به گزارش خبرنگار مهر، شادمهر راستین رییس هیات امنای بانک فیلمنامه خانه سینما با اعلام این خبر در نشست رسانهای که صبح امروز ۱۶ اسفند با حضور محمدعلی سجادی و عبدالله اسفندیاری به عنوان نمایندگان کانون کارگردانان و تهیهکنندگان سینمای ایران برگزار شد، گفت: بانک فیلمنامه که از حدود ۲۰ سال پیش تاسیس شد و در زمان زندهیاد سیفالله داد ضمانت اجرایی گرفت، از این پس علاوه بر ثبت، امور نگهداری فیلمنامه، آثار هنری و دیگر فنون سینمایی را بر عهده دارد.
وی در توضیح اضافه شدن بند «نگهداری از فیلمنامه، آثار هنری و سایر فنون سینمایی» گفت: زمانی که کانون فیلمنامهنویسان سینمای ایران فعالیت خود را از سالهای بسیار دور آغاز کرد، فقط وظیفه ثبت فیلمنامه را بر عهده داشت و بند «نگهداری از آثار نوشتاری فیلمنامهنویس و دیگر فنون سینمایی» وجود نداشت. در واقع ثبت فیلمنامه هم در زمان مدیریت سیف الله داد ضمانت اجرایی پیدا کرد؛ ضمانتی که بدون ثبت فیلمنامه، پروانه ساخت داده نمیشد.
این فیلمنامهنویس ادامه داد: این روند تا مدیریت جواد شمقدری پا برجا بود، اما بیدلیل متوقف شد و در دوران توقف ثبت فیلمنامه، فرصتی به وجود آمد تا تغییراتی در اساسنامه ایجاد کنیم که در این تغییرات، آثار هنری و دیگر فنون سینمایی نیز ثبت و نگهداری شوند و هیات امنای جدید، ادامهدهنده این جریان خواهد بود.
در ادامه این نشست محمدعلی سجادی که به عنوان نماینده کانون کارگردانان ایران در این نشست حضور داشت، گفت: نبود مرکزی که قانون مولف و مصنف را رعایت کند، همواره به عنوان یک خلاء وجود داشت و هنوز هم متزلزل به نظر میرسد. قانون مولف و مصنف بهتر از آنچه در شرایط فعلی وجود دارد، میتوانست حفظ شود، اما همین توجه اندک نیز در زمان جواد شمقدری، رئیس سازمان سینمایی وقت، نابود شد.
وی افزود: بیتوجهی به این قانون با رشد نیروهای جوان در بدنه سینمای ایران همراه شد که این رشد قطعا نیاز به توجهات قانونی داشته و دارد به ویژه اینکه این توجه در خانه سینما باید لحاظ میشد، اما وقفهای که ایجاد شد، روند توجه به قانون مولف و مصنف را سست کرد و من امیدوارم بتوانیم مرکز ثبت و نگهداری فیلمنامه، آثار هنری و دیگر فنون سینمایی را با انگیزههای بیشتر به نفع سینمای ایران گسترش دهیم.
شادمهر راستین در تکمیل صحبتهای محمدعلی سجادی گفت: در اساسنامه جدید، فرهاد توحیدی، محمد سریر و امیر اثباتی تلاش کردند تا خلاء حق تألیف در سایر فنون سینمایی مانند موسیقی، طراحی صحنه، لباس و فیلمنامه را پر کنند. متاسفانه حق تألیف از جمله حقوق صنفی و معنوی است که در سینما نادیده گرفته شده و استرداد این حق همچنان به قانون حق مولف که در سال ۱۳۴۸ تصویب شده است، ارجاع داده میشود. از سوی دیگر سازمان سینمایی و بنیاد سینمایی فارابی تضمینکننده این حق تألیف بوده است اما واقعیت این است که در حال حاضر این حق تألیف از عهده این دو نهاد سینمایی خارج است.
وی با اشاره به کم و کیف پیگیری آثار هنری و دیگر فنون سینمایی در این مرکز، گفت: ثبت و نگهداری کلیه طرحها، فیلمنامههای کوتاه، نیمه بلند، بلند، فیلمنامههای مستند، داستانی یا غیر داستانی، مجموعههای تلویزیونی دنبالهدار یا اپیزودیک، فیلمنامه و تله تئاتر به شکل اورجینال یا غیر اورجینال، داستانهای کوتاه، بلند، رمان و نمایشنامه که نویسندگان این آثار مایلند مبنای اقتباس سینمایی قرار گیرد، انواع بازیهای رایانهای، انواع ترانه، موسیقی، شعر، سرود، طراحی صحنه و لباس از جمله وظایف مرکز «ثبت و نگهداری فیلمنامه، آثار هنری و دیگر فنون سینمایی» است. به عنوان مثال طراحی هنری موسیقی و اصولا حق مولف در کپیرایتهای جهانی دیده نمیشود و هیچ درآمدی برای صاحبان اثر در تکرار نمایش فیلمها و یا سریالها در جاهای مختلف از شبکههای ماهوارهای وجود ندارد. سینما به یک محصول یکبار مصرف در اکران عمومی تبدیل شده است و بحران حق تألیف وجود دارد.
