به گزارش خبرنگار مهر، در این نامه آمده است :
بسم الله الرحمن الرحیم
محضر مبارک رهبر معظم انقلاب اسلامی
حضرت آیتالله خامنهای مدظلهالعالی
با حمد و سپاس به درگاه الهی و اهدا سلام و تحیات، فرصت را مغتنم شمرده، مراتب تشکر خود را از بیانات حضرتعالی در جمع دستاندرکاران دولتی و نمایندگان سازمانهای غیردولتی حوزه منابع طبیعی و محیطزیست کشور ابراز میداریم. بیگمان سخنان حضرتعالی در هفدهم اسفندماه ۱۳۹۳ امیدها را در دل متخصصان، دلسوزان و عاشقان طبیعت و محیطزیست ایران زنده کرد که بهموجب آن، در سایه هدایت و حمایت حضرتعالی، امیدوارتر و شجاعتر از گذشته از توسعه پایدار که در آن حقوق محیطزیست رعایت شود، دفاع خواهیم کرد. درحالیکه مشکلات محیطزیست از هر سو ما را در برگرفتهاند، این سخنان زنگ خطر و هشداری بود برای همه مسئولان و پسازآن تکتک مردم این سرزمین تا در شمار کسانی نباشند که بر شاخه نشسته و بن میبرند. حال که سخنان حکیمانه و نقدهای منصفانه حضرتعالی بر مدیریت محیط زیستی کشور، امید بیشتری در دلهای ما شعلهور ساخته است، اجازه میخواهیم تا مختصری از آنچه را سالها گفتهایم و پاسخی درخور نشنیدهایم و درنتیجه عاقبت آن شده است که محیطزیست در مرز بحران قرار گیرد و حضرتعالی لب بهنقد بگشایید، با شما بازگوییم تا شاید توجه بیشتری برانگیزد و تأکیدات و اوامر حضرتعالی چارهساز شود؛
بیتوجهی به ارزیابی محیط زیستی پروژههای عمرانی
سالیان زیادی است که ارزیابی محیط زیستی پروژههای عمرانی در این کشور صورت میگیرد. بهظاهر برای هر سد، جاده، کارخانه یا تأسیسات دیگری ارزیابی محیط زیستی انجام میشود؛ اما مسأله این است که یا خود مجری این ارزیابی را انجام میدهد که درنهایت به دنبال تأیید پروژه است، یا گروههایی غیرمستقل و تحتفشار با هزینه مجری انجام میدهند که نتیجه آن نیز مشخص است. ارزیابیها زمانی منشأ اثر خواهند شد که نه توسط کارفرمای پروژهها انجام گیرند و نه ارزیابها تحتفشار باشند. بهعلاوه انتشار گزارشهای ارزیابی در دنیای اینترنتی شده امروزی، راهی بهسوی پاسخگو کردن کارفرماها و مجریان پروژههاست، اما کماکان ارزیابیها با مخفیکاری صورت میگیرند و منشأ اثر نمیشوند.
ذهنیت «حفظ محیطزیست» یا «توسعه اقتصادی»
نگرانکنندهترین ذهنیت در میان مسئولان یک کشور این است که تصور شود محیطزیست و توسعه با یکدیگر سازگار نیستند. صریح اینکه بر این باور باشند که کارخانه و درخت، تأمین آب و جنگل، کشاورزی و مرتع، سکونت شهری و فضای طبیعی در کنار یکدیگر نمیتوانند قرار بگیرند. در چنین رویکردی؛ هر هشدار محیط زیستی به ضدیت با توسعه تعبیر شود و منتقدان به هزار و یک اتهام برنجند و دلسوزان محیطزیست نیز از قدرت سازمانی و اختیارات حقوقی برای متوقف کردن یا اصلاح پروژههای ناسازگار با محیطزیست برخوردار نباشند.
محیطزیست و مطامع سیاسی
دردآور است اما جز با حضرتعالی که دغدغه محیط را چنین آشکار بیان داشتهاید با چه کسی بگوییم که محیطزیست قربانی طرحهای برخی مسئولان سیاسی میشود تا پروژههای ماهیتاً سیاسی و رأیآور خود را اجرا کنند؟! با چه کسی بگوییم که بار عمده وعدههایی که ثمرات سیاسی برای گروهها و افراد دارد بر پشت نحیف محیطزیست ایران حمل میشود؟! با که بگوییم که سدهای بیآب و جادههای غیراصولی و تأسیساتی که گاها" در میان جنگلهای چندمیلیون ساله ساخته میشوند؟! کارخانههای فولادی که بد جایابی شدهاند و بر منابع آبی فشار میآورند و طرحهای گردشگری ناپایداری که برای فرونشاندن عطش سیاسی گروهها و افراد طراحی و اجرا میشوند؟
توسعه ناپایدار و نامتوازن کشاورزی
ناباورانه کشور دچار تأکید نامتوازن و ناپایدار بر کشاورزی است. حیرتآور آنکه در همه سالیان گذشته آنچه بیش از هر چیز مدنظر قرارگرفته و در آمارها بیانشده، آمار افزایش تولید بخش کشاورزی است؛ اما مسئولان نگفتهاند که این افزایش، به مدد بهبود فنّاوری کشاورزی، کارآمدتر کردن زنجیره تولید تا مصرف محصولات کشاورزی، تقویت نیروی انسانی شاغل در بخش کشاورزی و ارتقای دانش در این بخش صورت گرفته است یا به مدد تأمین و مصرف آب بیشتر در سرزمینی کمباران و زیر کشت بردن اراضی بیشتر؟! بیگمان اگر در دو دهه گذشته، هرسال اندکی به بهرهوری آبیاری و برداشت محصول افزودهشده بود، چالش بزرگ آب به تعبیر حضرتعالی برای کشور ایجاد نمیشد و فرسایش خاک – که شوربختانه رتبه اول جهان را در آن کسب کردهایم – سبب پیدایش بخشی از بحران ریزگردها نمیشد.
