به گزارش خبرنگار مهر، استفاده از پتانسیل مسافران نوروزی و بالا بردن میزان ماندگاری انان می تواند تاثیر مستقیم در اقتصاد شهری، شغل آفرینی مقطعی ودر نهایت معرفی پتانسیل های شهرستانی داشته باشد
به نظر می رسد در سالهای اخیر اهمیت صنعت گردشگری به عنوان سومین صنعت دنیای قرن بیست و یکم، پس از نفت و خودرو سازی، بیش از پیش توسط مسئولان شهرستان شاهرود درک شده است لیکن ایجاد ستاد تسهیلات سفرهای نوروزی با سه هدف عمده شامل بهبود شرایط اقتصادی، بالابردن ماندگاری و خدمات به مسافران و در نهایت معرفی پتانسیل های شهرستانی یکی از اقدامات مثبت در این زمینه به شمار می آید
ستاد تسهیلات سفرهای نوروزی از سه ماه پیش با محوریت فرمانداری ویژه شهرستان شاهرود کار خود را با کمیته های ۹گانه شامل، کمیته اسکان مسافران، امنیت، نظارت، تنظیم بازار، بهداشت و درمان، حمل و نقل و ... آغاز کرد و در نهایت موفق به اسکان بیش از ۱۲۰هزار تن از هموطنان شریف در ۵۸۰ کلاس درس، بیش از ۱۰ مسجد و زائر سرا، سه سالن ورزشی، یک سالن مدیریت بحران شهرداری و چندین مسجد و امامزاده شد.
ضرورت تغییر نگاه مسافرن به شاهرود نه به عنوان معبر بلکه مقصد
اما با این حال به نظر می رسد همچنان شهرستان شاهرود به عنوان معبر برای مسافران نوروزی مطرح می شود حال آنکه افق دید مسئولان شهرستانی و نقطه ایده آل مردم این خطه از ایران اسلامی قرار گرفتن این شهرستان در فهرست مقاصد سفرهای نوروزی است.
وجود جاذبه های طبیعی مثل جنگل ابر، زیست کره توران، زیبایی های کویر، آبشار تنگه دستان مجن، چشمه هفت رنگ فرحزاد، قله شاهوار و ... در کنار جاذبه های تاریخی، معنوی و گردشگری مثل کاروانسرای میاندشت، مجموعه تاریخی بسطام، موزه های شهرستان، روستای قلعه بالا و هشت منطقه گردشگری به همراه هشت روستای هدف گردشگری می تواند شاهرود را به مقصدی برای گردشگران بدل سازد.
باید در نظر داشت که با مدیریت صحیح، برنامه ریزی بلند مدت و فراهم ساختن زیرساخت های مربوطه می توان از پتانسیل گردشگری و توریست به نحو احسن استفاده کرد حال می بایست دید چه زمان می توان با استفاده از پتانسیل های گردشگری شهرستان، میزان ماندگاری مسافران را از سه ساعت به نقطه ایده آل پنج، شش و یا حتی بالا رسانید.
رشد۱۲درصدی مسافرت های نوروزی
دبیر ستاد تسهیلات سفرهای نوروزی شهرستان شاهرود در گفتگو با خبرنگار مهر، از رشد۱۲درصدی پذیرش مسافر نوروزی در ایام نوروز خبر داد و گفت: این شهرستان میزبان۱۲۰هزار تن از هموطنانمان در ایام آغازین سال نو بوده و این در حالی است که در مجموع۲۵۰ هزار نفر از کل استان سمنان در ایام نوروز بازدید کرده اند.
حمید رضا حسنی ضمن اعلام این مطلب بیان کرد: این تعداد از مسافران نوروزی در طول تعطیلات در ستادهای اسکان مسافران، هتل ها، مهمانسراها، سوئیت ها، مراکز اقامتی، زائر سراها و کمپ های گردشگری اقامت داشتند.