این نویسنده سینمایی در ادامه گفت: با تعریف حمایت از حق مولف و مصنف از فیلمنامه تا سایر صنوف دیگر در این بانک مورد بررسی قرار میگیرد. بنابراین شرط اصلی این حمایت از سوی وزارت ارشاد است که سازمان سینمایی، محمد حیدری مدیرعامل موزه سینما را به عنوان نماینده خود معرفی کرده است. با این اوصاف اساسنامه جدید خود را موظف میداند تمام آنچه که به تالیف و ثبت آثار هنری تعلق میگیرد مورد پشتیبانی قرار دهد. درواقع اضافه شدن بند نگهداری، ضمانت حفظ و حراست از آثار ثبت شده، به نمایش درآمده و تکرار آن در محافل مختلف است.
این فیلمنامهنویس افزود: بانک فیلمنامه، آثار هنری و فنون سینمایی ایران امیدوار است در راستای فعالیتهایی که انجام میدهد، از حمایت ویژه وزارت ارشاد، معاون فنی و اطلاعات رئیسجمهوری و سازمان استاندارد برخوردار باشد تا علاوه بر حمایت از حق مولف و مصنف، امنیت خلاقیت را نیز تحت پوشش قرار دهیم.
رئیس هیات امنای بانک فیلمنامه خانه سینما تصریح کرد: همانطور که گفتم بانک فیلمنامه از سالها پیش تاسیس شده بود و همواره استقلال خود را حفظ کرده است، ولی در شرایط حاضر بند پیگیری باید به این مهم اضافه شود که هم ثبت را در نظر بگیرد و هم صاحب اثر نگران سرقت خلاقیت در آثار سینمایی نباشد.
راستین در پاسخ به خبرنگار مهر مبنی بر اینکه در مرکز ثبت و نگهداری فیلمنامه، آثار هنری و فنون سینمایی، حفظ و حراست از ایده آثار تا چه اندازه مطرح است؟ گفت: کوچکترین عنصر تالیفی که اسم فیلمنامه است تا خود فیلمنامه در این مرکز، ثبت و نگهداری ميشود. بنابراین تمام امور از ایده، سیناپس و فیلمنامه و در ادامه روند این جریان در دستورالعمل قرار میگیرد.
وی در پایان صحبتهای خود عنوان کرد: هدف اصلی، احترام به حق تألیف است؛ حقی که باید به یک احترام عمومی تبدیل شود، چرا که در سایه این احترام است که خلاقیت رشد میکند و حفظ سرمایه شخصی با اقتدار صورت میگیرد.
در این جلسه عبدالله اسفندیاری که به عنوان نماینده تهیهکنندگان سینمای ایران حضور داشت درباره بانک فیلمنامه گفت: با نگاه دقیق به بانک فیلمنامه از آغاز تاکنون میتوان به این حقیقت پی برد که بانک فیلمنامه همواره دارای یک شخصیت مستقل بوده و در حال حاضر هم چنین شرایطی دارد. اما در حال حاضر خانه سینما و وزارت ارشاد نیز در امور نگهداری، آثار هنری و دیگر فنون سینمایی دخیل هستند.
وی در پایان صحبتهای خود عنوان کرد: هر پروژهای که دعوی حقوقی به خصوص در ثبت فیلمنامه داشته باشد، امکان فعالیتهای دیگر سینمایی را ندارد.
به گزارش مهر، اعضای هیات امنای مرکز ثبت و نگهداری فیلمنامه، آثار هنری و دیگر فنون سینمایی ۹ نفر هستند که شامل فرید مصطفوی، شادمهر راستین به عنوان اعضای شورای مرکزی کانون فیلمنامهنویس سینمای ایران، مرتضی رزاق کریمی به عنوان نماینده هیات مدیره خانه سینما، محمد حیدری مدیرعامل موزه سینما به عنوان نماینده سازمان سینمایی، محمدعلی سجادی به عنوان نماینده کانون کارگردانان، عبدالله اسفندیاری به عنوان نماینده تهیهکنندگان، پروین صفری به عنوان نماینده انجمن طراحان صحنه و لباس، محمد سریر به عنوان نمایندگان آهنگسازان فیلم، روبرت صافاریان به عنوان نماینده مستندسازان میشود.
نظر شما