اصرار بر روشهای نادرست گذشته
اگر در سالهای گذشته سیاستهای کلی نظام در زمینههای اقتصادی، منابع آب و تأکید قانون اساسی بر حفظ محیطزیست بهدرستی رعایت شده بود، امروز قصه غمبار محیطزیست بر زبان حضرت عالی جاری نمیشد؛ اما ظاهرا دستگاه اداری و اقتصادی کشور هنوز بر تکرار همان روشهای نادرست گذشته تأکید دارد. درحالیکه وزیر محترم نیرو سدسازی در حوضه دریاچه ارومیه و بارگذاری بیشازاندازه بر منابع آب این حوضه برای گسترش کشاورزی را اشتباهی آشکار میخوانند، هنوز مطالعه و ساخت چندین سد دیگر در این حوضه ادامه دارد. درحالیکه جایابی نادرست و آمایش نادرستتر صنایع فولاد در کشور آشکارشده و زایندهرود از فشار فراتر از ظرفیت اکولوژیک آن به زانو در آمده است، توسعه صنایع و کشاورزی در حوضههای بحرانی کشور ادامه دارد. درحالیکه بهواسطه تغییرات آب و هوایی، ناکارآمدی نگهداشت آب در سطح آشکارشده و چالش بزرگ سدهای خالی نمایان شده است، هنوز به جای رفتن به سوی فعالیتهای کمهزینه و پایدار آبخیزداری و آبخوانداری، برساخت سدهای بیشتر تأکید میشود و درحالیکه کشاورزی کمبهره و آببر سبب بحران سفرههای زیرزمینی و خلق ریزگردها شده است، کماکان بر توسعه کمی و گسترش اراضی کشاورزی به هر قیمتی تأکید میشود.
جابهجایی اولویتها
حضرت آیتالله خامنهای، درد محیط زیست نظیر درد بسیاری از عرصههای دیگر کشور، جابهجایی اولویتهاست. اگر عمده آب کشور در زمینه کشاورزی مصرف میشود پس چرا مسئولان بهجای ارتقای بهرهوری مصرف آب و تولید محصول در کشاورزی، عمده بودجهها و منابع را صرف تأمین آب برای همین کشاورزی آببر و کمبهره میکنند؟! اگر مشکل آلودگی هوای کلانشهرها ناشی از حمل و نقل اتومبیلهای شخصی است پس چرا شهرداران بهجای توسعه مترو – پایدارترین راهحل شناختهشده برای حملونقل شهری کلانشهرها – منابع را صرف توسعه بزرگراهها و دوطبقه کردن آنها میکنند که اگر این راهحل بود تهران در بیست سال گذشته باید مشکلاتش حل میشد؟ شمار اینگونه جابهجایی اولویتها از شماره بیرون است و تا زمانی که منابع کشور صرف اموری میشود که نسبتی با علل بحرانهای محیطزیست ندارند، دردی درمان نخواهد شد.
حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب؛ آنچه گفته شد مختصری است از دردهایی که در دلهای دوستداران محیطزیست انباشتهشده است. سخنان حکیمانه شما نور امیدی بر این دلهای دردمند تاباند. چالش محیطزیست در ایران بهاندازهای بزرگ است که جز با تأکید و حمایت حضرتعالی چشمانداز بهبود وضعیت روشن نیست. لذا بار دیگر از توجه حضرتعالی به موضوع محیطزیست تشکر میکنیم و امیدواریم تا در سایه حمایت و نظارت حضرتعالی چالش بزرگ محیطزیست در مسیر درست مدیریتشده و آینده روشنتری پیش روی مردم، نظام جمهوری اسلامی و نسلهای آینده قرار گیرد.
شبکههای محیطزیستی استانهای کشور: شبکههای محیط زیستی استانهای آذربایجان غربی، اردبیل، ایلام، بوشهر، تهران، چهارمحال و بختیاری، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، زنجان، کردستان، کرمانشاه، کهکیلویه و بویراحمد، گیلان، لرستان، مرکزی و همدان
نظر شما