به گزارش خبرنگار مهر، با توسعه كشاورزی در هرمنطقه توسعه صنعتی نیز اتفاق خواهد افتاد کمااینکه یکی از چشم اندازهای بلند احداث سدگرین نهاوند که این روزها تأمین بودجه و ادامه ساخت آن به نفس نفس افتاده یک هدف مهم و مشخص را دنبال می کند که صنعت و کشاورزی هر دو به آب نیازدارند.
اما نکته ای که به آن می پردازیم اینکه شهرستان نهاوند در زمینه کشت گیاهان دارویی به موازات سایر بخشهای کشاورزی آن توانسته موقعیت خوبی در استان کسب کند اما بسنده کردن به آن رضایت بخش نیست خصوصا اینکه بیش از دو هزار هکتار از زمینهای نهاوند زیر کشت گیاهان دارویی است و ۶۵ درصد گشنیز کشور در این منطقه تولید و صادر میشود.
کشورهای آلمان و ایتالیا وکشورهای عربی مشتریان اصلی گیاهان دارویی نهاوند بوده وهستند و نهاوند رتبه نخست استان را در این بحث همانند برخی محصولات باغی و کشاورزی دیگر به خود اختصاص داده است.
با وجود چنین شرایطی توجه به این ظرفیت و سرمایه گذاری در این حوزه میتواند نهاوند را به یکی از قطبهای مهم گیاهان دارویی تبدیل کند.
اما آنچه مسلم است اینکه نهاوند درتوسعه كشاورزی و صنایع بسیاری پنهان مانده و مسئولان و مردم و نخبگان از آن غافل مانده اند که امروز به دنبال جواب های سئوالاتی اینچنین هستیم که چرا نباید منطقه بکر و قطب کشاورزی غرب کشور و استان همدان به مرکز و پایلوت تولید گیاهان دارویی تبدیل نشود؟.
نهاوند این ظرفیت و توانایی را دارد که با تولید انواع گیاهان دارویی قسمتی از بازار دارویی داخل و دنیا را به دست گیرد چراکه مستعد تولید انواع گیاهان دارویی است.
فرماندار شهرستان نهاوند در مورد ظرفیت و پتانسیل بی نظیر کشت انواع گیاهان دارویی در شهرستان نهاوند معتقد است: تمامی پتانسیلها و ظرفیتهای نهاوند در بحث گیاهان دارویی، تنها به کشت گشنیز با دو هزار و ۳۰۰ هکتار سطح زیرکشت محدود نمیشود، بلکه در کنار این محصول، نهاوند خاستگاه چند گونه گیاه دارویی از جمله سنبلالطیب، کالاندولا، شیرینبیان و گل گاوزبان است.
امامعلی عبدالملکی گفت: بیش از ۵۰۰ گونه گیاه دارویی با کاربردهای مختلف در این شهرستان وجود دارد اما متأسفانه نبود صنایع تبدیلی و فرآوری در بحث محصولات باغی و استراتژیکی و نبود صنایع بستهبندی و فراوری گیاهان دارویی راه توسعه و گسترش نهاوند را در این حوزه محدود کرده است.
عبدالملکی اظهار داشت: شهرستان نهاوند از پتانسیل بالایی در زمینه کشت گیاهان دارویی برخوردار است که توجه به ظرفیت ها می تواند این شهرستان را به یکی از قطب های مهم تولید گیاهان دارویی در کشور تبدیل سازد.
رئیس جهاد کشاورزی شهرستان نهاوند نیز در این زمینه با بیان اینکه نهاوند بزرگترین قطب تولیدکننده گیاهان دارویی در استان همدان است وجود سرمایه گذاری و ایجاد صنایع بستهبندی و فراوری گیاهان دارویی در این شهرستان را ضروری دانست و در گفتگو با مهر گفت: شهرستان نهاوند به لحاظ وجود اراضی کشاورزی حاصلخیز مستعد کاشت انواع محصولات به ویژه گیاهان دارویی است.
احدظفری بیان داشت: کاشت گشنیز در دو هزار هکتار از ارضی نهاوند با تولید بیش از سه هزار و ۵۰۰ تا چهار هزار تن که مقام نخست استان همدان را دارد نشان از ظرفیت بالای این شهرستان در تولید محصولات مختلف کشاورزی دارد.
ظفری ادامه داد: در حال حاضر گشنیز نهاوند به دلیل نبود صنایع دسته بندی و فراآوری به استانها و کشورهای همجوار صادر میشود و در صورتی که چنین صنایعی در نهاوند ایجاد شود به طور قطع ارزش افزوده گیاهان دارویی نهاوند افزایش مییابد و حتی میتواند به عنوان برند در بازارهای جهانی رقابت کند که این مهم از نظر ارز آوری، حل مشکل اشتغال و رونق چرخه اقتصادی نهاوند را متحول خواهد کرد.
وی با تأکید بر اینکه سرمایه گذاری و احداث صنایع تبدیلی کشاورزی تحول عمیقی در اشتغالزایی و توسعه کشاورزی نهاوند ایجاد می کند، گفت: برای احداث این بخش حداقل به سه میلیارد تومان سرمایه نیاز است که چنانچه سرمایهگذاران رغبت نشان دهند در پرداخت تسهیلات استقبال میکنیم وهیچ مانعی در این زمینه وجود ندارد.
مدیر جهاد کشاورزی نهاوند به محاسن گیاه دارویی گل همیشه بهار یا کالاندولا اشاره کرد و افزود: از آن جایی که این محصول در موارد درمانی بیماریهای پوستی، معدهای و رودهای مصرف فراوان و اثربخش دارد کاشت آن در نهاوند آغاز شده است.
