به گزارش خبرنگار مهر، سردار عبادالله عبداللهی عصر چهارشنبه در آئین افتتاح آزادراه قم - گرمسار که با حضور حجتالاسلام حسن روحانی رئیس جمهوری برگزار شد با ابراز خرسندی از بهرهبرداری این آزادراه اظهار کرد: قرارگاه خاتم الانبیاء در طول دوران دفاع مقدس به عنوان مرکز کنترل عملیاتها در غرب و جنوب کشور محسوب میشد. بعد از جنگ هم ظرفیتهای قرارگاه خاتم الانبیاء از نظر مهندسی و رزمی توسعه یافت و این قرارگاه مسئولیت بخشی از سازندگی کشور را بر عهده گرفت.
وی قرارگاه خاتمالانبیاء را یکی از بازوان اجرایی و تخصصی دانست که در همه دولتها حضور پررنگ و موثری داشته است.
عبداللهی تاکید کرد که قرارگاه خاتم الانبیاء بدون توجه به مسائل حاشیهای، کار میکند و ۱۳۵ هزار نیروی انسانی در حوزههای مختلف این قرارگاه فعالیت میکنند.
وی با تاکید بر اینکه آزادراه قم - گرمسار پروژهای بینظیر است، ساخت ۱۵۲ کیلومتر آزادراه، ۱۰۰۰ ابنیه و ۱۳ میلیون مترمکعب خاکریزی و یک و نیم میلیون تن آسفالت ریزی در این پروژه را مورد اشاره قرار داد.
وی با اشاره به اینکه قرارگاه در حوزههای مختلف در حال فعالیت است، بخش صنعت و معدن را یکی از این عرصهها ذکر کرد و افزود: اگر امروز بخواهیم چیزی را جایگزین نفت کنیم، بخش معادن یکی از عرصههای اساسی است، بنابراین مسائلی که مورد خواست رئیس جمهور بود در این طرحها مورد توجه قرار میگیرد.
در زمینه مهار آبهای مرزی کارهای خوبی شد
فرمانده قرارگاه خاتم الانبیاء به بحران آب در کشور اشاره کرد و گفت: رئیس جمهور در زمینه مهار آبهای مرزی تدبیر خوبی اندیشیده و از محل صندوق توسعه، اعتبار این طرحها را تامین کرد.
به گفته عبداللهی ۱۰ میلیارد و ۲۰۰ میلیون متر مکعب آب از مرزهای کشور خارج میشود و برای استفاده از این آبها کار خوبی صورت گرفته است.
وی تاکید کرد: طولانیترین تونل در این طرح ۴۴ کیلومتر است که تاکنون ۴۲ کیلومتر آن حفاری شده است. امیدواریم تا پایان سال ۹۴ بتوانیم ۷۰ تا ۸۰ هزار هکتار از بهترین زمینها را زیر کشت آبی ببریم.
وی در مورد توسعه فازهای پارس جنوبی اظهار کرد: در فازهای ۱۵ و ۱۶ حدود ۵۳ میلیون متر مکعب گاز ترش را وارد شبکه کردیم و اگر همه فازها تکمیل شود، بر اساس نظر کارشناسان سالی ۱۷۰ میلیارد دلار درآمد خواهیم داشت.
عبداللهی توجه به زیرساختهای ملی را مورد تاکید قرار داد و اظهار کرد: امروز وزارت راه و شهرسازی کارهای خوبی را شروع کرده و این آمادگی وجود دارد که در زیرساختهای ریلی و جاده ای بخش عظیم پروژهها را انجام دهیم.
نظر شما