک سوال پاسخ دهد و در عین حال مقید به دادن پاسخ صریح و شفاف باشد.
وی با بیان اینکه مرکز پژوهشهای مجلس باید انتقالدهنده دانش مدنظر گروههای علمی مرجع باشد افزود: در این صورت است که یک مجلس سالم و قانونگذاری سالم خواهیم داشت.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ادامه داد: مرکز پژوهشهای مجلس 5 هزار و 964 طرح و لایحه در دورههای مجلس ارائه کرده است که از این تعداد 2 هزار و 825 فقره یعنی حدود 48 درصد این طرحها و لوایح به تصویب رسیده است و باقی آن رد یا مسکوت مانده است.
نماینده مردم گچساران ادامه داد: براساس گزارش مرکز پژوهشها در سال گذشته 80 درصد قوانین تصویب شده یا استفساریه بوده و یا اصلاح قوانین سالهای گذشته، به همین دلیل است که میگوییم در کشور ما تورم قانون داریم.
تاجگردون گفت: در این دوره از پژوهشهای مجلس شورای اسلامی 3 هزار و 500 فقره گزارش از سوی پژوهشگران ارائه شده است که البته باید توجه کرد که نداشتن وابستگی سیاسی و استقلال علمی نقش بسزایی در استفاده بهینه نمایندگان از این گزارشات دارد.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه با بیان اینکه تغییر ترکیب مجلس از حین سیاسی نباید موجب تغییر رویه در عملکرد مرکز پژوهشها شود خاطرنشان کرد: پژوهش خوب، نظر خوب و مستقل و توجه نمایندگان به این امر موجب کاهش خطای قانونگذاری است.
وی ادامه داد: مرکز پژوهشهای مجلس حق تقابل با سایر مراکز علمی کشور را ندارد و در عین حال نباید دارای نحله فکری خاصی باشد.
تاجگردون با اشاره به اینکه نهادهای مدنی باید در گزارشهای مرکز پژوهشها احساس مشارکت داشته باشند یادآور شد: وظیفه قانونگذاری، وظیفه انحصاری مجلس است و مرکز پژوهشها هم باید با این دیدگاه وارد عمل شود.
نظر شما