به گزارش خبرنگار مهر، فعالان سمن های زیست محیطی و راهنمایان گردشگری استان هرمزگان همزمان با هفته هوای پاك در نشستی با معاون عمرانی استاندار هرمزگان به ارائه نظرات خود پرداختند.
مهدی دهدار فعال گردشگری و زیست محیطی در این نشست بیان داشت: برگزاری چنین نشستی نشان می دهد كه دو اداره كل مرتبط در این حوزه ها نتوانسته اند دغدغه های فعالان این عرصه را به درستی منتقل كنند.
توسعه پایدار نقطه اشتراك فعالان دو عرصه محیط زیست و گردشگری
وی ادامه داد: توسعه پایدار نقطه اشتراك فعالان این دو عرصه است و امیدواریم مسئولان اجرایی استان در این زمینه به ما كمك كنند.
حسن پیشوایی از فعالان موسسه حیات وحش هرمزگان نیز در این هم اندیشی مسئله تعارض انسان با حیات وحش را یكی از مشكلات استان هرمزگان برشمرد و عنوان كرد: ما برنامه های راهبردی با محوریت حفاظت از خرس سیاه در هرمزگان داشته ایم و در زمینه پرداخت خسارت هایی كه به دام های مردم وارد می شود نیز خواهان كمك و همكاری به ایجاد صندوقی با مشاركت سازمان جهاد كشاورزی و ادارات كل محیط زیست و منابع طبیعی استان هستیم.
جامعه محلی باید بیشترین نقش و درآمد را در حوزه گردشگری داشته باشد
در ادامه نیز مهدی شیرخانی فعال زیست محیطی و راهنمای طبیعت گردی با انتقاد از موازی كاری در زمینه امور مرتبط با راهنمایان گردشگری در استان، تصریح كرد: توسعه پایدار به این معناست كه جامعه محلی باید بیشترین نقش و درآمد را در حوزه گردشگری داشته باشد و متاسفانه در این استان شرایط به گونه ای پیش رفته كه راهنمایان گردشگری ما در خانه بیكار هستند و آژانس ها از تهران و دیگر نقاط راهنمای گردشگری به این استان می آورند و برای توسعه پایدار باید جامعه محلی را بیشتر در نظر بگیریم.
در مقابل آیندگان مسئول هستیم
احمدی زاده اكوتوریست و فعال محیط زیست نیز در ادامه با بیان اینكه تخریب محیط زیست نقطه مقابل گردشگری پایدار است، گفت: جزیره هرمز بهشتی رنگین كمانی بوده كه هم اكنون به علت تخریب هایی كه از جمله به علت فرش خاكی و برداشت خاك های رنگی آن صورت می گیرد در حال تبدیل شدن به یك گنبد نمكی است و ما در مقابل آیندگان مسئول هستیم و باید نگاه ویژه ای به جزیره هرمز داشته باشیم.
بی توجهی و تخریب سنگفرش های مرجانی خلیج فارس
در بخش دیگری از این نشست توكلی از اعضای سمن حمایت از سنگفرش های مرجانی خلیج فارس با بیان اینكه استان هرمزگان دارای بیشترین مرز آبی در كشور و بیشترین سنگفرش های مرجانی است، اظهار داشت: متاسفانه توجه چندانی به مرجان ها صورت نگرفته و در حالی كه كشور ما دارای بیشترین سنگفرش های مرجانی در خلیج فارس است اما در این خصوص كم كارترین بوده ایم. مرجان ها دارای ارزش اقتصادی و گردشگری بسیار زیادی هستند كه در مناطقی همچون جزیره لارك تخریب های بسیاری در اكوسیستم آنها صورت گرفته است.
بنا كردن سالانه فرش خاكی سیلی محكمی به آیندگان است
برخورداری یكی دیگر از فعالان محیط زیست در هرمزگان با انتقاد از عدم ارزیابی زیست محیطی در پروژه های عمرانی، خواستار استفاده از سمن ها در این زمینه شد و عنوان كرد: بنا كردن هر ساله فرش خاكی در جزیره هرمز در آینده سیلی محكمی به لحاظ زیست محیطی به فرزندان این آب و خاك خواهد زد و این فرش می توانست تنها یك بار برای همیشه انجام شود و تداوم آن موجب تخریب زیست محیطی در جزیره هرمز شده است.
احمدیان از فعالان گردشگری نیز در این هم اندیشی بر لزوم بسترسازی و ارائه آموزش های مناسب در زمینه گردشگری و محیط زیست تاكید كرد.
همچنین در ادامه سید مهدی موسوی فعال رسانه ای در حوزه محیط زیست بر توجه به ارزیابی های زیست محیطی تاكید و جلوگیری از تخریب و برداشت خاك های رنگی جزیره هرمز را خواستار شد.
لزوم استفاده از متخصصین محیط زیست در ارزیابی پروژه های عمرانی
میرحسینی دیگر فعال در زمینه محیط زیست هرمزگان نیز با بیان اینكه ارزیابی های زیست محیطی پروژه ها در بسیاری مواقع غیرواقعی است، اضافه كرد: معاونت عمرانی باید روی این ارزیابی و مكان یابی مناسب پروژه ها حساسیت نشان دهد و از متخصصین محیط زیست در این خصوص استفاده شود.
وی ادامه داد: جزیره هرمز نیز دارای جذابیت های كانی شناسی بسیاری بوده كه در سال های اخیر به شدت مورد تخریب قرار گرفته و فرش خاكی و گردشگری مدیریت نشده ضربه های بسیاری به این جزیره وارد كرده است.
