به گزارش خبرنگار مهر، محمود طالبان عصر دوشنبه در جلسه علنی شورای شهر شیراز، گفت: معضل حاشیه نشینی در واقع حاصل مسائل اساسی نظیر مهاجرت از روستاها به شهرها در اثر خشکسالی و یا کمبود خدمات روستاها، الحاق روستاهای پیرامونی به محدوده شهرها و عدم نظارت جدی مدیریت شهری بر ساخت و ساز پیرامونی در حریم شهرهاست.
وی ادامه داد: این معضل خود باعث به وجود آمدن مسائل دیگری از جمله ساخت و سازهای غیر مقاوم، عدم برخورداری از خدمات، عدم رعایت قوانین شهروندی، بروز آسیب های اجتماعی و زیست محیطی، استقرار سکونت گاه ها در حاشیه اقتصادی شهر و مسائلی از این دست خواهد شد.
عضو شورای شهر شیراز بیان کرد: کلانشهر شیراز طی دو دهه اخیر با این معضل دست به گریبان بوده و مهمترین عامل تشدید کننده آن نیز بروز خشکسالی ها بوده است.
طالبان گفت: در حال حاضر مجموعه مدیریت شهری در شیراز با جدیت بسیار اجرای طرح های توانمند سازی سکونتگاه های غیر رسمی واقع در محدوده شهر را بر عهده دارد.
وی با بیان اینکه این طرح ها در اواخر دهه ۸۰ تهیه و طی ۶ سال گذشته اجرا شده است، افزود: در طرح توانمند سازی و ساماندهی سکونتگاه های غیر رسمی شهر شیراز تعداد ۱۰ محله هدف دارای اولویت مداخله تعیین شد که حدود ۹۰۰ هکتار از مساحت شهر را شامل می شد.
عضو شورای شهر شیراز تصریح کرد: بر اساس مطالعات انجام شده و سند ملی توانمند سازی بحث ارتقاء جایگاه اجتماعی اقتصادی کالبدی فرهنگی محلات حاشیه مد نظر بوده که به نظر می رسد با توجه به فعالیت های صورت گرفته می توان امیدوار بود که پس از سپری شدن دوره ۱۰ ساله طرح ها شاهد افزایش کیفیت زندگی و خدمات در محلات هدف باشیم اما آنچه امروز می بایست مورد توجه ویژه مدیریت شهری باشد مقابله با شکل گیری سکونتگاه های غیر رسمی جدید در پیرامون شهر شیراز است.
طالبان اظهار داشت: چنین به نظر می رسد که با توجه به ادامه خشکسالی های گسترده در سطح استان و بیکاری طیف وسیع تری از کشاورزان، توزیع نامتناسب خدمات در پهنه استان وسهولت اسکان در حاشیه کلانشهر شیراز در آینده ای بسیار نزدیک شاهد سونامی مشکلات مدیریت شهری ناشی موج جدید حاشیه نشینی باشیم.
وی تاکید کرد: تنها راه مقابله با آن اجرای قوانین و مقررات مربوط به کنترل ساخت و سازهای غیر مجاز است که تنها و تنها در گرو اهتمام ویژه فرمانداری، شهرداری دو دستگاه قضایی است تا با تخریب ساخت وسازهای بدون مجوز و بدون کنترل ،مانع گسترش اینگونه سکونتگاه ها و به تبع آن حاشیه نشینی شود.
عضو شورای شهر شیراز افزود: اما در دراز مدت نیز با توجه به مشکلات عدیده بوجود آمده در سکونتگاه های غیررسمی و محدوده های حاشیه نشین برنامه ریزی و تعیین سیاست های مناسب مالی و منطقه ای امری ضروری به نظر می رسد.
طالبان گفت: درواقع باید با استفاده از ابزار و رویکردهای برنامه ریزی شهری و منطقه ای و با پیش بینی روند آتی،اقدام به برنامه ریزی های بنیادی برای مقابله با آن و معکوس کردن روند مهاجرت کرد.
وی اظهار داشت: در مرحله دوم باید با تدوین راهکارهای مقابله با عوامل فوق دست به اقدام موثر در کنترل رشد حاشیه نشینی زد.
عضو شورای شهر شیراز بیان کرد: در این میان آمادگی مواجهه با تغییرات اقلیمی و به تبع آنها خشکسالی ،در مقیاس ملی باید مورد توجه قرار بگیرد، اما در خصوص بهره مندی متوازن ساکنان استان از خدمات زیربنایی و روبنایی شهری و روستایی می توان با اتخاذ رویکرد آمایش سرزمین به این مهم نایل شد.
طالبان گفت: در خصوص محدودیت ها و امکانات پیش روی مهاجران جهت سکونت در حاشیه کلانشهری همچون شیراز ، مساله بسیار قابل تامل است و لازم است با اتخاذ تدابیر لازم هزینه های سکونت، چه مادی و چه معنوی، در این پهنه ها افزایش یابد تا مهاجران در زمان انتخاب بین گزینه های سکونت به راحتی نتوانند حاشیه ها و روستاهای اطراف شیراز را به عنوان مکانی جهت سکونت انتخاب کنند که اگر چنین شود قطعا ًکلان شهر شیراز درآینده نزدیک دچار بحران های عدیده ای خواهد کرد.
وی و ضع و اصلاح قوانین کنترل ساخت و ساز غیر مجاز در محدوده حریم و پیرامون کلانشهر شیراز و برخورد جدی با مقوله خلاف سازی ها، برنامه ریزی و تهیه طرح آمایش استان فارس با هدف توزیع خدمات بصورت متوازن در پهنه استان، افزایش هزینه شهروندی و زندگی در شهر از طریق وضع عوارض و مالیات های ویژه برای مهاجران یا سکونت در پهنه های خاص و تقویت عملیات توانمند سازی ساکنان سکونتگاه های غیر رسمی شناخته شده شهر شیراز با مشارکت کلیه ارگان ها ونهادهای مدیریت شهری را از جمله راهکارهای حل این مشکل دانست.
نظر شما