به گزارش خبرنگار مهر، حسين خواجهبيدختي صبح چهارشنبه در گفتگو با خبرنگاران در محل اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان سمنان، با اشاره به قدمت وتاریخچه بنای تاریخی ارگ علاء سمنان گفت: این بنای تاریخی در ۹ کيلومتری جنوب شرقی سمنان در بخش علاء واقع شده و يکي از آثار تاريخی اواسط قاجاريه به شمار ميرود که به ثبت آثار تاريخی رسيده است.
وی با بیان اینکه مساحت تقريبی این بنای تاریخی در حدود ۱۰۰ متر و دارای زيربنايي در حدود ۱۲۰ مترو ارتفاع آن حدود ۴.۵ متر، كه با اضافه شدن طبقه دوم به حدود هشت متر مي رسد، ادامه داد: ارتفاع ارگ علاء، حدود ۴.۵متر است كه با اضافه شدن طبقه دوم به حدود ۸ متر ميرسد.
خواجه بیدختی با بیان اینکه كار مرمت ارگ اعلاء با هدف استحكام بخشي سازه اين بناي تاريخي آغاز شد، گفت: با توجه به مرمتهاي انجام شده، فضاهاي طبقه اول و همكف به كالبد قديم بنا بازگردانده و محل حفاريهاي غيرمجاز نیز پر شد.
مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان سمنان با اشاره به اينكه بخشي از كونالهاي سقف طبقه همكف و اول اين بناي تاريخي به دليل نفوذ آب باران دچار آسيب شديد شده بود، گفت: در اين راستا عمليات مرمتي شامل برداشت لايههاي فرسوده سقف، بازسازي كونالهاي آجري و خشتي (سبك سازي بام با ايجاد فضاي خالي بين سقف و بام) و آوار برداري نیز انجام شد.
خواجهبيدختي افزود: بازسازي كونالهاي آسيب ديده، دوغاب ريزي گچي سقفها، گل و كاهگل اندود كردن سقف طبقه اول، دوخت و دوز تركهاي ناشي از شكست طاقها، نصب كش چوبي، بازسازي طاقهاي فروريخته، انجام شمشه هاي گچي و مرمت رخ بام ديوارهاي فروريخته از ديگر اقدامات انجام شده براي مرمت ارگ اعلا است.
به گفته مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان سمنان استحكام بخشي ارگ علاء سمنان تا حدود ۹۰ درصد انجام شده است.
خواجهبيدختي گفت: نماسازي كاهگل و سيمگل و بندكشيهاي لازم و بازسازي ديواره خارجي ارگ با مصالح خشتي از برنامه هاي فاز بعدي مرمت اين بناي تاريخي است كه در صورت تامين اعتبار اجرايي ميشود.
به گفته وی بناي ارگ به شكل شش ضلعي و ساختمان آن در دو طبقه ساخته شده است كه ظاهراً محل حكومت محلي نيز بوده و مصالح به كار رفته در آن خشت و گل و روي آن اندود كاهگل است و ساختمان آن در مقياس كوچكتر مشابه عمارت هشت بهشت اصفهان است.
نظر شما