وی افزود: از روز بیست و هفتم اسفند ماه۹۳ تا پایان تعطیلات بیش از ۵۰۵ هزار اتومبیل به شهرستان شاهرود وارد و یا از آن خارج شده که این میزان نیز نسبت به مدت مشابه سال پیش افزایش۱۱درصدی را به همراه داشته است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان شاهرود همچنین با اشاره به افزایش حجم بازدید کنندگان از موزه های شهرستان، توضیح داد: بیش از ۳۶ هزار مسافر نوروزی از اماکنی مانند مجموعه تاریخی بسطام، موزه عرفان های شرقی، موزه شاهرود، موزه آب و آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی بازدید داشته اند که این تعداد نیز در مقایسه با سال گذشته با۳۰درصد افزایش روبرو بوده است.
حسنی با بیان اینکه ۷۰ هزار نفر از نمایشگاه ها و بازارچه های عرضه صنایع دستی و محصولات شهرستان دیدار کردند، تصریح کرد: فروش بیش از پنج میلیارد و ۴۰۰ میلیون ریال صنایع دستی و محصولات تولیدی شهرستان شاهرود به نوبه خود موفقیتی چشم گیر به حساب می آید.
وی ادامه داد: سال گذشته میزان فروش سوغات و صنایع دستی شهرستان در ایام نوروز تنها ۸۰۰ میلیون ریال بود که این میزان در سالجاری به بیش از هفت برابر شده و عمده دلیل آن را می توان اقدام مثبت نهادهای اجرایی شهرستان در برگزاری نمایشگاه های عرضه محصولات شهرستان در ورودی شاهرود، میدان آزادی، بسطام، بیارجمند و قلعه نو خرقان عنوان کرد.
۵۰ هزار بازدید کننده در هشت منطقه گردشگری شاهرود
این مقام مسئول همچنین با اشاره به هشت منطقه گردشگری و هشت روستای هدف گردشگری شهرستان شاهرود، اظهار داشت: بازدید از مناطق هشت گانه گردشگری مانند آبشار تنگه دستان مجن و هشت روستای هدف گردشگری مانند قلعه بالا از توابع بیارجمند در ابتدای سال۹۴، بیش از۳۰درصد رشد داشته است.
حسنی تعداد بازدید کننده از این اماکن را ۵۰ هزار نفر عنوان کرد و گفت: از لحاظ مناطق تاریخی گردشگری، مجموعه تاریخی بسطام در سطح استان رتبه نخست تعداد بازدید کننده را به خود اختصاص داده و در مجموعه های گردشگری طبیعی، آبشار تنگه دستان مجن در شهرستان شاهرود بیشترین بازدید کننده را در خود جای داده است.
وی ادامه داد: مجموعه تاریخی بسطام در ایام نوروز میزبان ۱۹هزار و ۲۰۰نفر، آبشار مجن ۱۵هزار و ۵۰۰نفر، آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی ۱۲هزار نفر و جنگل ابر و منطقه قطری ۱۱هزار و ۴۰۰نفر را در خود جای داده اند.
اسکان مسافران به نحو احسن انجام شد
دبیر ستاد تسهیلات سفرهای نوروزی در پاسخ به سوالی با موضوع نحوه اسکان مسافران نوروزی، گفت: اسکان نوروزی مسافران در سه نقطه مرکزی شامل، شاهرود، بیارجمند و بسطام انجام شده و زائرسراها، ستادهای اسکان مسافران، مدارس، هتل ها، مسافرخانه ها، سوئیت ها، کمپ ها و ... میزبان مسافران نوروزی بوده اند.
حسنی خاطرنشان کرد: به واقع باید اسکان ۱۲۰هزار مسافر در شهرستانی که کمی بیش از این همین تعداد جمعیت را در خود جای داده است، را اقدامی جهادی و حاصل تلاش همه دستگاه های اجرایی، خدماتی، مردمی و دولتی دانست.
وی ادامه داد: به واسطه برودت هوا در برخی ایام نوروز عمده مسافران نوروزی از امکانات ستاد اسکان مسافران استفاده کردند و حتی در دو مقطع با وجود بارندگی سالن های ورزشی و مدیریت بحران برای اسکان مسافران ورود پیدا کرد اما در مجموع باید گفت، اسکان مسافران به نحو قابل قبولی انجام شد.
