به گزارش خبرنگار مهر، جشنواره ملی اکوتوریسم به همت موسسه هیرکان سفر شاهرود و با همکاری سمن ها و فعالان محیط زیستی شهرستان به مدت سه روز در روستای ابر برگزار شد و طبیعت گردی، نشست های تخصصی، تجلیل از شهدای عرصه محیط زیست، تجلیل از فاتحان قلل و کویر نوردی از جمله برنامه های نخستین اکوتوریسم تاریخ کشور بود.
حضور ۲۰۰ نفر از ۱۴ استان در جشنواره اکوتوریسم شاهرود
مسئول برگزاری نخستین اکوتوریسم کشور، با بیان اینکه از ۱۴استان در این طرح حضور داشتند، گفت: برای نخستین بار در کشور، جشنواره ملی اکوتوریسم در شاهرود با حضور ۲۰۰ فعال و دوستدار محیط زیست از استانهایی از جمله تهران، یزد، فارس، خوزستان، خراسان جنوبی و ... برگزار شد.
مجید آشوری درباره اهداف برگزاری این همایش، اظهار داشت: با وجود خطرات و تهدیدات محیط زیستی که در کشور وجود دارد، نیاز به برگزاری جشنواره ای با هدف آموزش و ترویج فرهنگ پاسداری از محیط زیست در کشور احساس می شد.
وی افزود: همچنین با توجه به پتانسیل کم نظیر شاهرود در زمینه منابع طبیعی خدادادی، این گردهمایی مکانی برای پیوند دادن عاشقان این مرز و بوم و طبیعت ایران از جای جای کشور عزیزمان بود.
«دره راگه» استان کرمان مقصد بعدی اکوتوریسم خواهد بود
مدیر موسسه هیرکان سفر شاهرود، با بیان اینکه عاشقان محیط زیست خالصانه، با وجود همه مشکلات گردهم آمدند، تصریح کرد: برگزاری چنین گردهمایی هایی فرصتی مناسب برای آشنایی دوستداران محیط زیست کشور عزیزمان با جاذبه های گردشگری است.
آشوری خاطرنشان کرد: حضور چشم گیر این عزیزان در شهرستان ما نشان از استقبال مردم فهیم ایران اسلامی از برنامه های زیست محیطی دارد.
وی افزود: اکوتوریسم با تلاش علاقمندان به محیط زیست تا ۱۵اسفند ماه جاری در وزارت کشور به عنوان تشکل زیست محیطی ثبت خواهد شد و از این پس به صورت سالانه همایش ملی اکوتوریسم در جای جای کشور برگزار خواهد شد و همچنین باید اذعان کرد که «دره راگه» در استان کرمان مقصد بعدی اکوتوریسم خواهد بود.
این فعال محیط زیست با اشاره به برنامه های نخستین جشنواره اکوتوریسم کشور در شاهرود، ابراز داشت: در کنار برگزاری آئین افتتاحیه در روستای ابر با حضور مدیران کل حفاظت از محیط زیست سه استان کشور و همچنین معاون آموزش سازمان محیط زیست کشور، تجلیل از شهدای این عرصه، فاتحان قلل، نشست های تخصصی و طبیعت گردی از جمله برنامه های این جشنواره بود.
اکوتوریسم طبیعت گردی مسئولانه است
مدرس دانشگاه و فعال محیط زیست حاضر در این جشنواره نیز در گفتگو با مهر ضمن اشاره به تعریف اکوتوریسم به عنوان پدیده نوین در کشور گفت: اکوتوریسم (بوم گردی) به زبان ساده نوعی گردشگری مسئولانه و آگاهانه در قبال طبیعت است که با توجه به ساختارهای اجتماعی، فرهنگی، اقلیمی، مذهبی و با رعایت اصول محیط زیستی انجام می پذیرد.
شروان شعاعی، با بیان اینکه در اکوتوریسم انسان در طبیعت قرار می گیرد و نه در مقابل طبیعت، اظهار داشت: کشور ما از نظر داده های خدادادی، کشوری کم مانند و یا حتی بی مانند است و ما در زمینه منابع طبیعی جزء پنج کشور نخست دنیا از نظر تنوع اقلیمی، پوشش گیاهی و جانوری هستیم.
