فرهاد قلی نژاد در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به نقش رودخانه دز در حیات اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی منطقه شمال خوزستان اظهار کرد: رودخانه دز، سرشاخه اصلی رودخانه کارون محسوب میشود ضمن اینکه کارون نیز نقش بسیار کلیدی در توسعه و تأمین آب استان دارد.
وی عنوان کرد: نگرانیهای ما در خصوص طرحهای انتقال آب از سرشاخههای رودخانه دز، احداث سد در بالادست و ورود فاضلابهای مختلف به این رودخانه باعث شد تا سال گذشته کارگروه «حفاظت کیفی رودخانه دز» را تشکیل دهیم.
رئیس اداره محیط زیست دزفول، این کارگروه را از زیرمجموعههای شورای حفاظت کیفی رودخانه کارون برشمرد و افزود: تمام ادارات مرتبط با رودخانه دز از جمله اداره محیطزیست، میراث فرهنگی، سازمان برق و جهاد کشاورزی دزفول در این کارگروه که دارای جایگاه قانونی و حقوقی در سطح استان است حضور دارند.
قلی نژاد به تشکیل «کمیته علمی رودخانه دز» توسط این کارگروه اشاره کرد و گفت: چند ماه است که این کمیته با دبیری دانشگاه علومم پزشکی جندیشاپور دزفول، جلسات متعددی برگزار میکند و این با جمعآوری تمام اطلاعات و مستندات رودخانه دز، برای بررسی موضوعات علمی دز، مشکلات اساسی این رودخانه را پیگیری میکند.
وی جلوگیری از سدسازیهای غیرمجاز در بالادست رودخانه دز را از جمله اهداف در دست پیگیری این کمیته عنوان کرد و گفت: مطابق با اهداف این کمیته، ساختوسازهای غیرقانونی در حریم رودخانه دز نیز پیگیری و با جدیت با آنها برخورد میشود.
رئیس اداره محیط زیست دزفول با بیان اینکه ریاست کارگروه حفاظت کیفی دز بر عهده فرمانداری و دبیر آن اداره محیط زیست دزفول است، تصریح کرد: در حوزه شهرستان عزم خود را جزم کردهایم تا با اقدامات اصولی رودخانه دز را از سرنوشت تلخی که گریبانگیر سایر رودخانههای کشور شده نجات دهیم و آسیبهای احتمالی را به حداقل برسانیم.
قلی نژاد عنوان کرد: اگر قرار باشد طرحهای انتقال آب بینحوزهای نیز در بالادست رودخانه دز صورت بگیرد حتما این طرحها و پروژهها باید به ما گزارش شوند و دارای مطالعات و ارزیابیهای زیست محیطی باشند.
وی با اشاره به تجربه تلخ سد گتوند تصریح کرد: هیچگونه سدی نباید در بالادست رودخانه دز احداث شود مگر اینکه این سدها از مطالعات دقیق زیست محیطی برخوردار باشند.
رئیس اداره محیط زیست دزفول در ادامه اظهار کرد: در چند ماه اخیر تلاش کردیم با همکاری سایر ارگانهای متولی، نیاز آب دشت شمال خوزستان در تمام مطالعات سدسازی و انتقال آب از سرشاخههای رودخانهها را بتوانیم تعیین و مشخص کنیم.
قلی نژاد با بیان اینکه اگر قرار باشد انتقال آبی صورت بگیرد، حق آبه و سهم زیست محیطی رودخانه دز باید موردتوجه قرار گیرد، افزود: چرا که رودخانه دز، علاوه بر اینکه در تأمین آب و شرایط آب و هوایی شمال خوزستان نقش ویژهای دارد بلکه یکی از اکوسیستمهای کلان و حساس ما در تأمین آب بخش زیادی از جنگل و بیشهزارهای حاشیههای این رودخانه است.
نظر شما