این مسئول همچنین درباره افرادی که شخصا نسبت به اجاره منازل مسکونی خود در ایام نوروز اقدام کردند، توضیح داد: خوشبختانه به واسطه آمادگی ستاد اسکان مسافران نوروزی، نیازی به استفاده از این موارد نبود لیکن متاسفانه مانند سال های اخیر، پدیده اجاره سوئیت های شخصی در شهرستان مجددا مشاهده شد که البته برخورد با این افراد در حوزه اختیارات اماکن و ناجا است.
حسنی در پاسخ به این سوال که ساز و کار اجاره قانونی سوئیت های شخصی در منازل به چه شکل است، بیان کرد: می توان با اخذ سه مجوز از بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی در مورد امکانات منزل مسکونی، نیروی انتظامی از لحاظ امنیت و در نهایت میراث فرهنگی و گردشگری برای اقامت، نسبت به اجاره مقطعی منازل مسکونی دارای شرایط قانونی اقدام کرد.
وی ادامه داد: اسکان مسافران و اخذ مبالغی از آنها در ایام پیک مسافرت های، مانند نوروز، می تواند برای هر شهروندی وسوسه کننده باشد، لیکن می توان با اخذ مجوزها کلیه اقدامات در این زمینه را به صورت قانونی پیش برد همچنین اقدام در چارچوب قانون قطعا بلامانع و حتی به نفع شرایط اقتصادی همشهریان است.
مردم هم باید اهمیت جذب گردشگر را درک کنند
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان شاهرود همچنین درباره اشاعه فرهنگ گردشگر پذیری در بین مردم، ابراز داشت: قطعا دولت در این زمینه اقدامتی را از سال های پیش در دستور کار قرار داده است که جشنواره شقایق های کالپوش در اردیبهشت ماه از این دست اقدامات است، لیکن مردم، خود نیز باید به این نتیجه برسند که از پتانسیل روستاها و مناطق شهرستانی می توان برای جذب گردشگر استفاده کرد.
حسنی با اشاره به روستای هدف گردشگری قلعه بالا، توضیح داد: مردم روستای قلعه بالا در سنوات پیش اهمیت جذب گردشگر را به نوبه خود درک کرده و با حمایت های دولتی نسبت به برگزاری جشنواره گردشگری این روستا اقدام کردند، حال پس از تبلیغات رسانه ای و اطلاع رسانی، روستای قلعه بالا به نقطه ای رسیده که زبانزد همه مناطق گردشگری در شهرستان و استان به حساب می آید و نه تنها تمامی اقامتگاه های این روستا مملو از مسافر بود، بلکه گردشگران در ایام نوروز برای بازدید از گورخر آسیایی با خودروهای آفرود در قلعه بالا صف کشیده بودند.
وی ادامه داد: دولت در چارچوب یک برهه زمانی مشخص می تواند کمک هایی از قبیل برگزاری همایش های گردشگری را در دستور کار قرار دهد اما از مقطعی خاص، خود مردم می بایست کار جذب گردشگر را بر عهده بگیرند چراکه این مهم در ارتقاء اقتصادی روستا، شرایط کارآفرینی مقطعی، معرفی پتانسیل های گردشگری و صنایع دستی روستا موثر باشد.
این مسئول تاکید کرد: قطعا شهرستان شاهرود ظرفیت تبدیل شدن به مقصد گردشگری به جای معبر سفرهای نوروزی را دارا است و تنها اراده مردم در کنار کمک های دولتی، برنامه ریزی و مشارکت بخش های خصوصی و سازمان های مردم نهاد در این بین می تواند چاره ساز باشد.
حسنی در خاتمه ابراز داشت: وجود زیست کره خارتوران، جنگل ابر، گورخر آسیایی، زاغ بور، یوز آسیایی، آبشار مجن، کویر زیبا، رضا آباد، قلعه بالا، مجن، قلعه نو خرقان، مجموعه تاریخی بسطام، موزه ها، صنایع دستی، سوغات، روستای طرود و پیرمردان، کویر چاه جام و بسیاری از مناطق دیگر می تواند در ارتقاء گردشگری شاهرود موثر باشد.
نظر شما