۸ تیر ۱۳۹۴، ۹:۰۵

مدیر کل امور عشایری ایلام در گفتگو با مهر مطرح کرد:

آب از دسترس عشایر ایلام کوچ کرد/خورشید در ضیافت شبانه سیاه‌چادرها

آب از دسترس عشایر ایلام کوچ کرد/خورشید در ضیافت شبانه سیاه‌چادرها

ایلام - جامعه عشایری ایلام با مشکلات زیادی از جمله مشکل آب وبرق مواجه است تا مدیر کل امور عشایری از تامین آب عشایر برخی مناطق با تانکر خبر داده و بگوید که انرژی خورشیدی در راه سیاه چادرهای عشایری است.

به گزارش خبرنگار مهر، بیش از ۶۰ هزار نفر از جمعیت استان ایلام در مناطق عشایری مختلف این دیار مرزی به شغل دامداری و ... مشغول هستند و معاش خود و خانوادشان از این طریق تامین می شود اما به دلیل برخی کاستی ها جامعه عشایری ایلام زندگی خود را به سختی گذران می کنند.

عدم دسترسی به جاده های استاندارد، خاکی یا شنی بودن جاده های مواصلاتی محل تردد عشایر، کمبود اعتبار برای حفر چاه به منظور تامین آب شرب عشایر و ... مشکلاتی هستند که سد راه عشایر این استان قرار گرفته است.

عشایر استان ایلام طی سالهای گذشته در عرصه تولید و صنایع دستی موفق بوده اند ولی در چند سال گذشته به دلیل بالا بودن هزینه خرید علوفه و کمبود آب شرب خود و احشام در برخی مناطق استان با مشکلاتی روبرو شده اند به طوریکه شرایط زندگی برای آنها نگران کننده شده است.

مسئولان استان باید در قالب طرحهای ویژه با راه اندازی مراکز خرید علوفه دامی به مردمان عشایر استان کمک کنند تا چرخه تولید آنها همچنان زبانزد عام و خاص قرار گیرد.

تولیدات عشایر استان ایلام از جمله ماست، دوغ، کره، روغن حیوانی، کشک، پشم و ... در بین استانهای همجوار و شاید مرکز کشور دارای آوازه منحصر به فردی است که نظیر آنها در استانهای دیگر کشور کمتر یافت می شود ولی تولیدات این قشر به دلایلی از جمله نبود راههای استاندارد، دوری از مرکز و ... هنوز با حد استاندارد فاصله زیادی دارند که نیازمند توجه ویژه مسئولان در زمینه های مختلف است.

نقش مهم عشایر در تولیدات استان ایلام

مدیرکل امور عشایری استان ایلام در این ارتباط در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه ارزش اقتصادی تولیدات عشایر استان ایلام به بیش از سه هزار میلیارد ریال در سال گذشته رسیده است، گفت: بیش از ۱۰ هزار خانوار در قالب ۸۰ هزار نفر از جمعیت استان در مناطق عشایری زندگی می کنند.

علی سلیمی با بیان اینکه ۱۰ هزار خانوار عشایری ایلام که فقط ۱۱ درصد جمعیت کل استان را تشکیل می دهند، توانسته اند میزان تولیدات خود را که به هفت هزار و۹۰۰ تن گوشت، یک هزار و ۵۷۰ تن پشم و مو، ۴۶۵ تن روغن حیوانی، ۳۷۲ تن کشک و ۲۵ هزار و ۱۷۸تن شیر برسانند.

وی اظهار داشت: در چندین سال گذشته بهره مندی عشایر از آب آشامیدنی سالم برای دامهایشان و همچنین بهره گیری از خوراک دام آماده، علوفه یارانه ای و ...از مهمترین دلایل رشد اقتصادی بوده است.

عشایر بویراحمد

وی با اشاره به اینکه شهرستان ایلام دارای ۱۹۸ کیلومتر راه عشایری در مناطق ییلاقی وقشلاقی است، تصریح کرد: اعتبارات خوبی برای نگهداری و مرمت راههای مناطق عشایری زمزمان، تورگ، پارده، گاوز، هرقتگه، چناران دم و گچان پاکل و ... هزینه شده است.

مدیرکل امور عشایری استان ایلام از تامین برق عشایر ایلام از طریق انرژی های نو وخورشیدی خبر داد و گفت: عشایر یکی از اقشار مولد جامعه هستند که نقش مؤثری در تولید دارند که با هدف محرومیت زدایی از مناطق عشایری استان طرح استفاده از انرژی خورشیدی برای تولید برق در حال اجرا است.

سلیمی افزود: از آنجا که تامین برق عشایر استان به دلیل فواصل زیاد شبکه انتقال برق عملیاتی و مقرون به صرفه اقتصادی نیست در حال تامین برق از طریق انرژی های نو و خورشیدی هستیم که با بهره گیری از اعتبارات ملی که از سازمان مرکزی تامین شد ۱۲۰ میلیون تومان اختصاص پیدا کرد و این اعتبار به دو شهرستان ایوان و ملکشاهی تخصیص داده شده است.

وی اظهار داشت: با هزینه کرد این اعتبار۱۶ خانوار با احداث پنل و ایستگاه های خورشیدی در این دو شهرستان از نعمت برق برخوردار شدند و چیزی حدود ۱۲ کیلو وات برق مطمئن به عشایر تحویل داده شده است.

وی با بیان اینکه دامهای سبک ایلام ذخیره ارزشمند تولید گوشت قرمز در غرب کشور ‏محسوب می شوند، تصریح کرد: ‏یک میلیون دام سبک و سنگین اکنون توسط ۹ هزار و ۸۰۰ خانوار عشایری ‏این استان پرورش داده می شود.

مشکلات جامعه عشایر

مدیر کل امور عشایری استان ایلام از کمبود اعتبار برای رفع مشکلات عشایر استان خبر داد و گفت: عشایر استان برای تامین علوفه با مشکلات اساسی روبرو هستند و همچنین کمبود اعتبار برای تامین آب شرب از طریق تانکرهای آبرسانی سیار به عشایر از دیگر مشکلات فراروی این قشر در استان است.

سلیمی افزود: راه دسترسی عشایر کوچرو شنی یا خاکی است که هر ساله در اثر بارش و نزولات جوی با مشکلاتی روبرو می شود که این سازمان برای نگهداری آنها نیازمند تامین اعتبار است.

این مسئول با اشاره به اینکه سالهای گذشته برای حفظ و احیای منابع طبیعی سوخت فسیلی جایگزین هیزم برای عشایر استان شده است، تصریح کرد: در این راه کمبود اعتبار وجود دارد ولی امور عشایری استان برای حفاظت از جنگلها با مشکلات زیاد سوخت آنها را تامین می کند که این مهم نیازمند همکاری و همراهی سایر دستگاه های اجرایی استان است.

مدیر کل امور عشایری استان ایلام ادامه داد: برای تامین سوخت فسیلی، حفر چاه، نگهداری راههای عشایر و آبرسانی سیار نیازمند اعتبار ویژه است که باید دستگاه های اجرایی استان به خصوص مسئولان ارشد استان همکاری لازم به عمل آورند.

خبرنگار: لیلا کایی

کد خبر 2789223

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • یعقوب گرامی ۲۰:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۵
      0 0
      تا شقابق هست زندگی باید کرد