به گزارش خبرگزاری مهر، رجوع به متون اصلي و «بازگشت به کتاب» شايد تنها راهي است که براي آموختن براي ما باقي مانده است. آنچه ما تاکنون براي آموختن آزمودهايم، شنيدن روايت پژوهشگران و انديشمندان و متفکران از آنچه خواندهاند و ديدهاند بوده است. صورت غالب آموزش، «ارائه گزارشي از پژوهش» است، البته اين گزارش صورتهای مختلفي دارد.
مؤسسه روزگار نو در پنج ترم برگزاري دورههاي آموزشي تلاش کرد اين گزارش، گزارشي فلسفي ـ تاريخي براي فهم وضعيت کنوني فکر در دوران معاصر باشد. ميتوان غالب درسگفتارهاي ترمهای پيشين را نوعي «روايت انديشهاي از تاريخ انديشه» در حوزههاي فلسفه و هنر و علم قلمداد کرد. اگرچه مزيت اين نحوه آموزش به نحوه تدريس رسمی دانشگاهي روشن است، اما هر دو روش چيزي را ـ خواسته و ناخواسته ـ پنهان ميدارند و آن خود تاريخ انديشه است! در روش رسمي دانشگاهي، افکار و آراي تکتک «انديشمندان مهم» در ساختاري بسته گنجانده و ارائه می شود. در روش دوم اين اتفاق نه براي تکتک انديشمندان، بلکه براي کل انديشمندان مهم رخ ميدهد و ما با چينش خاصي از افکار و آرا و آثار فيلسوفان و هنرمندان مواجهيم.
ظاهراً اين اقتضاي هر آموزش فلسفهای است. هرکه بخواهد فلسفهای را در طرحي آموزشي بگنجاند چنين ميشود. اما آيا اصلاً ميتوان انديشه را آموخت؟ آيا انديشه آموختني است؟ آيا ميتوان به سير انديشه و فکر و وضع کنوني آن رسيد؟ شايد تنها راهی که براي ما باقي مانده است آن است که به سخن خود انديشمندان گوش دهيم و تلاش کنيم محرم آنان شويم. ما قصد داريم اينبار با هم بخوانيم تا از اساتيدمان «خواندن» بياموزيم؛ خواندن به مثابه حضور در تاريخ انديشه و همسخني با انديشمند.
دور جدید دورههای آموزشی مؤسسه روزگار نو با محوریت «متنخوانی» از اسفند ۹۳ آغاز میشود. در این دورهها دانشجویان با محوریت اساتید به بررسی تفصیلی کتابهای بزرگ تاریخ اندیشه جهان و بحث و گفتوگو پیرامون آن خواهند پرداخت.
علاقمندان برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبتنام میتوانند به آدرس اینترنتی roozegareno.net مراجعه و یا با شماره تلفن ۸۸۸۰۷۱۸۸ – ۰۲۱ تماس حاصل کنند.
نظر شما