به گزارش خبرنگار مهر محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در نشست خبری مشترک با وزیر امور خارجه مجارستان در پاسخ به این سوال که در صورت ادامه جنگ در یمن ایران چه اقدامی انجام خواهد داد و آیا از نظر شما جامعه بین الملل اکنون در یمن شکست خورده است گفت: درخصوص یمن من با شما موافق هستم که جامعه بین الملل و سازمان ملل در اجرای مسئولیت های خود و قوانین بین المللی و منشور سازمان ملل متحد درخصوص اقدامات و تجاوزات صورت گرفته در یمن شکست خورده اند.
وی ضمن ابراز تاسف از اینکه جمع زیادی از غیر نظامیان و کودکان در یمن کشته شده اند اظهار داشت: ما می دانیم که بمباران در مناطق مختلف ادامه دارد و تاسف بار تر اینکه کمک های بشردوستانه نمی تواند به یمن برسد و این در حالی است که آنها نیاز جدی و مبرم دارند و این چالش بسیار جدی است و بمباران و به ویژه بمباران فرودگاه های غیر نظامی باید متوقف شود.
وزیرخارجه ایران تاکید کرد: ما از سازمان ملل خواسته ایم تا از هر روش ممکنی استفاده کند به ویژه جامعه بین الملل و سازمان ملل متحد که باید تعهدات خود را انجام دهند تا این آتش بس ادامه پیدا کند البته نشانه هایی وجود دارد که ممکن است آتش بس ادامه پیدا نکند.
ظریف تصریح کرد: همچنین ما معتقدیم که سازمان ملل متحد نیاز دارد منطقه حفاظت شده در یمن برای کمک های بشردوستانه تشکیل دهد که البته طرح قبلی انجام نشد و کمک های بشردوستانه نتوانست علی رغم تلاش های دبیر کل سازمان ملل متحد و دفتر معاون دبیر کل کمک های بشردوستانه به دست یمنی ها برسد.
وی گفت: مردم یمن به رغم تلاش ها هنوز رنج می برند و اکنون زمان آن است که سازمان ملل متحد کنترل اوضاع را خود به دست بگیرد و اجازه دهد که کمک های بشردوستانه به یمن ارسال شود و من به شما اطمینان می دهم که کمک های ارسالی از نوع بشردوستانه است و مردم یمن نیاز به کمک های دارویی دارند اما این موضوع مورد غفلت واقع شده است.
وی ادامه داد: راه حل سیاسی تنها راه حل موجود در یمن است و به همین دلیل ما معتقدیم گفتگوهای یمنی- یمنی باید صورت بگیرد.
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به سوال دیگری در این باره که طرح چهارماده ای ایران برای حل بحران یمن تاکنون چه تاثیری داشته است گفت: دولت تدبیر و امید از ابتدا اعلام کرد که این منطقه اولویت سیاست خارجی ماست. ما اعتقاد داریم که روابط صلح آمیز در منطقه و همکاری با کشورهای منطقه یک ضرورت غیر قابل اجتناب برای کلیه کشورها است.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران سابقه دراز مدت خویشتن داری و یک دیدگاه مبتنی بر اعتماد به نفس و خودباوری با همسایگان را داشته و این رفتار را ادامه داده است. ما اعتقاد داریم که کشورها منطقه باید نقش اساسی در تامین امنیت منطقه ایفا کنند و در این حرکت حذف بازیگران مهم منطقه خلیج فارس نتیجه ای جز ناامنی در این منطقه ندارد.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: ما به همسایگان خود توصیه کرده ایم که با یک دیدگاه واقع بینانه و مبتنی بر واقعیت های موجود و روابط و علقه های فرهنگی که در منطقه وجود دارد از اقداماتی مانند فجایعی که امروز در یمن جریان دارد و تنها به نفرت و خونریزی در منطقه دامن می زند و زمینه را برای همکاری های آینده ناکارآمد می کند، خودداری کنند.
وی ادامه داد: ما امیدواریم هر چه سریعتر آتش بس کامل در یمن اجرا شود.
ظریف گفت: طرح جمهوری اسلامی تنها طرح منطقی موجود در یمن است یعنی طرحی که مبتنی بر ابعاد انسانی، حقوقی و اسلامی است و کمک های انسان دوستانه، آتش بس و گفتگوی بین طرف های یمنی در آن شکل می گیرد و وقتی که این اتفاق با کمک همه کسانی که دارای نفوذ هستند صورت می گیرد و یک دولت فراگیر با روابط خوب با همسایگان تاسیس می شود می تواند یک چارچوب مناسب باشد.
