به گزارش خبرنگار مهر در کابل، واکنش اعضای کمیسیون های منابع طبیعی مجلس شورای ملی افغانستان پس از آن ابراز می شود که چندی پیش وزارت خارجه افغانستان خبر داد، معضل آب، از جمله موضوعات مورد بحث محمد اشرف غنی با مقام های جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.
قرار است محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان به زودی به تهران سفر کند.
موسی شفیق، نخست وزیر دولت شاهی افغانستان و امیرعباس هویدا، نخست وزیر دولت شاهنشاهی ایران در ۲۲ اسفند ۱۳۵۱ موافقت نامه را که در برگیرنده یک مقدمه، ۱۲ ماده و دو پروتکل می باشد، در کابل امضا کردند که بر مبنای آن حقآبه ایران از رود هیرمند مشخص شد.
مطابق با ماده دوم این معاهده، مجموع مقدار آبی که از هیرمند در سال عادی یا غیر عادی از طرف افغانستان به ایران تحویل داده می شود، محدود به متوسط جریان ۲۲ متر مکعب در ثانیه است و همانطور که در ماده سوم این معاهده نیز توضیح داده شده است، ۴ متر مکعب درثانیه نیز به جهت سابقه حسن نیت و علایق برادرانه از طرف افغانستان به ایران تحویل داده می شود.
مجلس وقت ایران این معاهده را در ۱۰ شهریور ۱۳۵۲ تصویب کرد و اجازه داد تا اسناد تصویب آن مبادله شود، اما کودتای سردار محمد داود علیه محمد ظاهرشاه در افغانستان مانع از بررسی و تائید آن از سوی شورای ملی این کشور شد.
با کودتای خونین کمونیستی در سال ۱۳۵۷ خورشیدی، افغانستان به سوی یک جنگ داخلی رفت و این معاهده حتی بعد از روی کار آمدن حکومت جدید به رهبری حامد کرزی نیز به تایید شورای ملی این کشور نرسید.
به تازگی احمد شکیب مستغنی سخنگوی وزارت امور خارجه افغانستان در گفتگو با خبرگزاری پژواک ابراز داشته است که قرار است این موضوع در سفر اشرف غنی به ایران مورد بحث قرار گیرد.
به گفته وی مقام های دو کشور یک موافقت نامه همکاری امضاء خواهند کرد که قسمت عمده ای از آن را معضل آب میان دو کشور تشکیل می دهد.
عبدالرحمان شیدانی، معاون کميسيون منابع طبیعی و محیط زیست پارلمان افغانستان گفته است حکومت های افغانستان تا کنون در زمینه استفاده درست از آب های جاری و حل معضل آب با کشورهای همسایه ناکام بوده اند.
وی با اشاره به معاهده افغانستان و ایران بر سر حقآبه ایران از رود هیرمند گفت: «این معاهده از سوی شورای ملی افغانستان تصویب نشده و از لحاظ حقوقی مشکل دارد و ما به هیچ عنوان آن را نمی پذیریم.»
فوزیه سادات حمکنی، معاون کمیسیون رفاه عامه، منابع طبیعی و محیط زیست سنای افغانستان نیز گفت که این کمیسیون مصمم است بعد از پایان تعطیلات نمایندگان (١٥ اسفند) این موضوع را مورد بحث قرار دهد.
وی گفت: «هر نوع موافقت نامه و یا معاهده ای که حکومت افغانستان با کشورهای مختلف از جمله در مورد موضوع آب با ایران امضاء کرده است باید در مجلس سنا نیز مورد بررسی قرار بگیرد و اگر به تصویب رسید، جنبه قانونی قرار خواهد گرفت.»
ایران بارها نسبت به کاهش ورود آب هیرمند به دریاچه هامون سخن گفته و افغانستان را مقصر قلمداد کرده است در حالی که مسؤلان محلی در نیمروز این مساله را نمی پذیرند.
نظر شما