به گزارش خبرنگار مهر، علیرضا نکاحى ظهر چهارشنبه در نشست خبری به مناسبت هفته معدن بیان کرد: توجه به اینکه معادن بسیاری از نیازهای کشور را در بخش صنعت و مواد اولیه تامین می کند اما توجه جدی به این بخش نشده است.
وی با بیان اینکه تاکنون ۷۰۰ پروانه بهره برداری برای معادن استان صادر شده است افزود: این در حالی است که تنها از ۵۰ درصد این معادن استخراج انجام می گیرد.
وى افزود: با وجود این که مسئله معدن در خراسان رضوى در حاشیه قرار دارد، تلاش می شود تا با فعالیت بیشتر در این حوزه، جامعه معدن استان را تقویت کنیم.
رییس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان رضوی عنوان كرد: استخراج معدن فعاليت پرهزینه است و در حال حاضر ۴۰ هزار میلیارد تومان برای بهره برداری از معادن خراسان رضوى هزینه شده كه هشت هزار اشتغال مستقیم و حدود ۱۶ هزار اشتغال غیر مستقیم نیز از سوی حوزه معدن در استان ایجاد شده است.
توسعه صنعت معدن نيازمند به كارگيري دانش روز است
وی عدم موفقیت در جذب سرمایه را ناشی از نبود اطلاعات صحیح و کافی در حوزه معدن دانست و ادامه داد: فعالیتهای حوزه معدن و ارزیابی های اقتصادی شرایط بین المللی به طور مستقیم در ارتباط است و با توجه به نبود اطلاعات کارشناسی و اطلاعات کافی، بسیاری از سرمایه گذاران وارد درگیریهای حقوقی می شوند.
نكاحى بيان كرد: در هفته آینده «همایش فرهنگ سازی فعالیتهای علمی و تخصصی و ارزیابی اقتصادی در بخش معدن» با همکاری سازمان زمین شناسی برای مطالعات در حوزه معدن برگزار خواهد شد که مهمانانی از جامعه دانشگاهی و فعالان حوزه معدن در آن حضور خواهند داشت.
وى اضافه كرد: در همين راستا ضرورى است تا با برگزاری همایش ها و سمینارهای تخصصی در حوزه معدن اطلاعات تخصصی جامعه سرمایه گذاران را افزايش داده كه علاوه بر آن نظارت و بررسی دقیق میتواند شرایط فعالیتهای اقتصادی در حوزه معدن را بهبود بخشد.
بزرگترین مشکل معدن نبود سرمایهگذار است
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان رضوی با اشاره به نبود سرمايه گذار در بخش صنعت معدن ادامه داد: با وجود اينكه ایران جزو ۱۰ کشور معدنی جهان و نخستین در خاورمیانه است اما ۳۵ درصد تولید معدنی کشور سهم دولت بوده و مابقی در اختیار بخش خصوصی قرار دارد.
وى اضافه كرد: متاسفانه بزرگترین مشکل معدن نبود سرمایهگذاری است و اين در حالى است كه بزرگترین كشورهاى سرمايه گذار در حوزه اقتصادى بر فعالیتهای معدنی استوار بوده اما مسوولان و مديران كشور هیچ توجهی به این حوزه نداشته و از آن غافل شدند.
وی تاکید كرد: البته يكى از مولفه هاى تاثيرگذار در اقتصاد صنعت معدن تحریمها بوده كه اگر لغو شوند جهش بزرگی در حوزه معدن را شاهد خواهيم بود.
نکاحی گفت: ۲ هزار و ۸۰۰ نفر در نظام مهندسی معدن استان عضویت دارند که ۵۰۰ نفر از آنان صلاحیت بازدید و نظارت دارند اما این نظارت نیازمند اعتبارات و منابع مالی كافى است كه در حال حاضر در اختيار نمى باشد.
خام فروشى صنعت معدن نسبت به صنعت نفت و گاز بسيار اندك است
وی با اشاره به عدم وجود توجه کافی به مسئله خام فروشی محصولات معدنی ابراز کرد: خام فروشی صنعت معدن در مقایسه با صنایع پتروشیمی، نفت و گاز بسیار اندک بوده كه با این وجود و در شرایطی که بیش از ۸۰ درصد محصولات پتروشیمی به صورت خام فروخته می شود، توجهی به صنعت معدن وجود ندارد.
رییس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان رضوی اضافه کرد: با توجه به هزينه هاى بالاى سرمايه گذارى در صنعت معدن بايد وجود منابع معدنی و استخراج آن به شكل معقول و اقتصادی انجام شود چرا كه على رغم هزینه های زياد پس از فراهم شدن این زمینه، فراوری مواد معدنی بیش از درصد سودآوری به دنبال خواهد داشت و لذا باید تعداد افراد متخصص و کارشناس در این زمینه را افزایش دهیم.
وی با اشاره مبلغ درآمدهای معدنی در مقابل با درآمد های پتروشیمی بسیار پایین تر است ادامه داد در حال حاضر به طور مؤثر تنها پنج تا هفت درصد کشور را اکتشاف کردیم و ارزش بسیار بالاتری از هزینههای نفت و گاز معدن برای کشور دارد اما متاسفانه به معدن توجه در کشور وجود ندارد.
آمار و ارزيابى معادن خراسان رضوى دقيق نيست
نكاحى با بيان اينكه دقیق آمار ارائه شده پیرامون معادن خراسان رضوى دقيق نيست، گفت: آمار هاى متفاوت در اين حوزه نشان میدهد که باید توجه بیشتری در حوزه معدن صورت گیرد تا بتوانيم با ایجاد بررسی های دقیق تر در این حوزه آمار و ارزیابی دقیقی از فعالیت استان در حوزه معدن به دست آوریم.
وی افزود: سازمان صنایع و معادن متولی اصل نظارت بر این بخش است که طبق قانون، بخشی از آن به عهده نظام مهندسی معدن قرار گرفته است، مهمترین دغدغه نظام مهندسی معدن در استان، حفظ و افزایش ایمنی و نظارت بر معادن است که تیمهای نطارتی ما با اولویت ایمنی در معادن به نظارت میپردازند.
وى با اشاره به اینکه امسال نسبت به سالهای گذشته ۱۵ درصد فعالیت در حوزه معدن رشد خواهد داشت، عنوان کرد: نظام مهندسی نمونه کشور در حوزه بیشترین آمار معادن ثبت شده، بیشترین تعداد مهندسان شاغل در معادن، رتبه یک ارائه خدمات فنی مهندسى در حوزه معدن از افتخارات خراسان رضوی در حوزه معدن محسوب میشود و این آمار خراسان رضوى را بین ۳ استان معدنی کشور قرار داده است.
نظر شما