به گزارش خبرنگار مهر، بیست و سومین نشست از سری نشست های صبح ناشر، پیش از ظهر امروز یکشنبه 21 تیر با حضور هانی چیت سازیان مدیر اجرایی نشر قرآن و اهل بیت نبوت در مرکز رسانه ای شیرازه برگزار شد.
با یک روند تکوینی به تاسیس انتشارات رسیدیم
چیت سازیان در ابتدای این برنامه با اشاره به فعالیت های مجمع مدارس دانشجویی قرآن دانشگاه تهران گفت: ما پیش از این که انتشارات را به راه بیاندازیم، شروع به چاپ داخلی کار کردن کتاب ها کردیم. دیدیم که میزان کتاب هایی که ناشرمولف چاپ می کنیم، بیشتر از کتاب هایی است که ناشر چاپ می کند. پیش از کار نشر، سال ها به تحقیق پرداختیم و هیچ محتوایی را منتشر نکردیم. سال 92 بود که بعد از حدود 20 سال کار پژوهشی به این نتیجه رسیدیم، نشر تاسیس کنیم و با یک روند تکوینی به این نظر رسیدیم.
وی افزود: کار مجمع دانشجویی مدارس به سال 77 بر می گردد و در دانشکده علوم پایه دانشگاه تهران بود که کار را شروع کردیم. یک کانون قرآن داشتیم که با حضور دانشجویان حاضر در آن، دیدیم استفاده حداکثری از قرآن لازم است نه استفاده حداکثری. این بود که با توجه به تاکیدات و سخنان رهبر انقلاب، سراغ موسسه اسرا که تحت نظر آیت الله جوادی آملی است، رفتیم. به این ترتیب شروع به کار جدی روی تفسیر المیزان علامه طباطبایی کردیم. 3 مرتبه، المیزان را خط به خط و واو به واو خواندیم و روش های حضرت علامه را بررسی کردیم. همیشه بحث روی روش، در کشورمان خلا داشته است. وقتی درباره این موضوع کار کرده و روی آن تسلط پیدا کردیم، دیدیم موضوع بسیار جدی است. همیشه حول محتوا صحبت می شود و سیستم هایی مطرح می شوند که ارتقا در آن ها اتفاق نمی افتد. در این مورد هم به این نتیجه رسیدیم که باید ببینیم می خواهیم در چه سطحی از قرآن استفاده کنیم.
مدیر اجرایی نشر قرآن و اهل بیت نبوت ادامه داد: چالش روش و رویکرد همیشه مطرح بوده است. سوال اصلی بچه های کانون قرآن هم این بود که قرآن کتاب همه چیز هست یا نیست؟ به این ترتیب از سال 77 تا 89، 12 سال فقط روی روش های تحقیق روی قرآن کار کردیم و هیچ محتوایی تولید نکردیم. نکته مهم این است که اعتقادات اسلامی، روش خودش را تولید می کند و اعتقادات کفرآمیز هم روش خودش را. ولی ما در حوزه روش هیچ کاری نکرده ایم و احساس نیاز جدی به این مساله بود که باعث شد وارد کار شویم و در نهایت یک انتشارات تاسیس کنیم. در پاسخ به این سوال که چرا انتشارات زدید، باید بگویم ما اصلا نمی خواستیم کتاب بنویسیم و چاپ کنیم. ما یک مجموعه دانشجویی بودیم و هستیم و در آن زمان دیدیم یک سری چیزها از جمله روش پژوهش وجود ندارد. همه کتاب های ما در ابتدای کار جزوه بوده اند. اول کار هم 2 تا جزوه داشتیم به اسم جزوه مفاهیم قرآن.
چیت سازیان گفت: بعد، کارها علمی تر شد. بعد از المیزان به سراغ کارهای آثار آیت الله جوادی آملی رفتیم؛ تفسیر موضوعی، تفسیر تسنیم و ... گفتیم خب حالا سراغ آثار شهید مطهری هم برویم. به همین ترتیب گفتیم سراغ کارهای امام خمینی (ره) هم برویم. بعد از آن بود که در سال 84 کلاس های قرآن پیمایی برگزار کردیم و روی سوره ها با اتکا به روش ها، کار کردیم. در جلسات قرآن پیمایی، 3 دور قرآن ختم شد و برای هر سوره، 1000 صفحه تکس استخراج شد. برای خودمان هم حیرت انگیز بود. یعنی به سیستمی رسیدیم که توسعه پذیر بود و هرچه در آن پیش می رفتیم، کار گسترش بیشتری پیدا می کرد. بعد از آن بود که کار را به هرجایی که احساس کردیم از نظر علمی بر این کار ولایت دارد، ارائه کردیم، مانند حوزه علمیه و نهادهای مشابه.
