به گزارش خبرگزاری مهر، سی و چهارمین جلسه سینما روایت به اکران و بررسی فیلم ضد ایرانی «گلاب» ساخته جان استوارت اختصاص داشت. در ابتدای نشست نقد و بررسی فیلم «گلاب» با حضور شفیع آقا محمدیان کارشناس سینما، عباس کریمی روزنامه نگار و منتقد سینما و رسول شادمانی کارشناس و مجری برنامه برگزارشد.
رسول شادمانی در ابتدا با اشاره به سیاست های ضد ایرانی آمریکا گفت: ساخته شدن «گلاب» نشانه ضعف و حقارت آمریکا است که با وجود داعیه دار بودن سینما، برای پیشبرد سیاست های خود دست به تولید چنین فیلم های ضعیف و بی اهمیتی زده است.
شفیع آقا محمدیان نیز به حضور پررنگ صهیونیست ها در عرصه سینما اشاره و تصریح کرد: هرکجا فیلم ضد ایرانی می بینیم پشت آن صهیونیست ها قرار دارند. تمامی فیلم های ضد اسلامی با تلاش صهیونیست ها تولید شده است.
این کارشناس سینما با اشاره به مرگ روژه هانن بازیگر فرانسوی که با نقش کمیسر ناوارو در ایران شناخته شده بود، گفت: وقتی اخبار مرگ این بازیگر را در رسانه های فرانسوی دنبال می کردم به خبر بزرگداشت وی توسط خاخام اعظم پاریس و برگزاری مراسم یادبود این بازیگر در کنیسه یهودیان پاریس برخوردم؛ ما تازه بعد از مرگ هانن متوجه می شویم که وی صهیونیست بوده و دستش رو می شود!
آقا محمدیان با اشاره به تصاویر شکنجه در فیلم «گلاب» به شکنجه های سازمان های اطلاعاتی غرب اشاره کرد و توضیح داد: آنها در بازجویی هایشان به هیچ کدام از مسایل اخلاقی پایبند نیستند اما در فیلم هایشان قضیه را برعکس نشان می دهند.
«گلاب» چهره ای زشت از نیروهای امنیتی کشور به نمایش می گذارد
وی افزود: در دنیای غرب زمانی که فردی وابسته به سازمان امنیتی باشد مردم به او احترام بیشتری می گذارند اما در ایران تلاش شده اینگونه القا کنند که باید از افرادی که کار امنیتی می کنند فاصله گرفت، در صورتی که این افراد در حال خدمت به کشور هستند. در «گلاب» هم با علم به این موضوع تلاش شده است که چهره ای زشت از نیروهای امنیتی کشورمان به نمایش بگذارند و راه را برای توهین به آنها باز کنند.
در ادامه این نشست عباس کریمی در نقد فیلم «گلاب» با ابراز خوشحالی از ایجاد زمینه برای نقد فیلم های ضد ایرانی گفت: در گذشته به دلیل نبود فضای نقد چنین فیلم هایی، این فیلم مستند- داستانی از اتوبیوگرافی که مازیار بهاری نوشته ساخته شده و به دلیل اینکه کارگردان آن پیش از این سابقه کارگردانی نداشته فیلم دارای ساختار خوبی نیست. هالیوود زمانی که می خواهد فیلمی با مخاطب جهانی بسازد سرمایه گذاری های عظیمی می کند و از جلوه های ویژه استفاده می کند اما فیلم هایی مثل «گلاب» و «کمپ ایکس ری» به دلیل اینکه مخاطب ندارند، با کمترین هزینه ساخته می شوند.
کریمی اضافه کرد: ساختار فیلم «گلاب» سیاسی است و به همین دلیل فضای آن کسالت آور است. «گلاب» فیلمی دوپاره است، بخش اول سفر مازیار بهاری از آمریکا به ایران و بخش دوم دستگیری بهاری، زندان و سرانجام آزادی وی است. این دو پاره بودن فیلم بر کسالت آور بودن آن افزوده است. در سینمای جهان کمتر پیش می آید که فیلم های اتو بیوگرافی را به این شیوه بسازند که از یک نقطه شروع و به نطقه بعد ختم شود.
کشورهای مسلمان اتحاد ندارند
شفیع آقامحمدیان با یادآوری اینکه لوکیشن های این فیلم در کشورهای عربی مسلمان قرار دارد، گفت: در کشورهای اسلامی هیچ کنترلی وجود ندارد تا فیلمی که قرار است ساخته شود علیه کشور مسلمان دیگری نباشد، اگر در بین کشورهای مسلمان اتحاد وجود داشت هیچ گاه اجازه ساخت چنین فیلم هایی داده نمی شد، همان طور که در اروپا برای ساخت فیلم در کشوری ابتدا فیلمنامه آن را می خوانند و نمی گذارند علیه منافع کشوری اروپایی فیلم ساخته شود.
عباس کریمی در ادامه در پاسخ به سوال مجری که چرا هالیوود ساخت چنین فیلم هایی را به کارگردانان اولی می گفت: عدم استفاده از کارگردان های مشهور و بازیگران شناخته شده برای این است که نمی خواهند فیلم جهانی باشد. این فیلم برای کشورهای منطقه ما ساخته شده و هیچ وقت در آمریکا تماشاگر نخواهد داشت. بنابراین سرمایه گذاری چندانی برای ساخت آن انجام نمی دهند.
این منتقد سینما افزود: تصور آنها از سینمای ایران فیلم های روشنفکری چون «تاکسی» ساخته جعفر پناهی است که فیلم های کم خرجی هستند و یک نفر با دوربین موبایلش هم فیلم می سازد. شاید به همین دلیل نیازی نمی بینند که برای ساخت فیلم هزینه بالایی انجام دهند.
آقامحمدیان در ادامه با بیان اینکه آمریکا در اصل می خواهد با نشان دادن این فاکتور ها القا کند که ایران اصلا درست شدنی نیست، گفت: ما در فیلم های آمریکایی در حال پر کردن جای خالی شوروی هستیم. در آنجا از هر فیلمی که بر ضد ایران ساخته شود استقبال می کنند. بر عکس آنها ما در ایران با وجود داشتن فیلمنامه های خیلی خوب علیه آمریکا اجازه ساخت فیلم پیدا نمی کنیم، چون هنوز فضای تبلیغات را نمی شناسیم.
در سینمای ایران دو پاسپورته کم نداریم!
همچنین محمدرضا شرف الدین رئیس انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس با یادآوری پرونده هسته ای و اینکه آمریکا در آن با تمام قوا ظاهر شده و می خواهد جلوی پیشرفت کشورمان را بگیرد، گفت: من با دیدن فیلم های ضد ایرانی هالیوود حس می کنم که آنها هنوز برآورد کاملی ندارند تا نیروهای اصلی خود را به میدان بیاورند و در حال جذب نیروهای ما هستند، در سینمای ایران دو پاسپورته کم نداریم و اینها برنامه هایی است که برای آینده دارند.
وی ادامه داد: آنها در حال گمانه زنی و تحلیل هستند و به این نتیجه رسیده اند که بنیان خانواده برای ما خیلی مهم است، به همین دلیل با فیلم ها و سریال های شبکه «فارسی وان» در حال ضربه زدن به آن هستند. متاسفانه امسال در فیلم های فجر شاهد نمایش روابطی مانند دوستی و ارتباط میان یک مرد و همسر دوستش یا خیانت همسران به یکدیگر بودیم که برخی از این فیلم ها را عده ای برای خودشیرینی می سازند.
نظر شما