راد از فعالان گردشگری نیز در ادامه خواستار ایجاد خدمات مناسب به خصوص از سوی شهرداری ها برای كمك به صنعت گردشگری و فرهنگ سازی در این زمینه در هرمزگان شد.
نگرانی از متولد شدن قشمی دیگر
همچنین كیانی از فعالان محیط زیست و گردشگری با تاكید بر تشكیل كارگروهی در استان برای رسیدگی به مشكلات این بخش ها، خاطرنشان كرد: منطقه آزاد شدن جزیره هرمز این نگرانی را ایجاد كرده كه قشم دیگری متولد شود و هویت اصلی آن از بین برود كه این مسئله در احداث خانه هایی كه در هرمز صورت می گیرد نمود پیدا كرده است. هرمز باید با یك الگوی مناسب به منطقه نمونه گردشگری تبدیل شود.
مسئولیت های اجتماعی در حفاظت از محیط زیست احیا شود
همچنین بابك تراكمه معاون عمرانی استاندار هرمزگان در این نشست با بیان اینكه باید از تجربیات و الگوهای موفق دنیا در زمینه حفاظت از محیط زیست در كنار توسعه استفاده كنیم، عنوان كرد: سمن ها در این زمینه می توانند مطالعات خوبی را انجام و راهكارهای مناسبی را ارائه دهند.
وی ادامه داد: رسالت اصلی فعالان و سمن های زیست محیطی به غیر از مسائل اجرایی و مسئولیت های اجتماعی، انجام مطالعات و ارائه راهكارهای مناسب در این بخش است.
معاون عمرانی استاندار هرمزگان با اشاره به انتقاد برخی از حاضران در این نشست از فرش خاكی جزیره هرمز، افزود: باید از ابتدا رویكردی كلی و همه جانبه برای این برنامه تعریف می شد و هم اكنون شاهد هستیم كه حدود شش سال پیش از ایجاد این فرش بسیار حمایت شد اما امسال با انتقاد فعالان محیط زیست رو به رو شده و ممكن است در سال های آینده دوباره افراد دیگری با حمایت از این طرح آن را اجرایی كنند كه این مسائل به دلیل نبود یك برنامه و هدف مشخص در این زمینه است.
تراكمه با تاكید بر اینكه رویكرد ما در حفاظت از محیط زیست باید مطالعه و برنامه محور و خارج از هیجانات مقطعی باشد، تصریح كرد: هیچ چیز به اندازه مسئولیت اجتماعی هر فرد در جامعه نمی تواند ما را از مشكلاتی همچون مشكلات زیست محیطی نجات دهد و تشكل ها و سمن ها باید به سراغ خود مردم بروند.
وی اظهار داشت: بزرگترین رسالت انجمن ها و سمن های زیست محیطی باید احیای مسئولیت های اجتماعی در حفاظت از محیط زیست باشد و بهترین راهكار در این زمینه نمود مسئولیت های اجتماعی در جامعه است.
معاون عمرانی استاندار هرمزگان با بیان اینكه دولت تدبیر و امید در رعایت اصول زیست محیطی در پروژه های عمرانی به طور جدی وارد كار شده و در این زمینه شوخی ندارد، اضافه كرد: وظیفه اصلی دولت در این زمینه سیاست گذاری و نظارت است و سمن ها نیز باید به مسئولان اجرایی كمك كنند.
تراكمه خاطرنشان كرد: در خصوص فرش خاكی جزیره هرمز نیز سمن ها و فعالان این عرصه می توانند طرح جامعی با در نظر گرفتن تمامی نقاط ضعف و قوت آن ارائه دهند تا مبنای مناسبی برای تصمیم گیری در خصوص پروژه فرش خاكی جزیره هرمز باشد.
حفاظت از محیط زیست نیازمند اطلاع رسانی دقیق و به موقع است
مسعود پاكزاد مشاور استاندار هرمزگان در حوزه روابط عمومی و امور بین الملل نیز در این نشست با بیان اینكه استان هرمزگان در بطن اطلاعات و اخبار در بخش محیط زیستی قرار دارد، عنوان كرد: وجود مناطق مختلف از جمله دریا و جنگل های حرا شرایط ویژه زیست محیطی را برای هرمزگان رقم زده كه حفاظت از آنها نیازمند اطلاع رسانی دقیق و به موقع است.
اجرای فرش خاكی جزیره هرمز را تنها برای یك بار مفید می دانم
همچنین علیرضا خورشیدزاده مشاور رسانه ای استاندار هرمزگان در ادامه این نشست با بیان اینكه برخی مسائل با معیشت مردم پیوند خورده و نمی توان به آنها به طور یكجانبه نگاه كرد، اظهار داشت: بنده نیز اجرای طرحی همچون فرش خاكی جزیره هرمز را تنها برای یك بار مفید می دانم.
وی ادامه داد: در چنین مباحثی زمانی می توان نتیجه گیری درست داشت كه از ادبیات تعاملی استفاده كنیم و با ادبیات تقابلی و مقصر قرار دادن یكدیگر به جایی نخواهیم رسید.
مشاور رسانه ای استاندار هرمزگان افزود: رسانه ها زمانی می توانند فضاسازی مناسبی در جامعه داشته باشند كه اطلاعات دقیق در اختیار آنها قرار گیرد و ما آمادگی داریم در این زمینه نشست هایی را با حضور رسانه های استان برای ارائه اطلاعات دقیق در حوزه مباحث زیست محیطی برگزار كنیم.
نظر شما