وی گفت: کشت گیاهان داوریی ظرفیتی برای ایجاد فرصت های شغلی پایدار، افزایش تولیدات ملی و صیانت از منابع طبیعی است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری نهاوند نیز در گفتگو با مهرگفت: در صورت ساماندهی تولید، بسته بندی و ایجاد صنایع تبدیلی جانبی، شهرستان نهاوند قطب تولید و صادرات گیاهان دارویی در کشور می شود چراکه شهرستان نهاوند ظرفیت و قابلیت ویژه در زمینه گیاهان دارویی دارد که این محصول از نظر حجم تولید و کیفیت در این شهرستان، شاخص و مهم شناخته شده است.
علی ده پهلوان افزود: گشنیز نهاوند که یک نوع گیاه دارویی است و هم اکنون در سطح کشورمقام نخست تولید را دارد بیانگر ظرفیت بالای نهاوند در کشت گیاهان دارویی است و در حال حاضر صادرات گیاهان دارویی شهرستان نهاوند انجام می شود، اما نه به نام تجار و بازرگانان این شهرستان بلکه از شهرهای دیگر افرادی این گیاهان را به کشورهای مختلف صادر می کنند.
وی ادامه داد: در شهرستان نهاوند بیش از ۵۰۰ نوع گیاهان دارویی وجود دارد که گل ختمی، بابونه، باریجه، آنغوزه، خار مریم، خارشتر، موسیر، آویشن، کتیرا، شیرین بیان، نعناع، پونه، گل گاو زبان و رازیانه از مهمترین گیاهان و گلهای دارویی نهاوند هستند.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان نهاوند بیان داشت: یکی از گیاهان دارویی نهاوند گل همیشه بهار است که از این گیاه برای درمان بیماریهای پوستی ناشی از سوختگی به ویژه در کودکان استفاده میشود و علاوه بر آن انواع محلولها، کرمها و صابونهای مختلف از آن به دست میآید که مورد توجه شرکتهای دارویی قرار گرفته است.
ده پهلوان یادآوری کرد: کتیرای طبیعی نهاوند یکی دیگر از محصولات مراتع شهرستان محسوب میشود که از لحاظ مرغوبیت شهرتی جهانی دارد و در صنایع دارویی و چسب سازی کاربرد فراوان داشته و قیمت هر کیلوی آن بیش از ۷۰ هزار تومان است.
کاظم خویشوند که حدود دو دهه سال است در زمینه کشت گیاهان دارویی در نهاوند فعالیت میکند و به خوبی به ارزش و اهمیت کاشت و تولید گیاهان دارویی واقف است حرفای جالبی در این حوزه دارد.
خویشوند درگفتگو با خبرنگار مهر گفت: با توسعه سطح زیرکشت گیاهان دارویی و با توجه به پتانسیلی که در این زمینه وجود دارد میتوان نهاوند را در سطح ملی معرفی و به یکی از قطبهای مهم تولیدکننده گیاهان دارویی تبدیل کرد.
وی که خود در حال حاضر مزرعه ای به مساحت ۱۵ هزار هکتار دارد و موفق شده ۱۰ گونه گیاه دارویی که همگی قابلیت صادر شدن را دارند تولید و برای ۱۰۰ تا ۱۵۰ نفر نیز اشتغالزایی کند، گفت: کشت کنگر فرنگی، کالاندولا، ملیس، سنبلالطیب، کاسنی، گشنیز و گل گاوزبان به عنوان مهمترین گیاهان دارویی مزرعهاش است که هر کدام از این گیاهان دارویی در درمان بیماریهای اعصاب و روان، کاهش دادن کلسترول خون، درمان سوختگی، قند خون، دفع سنگ صفرا، درمان انواع زخمهای پوستی و التهاب و... نقش ویژه و مؤثری دارند.
وی مهمترین مانع توسعه مزرعه خود را نبود صنایع بستهبندی گیاهان دارویی در نهاوند عنوان کرد و ادامه داد: اگر مسئولان نگاه ویژهای به کشت گیاهان دارویی داشته باشند، شاهد حل مشکل اشتغالزایی و توسعه و رشد نهاوند خواهیم بود که این امر مستلزم ارائه تسهیلات برای احداث صنایع بستهبندی به علاقمندان و دعوت بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در این زمینه است.
هر چند در سالهای گذشته هم برخی اقدامات برای شناسایی و معرفی ظرفیت نهاوند در حوزه کشاورزی و تولید گیاهان دارویی مانند همایش توسعه تولید و تجارت گیاهان دارویی به صورت متوالی در سالهای ۸۶ و ۸۷ در شهرستان نهاوند برگزار شده اما موضوعی که حسرت مردم و کارشناسان را به همراه داشته اینست که چرا نهاوند به داشته های غنی و ظرفیت بی نظیر خود در عرصه کشاورزی اهمیتی نمی دهد؟.
بدون شک یکی از فرصت سوزی ها و خودزنی های شهرستان نهاوند در سالهای گذشته عدم تلاش برای شناسایی و معرفی پتانسیلها و ظرفیت های بی نظیر منطقه و بهره گیری از آنها برای جذب سرمایه گذاری است.
پس هرگاه بتوانیم استعداداهای منطقه و اولویتهایی آن را شناسایی وبا توجه به آنها اولویت بندی و سرمایه گذاری كنیم موفق خواهیم شد.
نظر شما