وزیر امور خارجه گفت: اکثر طرف های مذاکره ما عقلانیت این چارچوب را می پذیرند اما کشورهایی براساس یک برداشت کاملا ناصواب و خطای استراتژیک که بسیار پرهزینه هم برای خود و هم برای مردم بی گناه و بی دفاع یمن است، وارد عملیات نظامی شده اند هم باید هر چه سریعتر واقعیت این منطقه را درک کنند و اجازه دهند طرف مقابل بدون پیش شرط و خونریزی بیشتر و تحت نظارت سازمان ملل پای میز مذاکره بیاید و پیش از آن اجازه دهند کمک های انسان دوستانه به یمن برسد چراکه متاسفانه وضعیت انسانی در یمن بسیار وخیم است و شرایطی که توسط ائتلاف به سر کردگی عربستان علیه مردم یمن وضع شده است کاملا غیر قابل قبول و مخالف مقررات بین الملل و نقض مقررات حقوق بشر دوستانه است و باید هر چه سریعتر متوقف شود.
وی ادامه داد: سازمان ملل باید دسترسی به داخل یمن داشته باشد تا بتواند اقلام انسان دوستانه و کمک های انسانی و پزشکی را به مردم یمن که بسیار نیازمند هستند برساند و ما از سازمان ملل متحد توقع داریم که این اقدام را هرچه سریعتر انجام دهد.
ظریف گفت: من و همکارانم در روزها و هفته های گذشته در تماس نزدیک با دبیر کل ملل متحد معاون دبیر کل در امور کمک های بشردوستانه و نمایندگان ویژه دبیر کل در موضوع یمن بوده ایم و امیدواریم هرچه سریعتر دستور کار را که یک دستور کار انسانی است اجرایی کنیم.
ظریف در پاسخ به سوال دیگری در این باره که دلیل تغییر مواضع آمریکا در پی بیانیه لوزان چه بوده است بیان کرد: برداشت های گوناگونی از مواضع مذاکراتی ایالات متحده مطرح شده است. ما از ابتدا اصرار کردیم که هیچگونه زیاده خواهی را نخواهیم پذیرفت و هیچگونه تلاش برای تحریم را نخواهیم پذیرفت و اعتقاد داریم که چارچوب های تعیین شده و چارچوب هایی که مشترک هستند و برای پاسخ های مورد بحث در لوزان به آنها رسیدیم که نتیجه بیش از ۱۸ ماه مذاکره سنگین و طولانی بوده است پاسخ هایی است که به نفع همه طرف ها و جامعه بین المللی بوده و برای کنار گذاشتن این بحران ساختگی تصنعی مفید بوده است و لازم است پیگیری شود تا به نتیجه نهایی در قالب یک توافق برسد.
وی گفت: ما اعتقاد داریم زیاده طلبی و زیاده خواهی تنها باعث طولانی شدن مذاکرات خواهد شد و هیچ نتیجه ای برای طرفی که زیاده خواهی می کند نخواهد داشت.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین در ابتدای این نشست ضمن ابراز خرسندی از این موضوع که وزیر امور خارجه مجارستان بعد از ۱۴ سال به ایران سفر کرده است گفت: مجارستان به عنوان یک کشور با تاریخ دیرینه در اروپا و روابط طولانی در ایران برای ما هم در ارتباطات منطقه ای با اتحادیه اروپا و هم ابعاد دو جانبه شریک مهم و قابل توجهی است.
ظریف گفت: ما امکان گسترش روابط دو جانبه در حوزه های مختلف را داریم و امروز بیش از دو هزار ایرانی در مجارستان مشغول به تحصیل هستند و زمینه برای همکاری فرهنگی و آموزشی فراهم است.
وی ادامه داد: در حوزه همکاری اقتصادی و انرژی دو کشور دارای علایق مشترک و زمینه های مشترک همکاری و هم افزایی هستند و این امکان را زمینه را برای گسترش همکاری ها فراهم می کند.
ظریف گفت: دیدگاه های مشترکی بین ایران و مجارستان در مورد ضرورت حل و فصل صلح آمیز اختلافات منطقه ای و مبارزه با افراط گرایی و زمینه گفتگوی سیاسی وجود دارد.
وی گفت: در حوزه های مختلف دو وزارت امور خارجه مشغول بررسی اسنادی هستند که از مالیات مضاعف جلوگیری کنند و همکاری های فرهنگی و گفتگو و مشورت های سیاسی را گسترش دهد که این اسناد در حال نهایی شدن است و در آینده نزدیک بین دو وزارتخانه امضا خواهد شد.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: امروز در خصوص موضوعات منطقه ای سوریه، عراق، یمن و افغانستان صحبت کردیم و ضرورت تداوم آتش بس در یمن که با مشکلاتی مواجه شده است مورد توجه قرار گرفت و همچنین ارسال کمک های انسان دوستانه و ضرورت تاکید بر راه حل سیاسی در بحران سوریه و یمن مورد توجه هر دو کشور است همانطور که راهکار سیاسی در اوکراین مورد توجه است و همه ضرورت آن را احساس می کنیم.
نظر شما