به گزارش خبرنگار مهر، این آئین عصر جمعه با حضور هزاران نفر از شهروندان این شهرستان و نیز گردشگرانی از سایر شهرهای استان و خارج استان برگزار شد.
این آیین از رسوم دیرینه استان اردبیل است که همه ساله در مناطقی که با کمبود بارش به ویژه در فصل بهار مواجه بوده به اجرا در می آید. گفته می شود در برخی مناطق این استان قدمت اجرای این آئین به صدها سال پیش برمی گردد.
در جشن آئینی «چومچه خاتون» کودکان و نوجوانان با مراجعه به خانه همسایه ها مواد اولیه آش نذری چومچه خاتون را جمع آوری کرده و سپس عده ای از زنان اقدام به پخت آش و توزیع آن در بین اهالی می کنند و پس از صرف آش دعای جمعی برای طلب باران خوانده می شود.
بدین ترتیب که در ابتدای مراسم کودکان لباس هایی مخصوصی را بر تن «چمچه» که همان قاشق چوبی بزرگ است می کنند و آن را «چمچه گلین» یا عروس باران می نامند و یکی از کودکان در حالی که چمچه خاتون را در دست گرفته با خواندن دسته جمعی شعرهای خاص این مراسم، به در خانه های محل رفته و صاحبان خانه ها سطلی آب بر روی چمچه خاتون ریخته و هدایایی را به کودکان می دهند.
کودکان با هدایای جمع شده که اغلب پول و حبوبات برای تهیه آش نذری است، آش نذری پخته و میان اهالی توزیع می کنند.
همچنین در اين جشن برنامه هایی نظیر برگزاري گروه نواي سنتي آشيقلار، قييش گوتوردي توسط اهالي شهر گيوي، قرچمه داشي در بين بانوان شهر گيوي، ايستگاه نقاشي توسط كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان شهر گيوي و پخت و توزيع آش چومچه خاتون براي تقاضاي باران از خداوند متعال برگزار شد.
مراسم آيين باران چمچه خاتون با مشاركت بخش مردمي و همكاري ادارات و نهادهاي شهرستان كوثر به اجرا در آمده و نظر قابل توجهي از گردشگران در جشن را جلب كرد.
رئیس میراث فرهنگی کوثر در حاشیه این مراسم طی گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید بر ضرورت احیای آیین های سنتی گفت: هدف از برپایی جشنواره هایی از این قبیل احیای آیین های اصیل گذشته و بازخوانی فرهنگ و رسوم حاکم در این منطقه است.
جابر اسدی تصریح کرد: آیین چومچه خاتون از جمله مراسم سنتی است که در مواقعی از سال که بارش کاهش یافته با هدف دعای جمعی برای بارش باران اجرا می شود.
وی با تاکید به نقش این مراسمات در غنای فرهنگی یک منطقه اضافه کرد: به دلیل معانی عمیق نهفته در چنین مراسماتی ضروری است در فصول مختلف سال آیین سنتی برای عموم مردم در قالب جشنواره به اجرا درآید.
اسدی افزود: در صورتی که عموم مردم با فرهنگ دیرینه خود آشنا شده و ارتباط مستمر با نمادهای دیرینه آن داشته باشند می توان به توسعه فرهنگی یک منطقه امیدوار بود.
همچنین سرپرست معاونت گردشگری استان اردبیل با اشاره به برگزاری سومین جشن آیینی"چمچه خاتون" به منظور طلب باران در کوثر یادآور شد: مراسم آیینی"چمچه خاتون" همانند سالهای گذشته با همکاری مسئولان و مشارکت مردمی برای شکرگذاری از نعمت و برکت های خداوندی و نیز طلب باران برگزار شد.
قادر تقی زاده اضافه کرد: مراسم چمچه خاتون بیشتر در جنوب استان اردبیل در مناطقی که بارش باران در آنجا کم بوده به منظور طلب باران انجام می شود و دارای آیین های خاصی است.
وی پخت آش نذری، سخنرانی، اجرای بازیهای بومی محلی، موسیقی عاشقلار، نمایش کودک، موسیقی، یوگای خنده برای خانواده ها، نمایش طنز و اهدای جوایز و اجرای نمادین نمایش چمچه خانون و تقدیر از فعالان فرهنگی و زحمتکش این مراسم را از جمله برنامههای اجرایی این مراسم عنوان کرد.
برگزاری این آئین سنتی طی سالهای اخیر باعث جذب گردشگران استانی و غیر استانی به شهرستان کوثر شده و بی شک استمرار آن و احیا بسیاری از آئینهای کهن منطقه باعث خواهد شد تحولی در زمینه گردشگری جنوب استان اردبیل که دارای ظرفیتهای بیشماری در این خصوص است، ایجاد شود.
امروزه بسیاری از کارشناسان گردشگری براین باورند که جنوب استان اردبیل دارای پتانسیل بالقوه ای در راستای تبدیل شدن به قطب گردشگری بخصوص گردشگری مذهبی است، اما تاکنون این قابلیتها معرفی نشده است.
نظر شما