با قرآن حداقلی برخورد کرده ایم
این فعال نشر دینی در بخش دیگری از سخنانش گفت: وقتی برای کار روش می گذارید، فرد قابلیت حرکت در قرآن را پیدا می کند. امام خمینی(ره) در یکی از کتاب هایش می گوید بزرگ ترین ظلم به قرآن در طول اعصار این بود که با چوب تفسیر به رای، به سر مردم زده اند که شما حرف نزنید و فقط علما حق دارند درباره قرآن حرف بزنند. در حالی که کاری که مردم باید بکنند تدبر است و کار علمای سطح اعلایی مانند علامه طباطبایی تفسیر است و در تدبر هیچ گاه نباید بسته باشد. همین تدبر را اگر روش مند کنیم، جلوی برداشت های اشتباه گرفته خواهد شد. تا به حال هم اشتباه کرده ایم که به خاطر عالَم تفسیر، جلوی عالم تدبر را گرفته ایم. ما خیلی با قرآن حداقلی برخورد کرده ایم. رویکرد حداقلی دیگر در این روزگار، خطای بزرگی است.
وی گفت: مدرسه ما در حال حاضر 3 هزار عضو دارد. ما از سال 92 تبدیل به مجمع مدارس شدیم و 14 مدرسه ایم. بدون استفاده از یک برگه تبلیغ، هر ترم حدود 160 نفر ورودی جدید داریم و ریزش مان زیر 10 درصد است. به دلیل مشکلاتی که برخی دانشجویان داشتند و ناچار بودند تهران را ترک کنند، 2 ترم است که دوره های مجازی را هم کلید زده ایم. یک تصور وجود دارد و آن هم این است که اگر درباره قرآن کار جدی بکنیم، مردم بی حوصله شده و می روند اما واقعیت کاملا عکس این قضیه است و هرچقدر که جدی تر در این زمینه کار کنی، تمایل مردم به قرآن جدی تر می شود.
چیت سازیان گفت: ما در حال حاضر 110 عنوان کتاب تالیفی چاپ شده داریم که 10 عنوان اولیه شان، کتاب های روش تحقیق و پژوهش در قرآن هستند. مبنایمان هم این گونه است که اسم کسی روی کتاب می خورد که در آن قلم زده باشد. ممکن است چند اسم روی کتاب ها بخورد و این به آن معنی است که همگی در قلم زدن در کتاب، سهم دارند. اتفاقات قرآنی در کشورمان، به کرات و مرتب اتفاق می افتند. این بسیار خوب است اما یک نکته دل را می سوزاند و آن هم این است که بعضا با آثاری روبرو می شوید که بسیار سطح بالا و ملکوتی هستند. عیب از آن آثار نیست بلکه مشکل این است که باید در کنارشان کار می شد و به عبارتی پیوست ندارند. این آثار بسیار بالا هستند و آدم ها هم احساس نمی کنند پایین آوردن این آثار، کار علمی است.
پر کردن خلا معنوی، نیازمند کتاب است
مدیر اجرایی نشر قرآن و اهل بیت نبوت درباره توجیه اقتصادی کارهای این ناشر گفت: معتقد به کار اقتصادی به گونه ای هستیم که مردم هزینه اش را تامین کنند؛ مانند سیستم اقتصادی حوزه های علمیه که هزینه عموم آن ها را می چرخاند. کار فرهنگی هم باید برای مردم باشد و مردم باید به این نتیجه برسند که من به کار فرهنگی احتیاج دارم پس باید هزینه کنم و محصول فرهنگی بخرم. ما مدتی را به تولید محصولات فرهنگی از جمله تئاتر، کلیپ و ... پرداختیم ولی در نهایت به این جمع بندی رسیدیم که پر کردن خلا معنوی، نیازمند کتاب است. یعنی اگر بخواهید سطح فرهنگی جامعه را ارتقا بدهید، با کتاب ممکن خواهد بود. سال 92 که نشر قرآن و اهل بیت به راه انداختیم، 72 کتاب تالیفی داشتیم. این روزها همه سرمایه مان را روی کتاب «صحیفه فاطمیه» گذاشته ایم و گفتیم اگر شکست خورد، شکست می خوریم و اگر پیروز شدیم، پیروز شده ایم. امروز چاپ پنجم این کتاب منتشر می شود که تا امروز 30 هزار نسخه از آن چاپ شده است.
وی در پایان گفت: اگر تهیه کتاب با نظام آموزشی مان، تناسب داشته باشد، مشکل اقتصادی حل می شود. به این ترتیب چرخه مردمی محصول تامین می شود. به نظرم شکست برخی پروژه ها به خاطر نداشتن تناسب کادر با محتواست.
نظر شما