وی افزود: بوم گردی فرصتی بزرگ برای برنامه ریزی هرفمند گردشگری است چراکه در کشور ما تقریبا هیچ استانی نیست که قابلیت های گردشگری نداشته باشد لیکن شاهرود نیز با عنوان «قاره کوچک» و دارا بودن طبیعتی بکر مانند کویر، جنگل، دشت، بیابان و ... از این قاعده مستثنی نیست.
قابلیت زیستکره خارتوران توران بیارجمند در، جذب گردشگران خارجی
مسئول سازمان مردم نهاد مهرگان پرتو پژوه کرمان و تهران، با اشاره به پتانسیل های موجود در شاهرود، تصریح کرد: این شهرستان با داشتن مناطقی مانند زیستکره خارتوران توران، می تواند نه تنها گردشگر داخلی، بلکه گردشگران خارجی را به سمت خود جلب کند.
شعاعی خاطرنشان کرد: گردشگری در شرایط کنونی که مشکلات اقتصادی در جامعه و نوسانات قیمت نفت در سطح کلان وجود دارد، می تواند هم درآمد زایی برای مناطق هدف گردشگری داشته باشد و هم در سطح ملی می تواند منافع کشور را دنبال کند لیکن نباید نسبت این مقوله بی توجه بود.
وی افزود: البته بعد اقتصادی تنها یک بخش کوچک از اکوتوریسم است، چراکه این مقوله در حقیقت یک روش برای توسعه پایدار، محیط زیست، معیشت پایدار و اشتغال است همچنین به نظر می رسد امروز زمان آن رسیده است تا وابستگی به درآمد های نفتی کم شده و مسائلی نظیر توسعه پایدار و گردشگری جایگزین آن شود.
نگاه مسئولان تا نقطه آرمانی جامعه حامیان محیط زیست فاصله دارد
این مدرس دانشگاه، در پاسخ به سوالی با موضوع نگاه مسئولان کشور به موقله اکوتوریسم، گفت: متاسفانه نگاه مسئولان هنوز تا نقطه آرمانی جامعه حامیان محیط زیست فاصله دارد.
شعاعی با بیان اینکه گردشگری تنها درآمد زایی نیست، تصریح کرد: متاسفانه برخی مسئولان فکر می کنند تنها نفع گردشگری برای کشور درآمد زایی است و این امر در آموزش های محیط زیستی بی تاثیر و بعضا حتی مخرب است.
اکوتوریسم نوعی طبیعت گردی مسئولانه در قبال منابع خدادادی
یکی دیگر از فعالان حوزه محیط زیست، نیز با اشاره به بعد گردشگری مسئولانه اکوتوریسم، گفت: اکوتوریسم نوعی گردش و طبیعت گردی مسئولانه در قبال منابع خدادادی است.
برهان الدین ولد بیگی، توریسم را نخستین صنعت در برخی کشورهای توسعه یافته دانست و تصریح کرد: بوم گردی(اکوتوریسم) شاخه ای از گردشگری است که صرفا به معنای تفریح در دل طبیعت نیست لیکن نگاه مسئولانه و طبیعت محور، وجه تمایز اکوتوریسم با سایر برنامه های توریستی است.
وی افزود: متاسفانه تجربه نشان داده که با شناسایی مکانی طبیعی و دیدنی و ارائه آن به مردم، به واسطه عدم وجود نگاه مسئولانه در قبال طبیعت، امروز تخریب منابع طبیعی فاجعه آفریده است لیکن هدف اصلی اکوتوریسم برچیدن این نوع نگرش به طبیعت است.
اکوتوریسم روش های احترام گذاشتن به طبیعت را آموزش می دهد
این پزشک جراح ساکن کرمانشاه، با اشاره به آلودگی های محیط زیست، اظهار داشت: هدف از برگزاری اکوتوریسم این است که روش های احترام گذاشتن به طبیعت، تعامل درست و منطقی با منابع طبیعی آموزش داده شود.
ولدبیگی خاطرنشان کرد: ایران، در شرایط فعلی یکی از کشورهای مقصد برای بوم گردی و گردشگری است و باید مسئولان دولتی بر روی این موضوع توجه ویژه داشته باشند چراکه امروز با توجه به اوضاع اقتصادی پدید آمده، گردشگری منبعی مناسب برای دولت و همچنین مردم است.
وی در خاتمه ادامه داد: هدف از برگزاری گردهمایی اکوتوریسم در ایران نیز ایجاد تشکلی زیست محیطی با هدف ترویج اکوتوریسم و حفظ محیط زیست کشور عزیزمان است.
نظر شما