به گزارش خبرنگار مهر، مراسم پایانی اقدام دوچرخه سوار حامی فُک خزر که از آستارا حرکت کرده بود، شامگاه سه شنبه با حضور جمعی از مسئولین کشوری، استانی و صیادان منطقه در سالن آمفی تئاتر آموزش و پرورش شهرستان بندرترکمن برگزار شد.
سفرهفتم ایرج روغنچی در حالی از ۲۱ مرداد شروع شد که این بار شعار حمایت از فک خزری برای این مسیر بیش از ۱۲۰۰ کیلومتری انتخاب شده بود.
در انتهای مسیر این دوچرخه سوار حامی محیط زیست که مربی و مدرس فدراسیون کوهنوردی و عضو دوچرخه سواری ایران است به بندرترکمن رسید تا پاسداشت از این گونه جانوری را نهادینه کند.
در اختتامیه این سفر، معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه تلاش های این مرد دوستدار محیط زیست ستودنی است، اظهار کرد: این همت در همه وجود ندارد که دست به چنین کاری در مسیرهای طولانی بزند.
پروین فرشچی در خصوص حرکت ایرج روغنچی به عنوان سفیر محیط زیست ادامه داد: وی در گذشته هم ثابت کرده است که دوستدار محیط زیست است و امیدوارم با چنین حرکت هایی فرهنگ همگانی محیط زیست در کشور افزایش پیدا کند.
دریای خزر در دهه های اخیر مورد غفلت واقع شده است
وی با تاکید بر اینکه دریای خزر در دهه های اخیر واقعا مورد غفلت واقع شده است، افزود: نه تنها دریای خزر بلکه خلیج فارس و دریای عمان هم کمتر مورد توجه بوده است و ما متاسفانه کشوری هستیم که قدر نعمت های خود را نمی دانیم.
فرشچی صحبت هایش را با طرح این سوال که آیا واقعا دریای خودمان را به درستی می شناسیم ادامه داد و یادآور شد: ما داشته های خود را به خوبی نمی شناسیم و این به عنوان یک ضعف مطرح است.
وی گفت: یک بهره برداری درست و اقتصادی و سرمایه گذاری لازم در این دریا نداشته ایم، نفت و گاز در جنوب همه برنامه ریزی ها و سیاست های کشور را به سمت خود معطوف کرده است.
معاون دریایی سازمان حفاظت محیط زیست به معاهداتی که در گذشته بین ایران و کشورهمسایه در خصوص این دریا بسته شده است اشاره کرد و گفت: تمام مفاد این تفاهم نامه ها در خصوص برنامه های شیلاتی، ماهیگیری و تردد بوده است و به حفط محیط زیست این دریا هیچ اشاره ای نمی شود.
کاهش فُک خزری هشداری برای همه کشورهای حاشیه دریای خزر است
وی با اشاره به اینکه جمعیت یگانه پستاندار دریای خزر در نیم قرن گذشته از یک میلیون قلاده به کمتر از ۱۰۰ هزار قلاده رسیده است، گفت: این هشداری برای همه کشورهای حاشیه دریای خزر است.
فرشچی با اشاره به فلزات سنگین و کودهای شیمیایی که می تواند آسیب هایی به حیات زیستی خزر برساند، گفت: فُک در کشورهایی مثل روسیه و قزاقستان برای مصرف داخلی صید و از پوست و روغن آن استفاده می شود.
وی با اشاره به اینکه این مساله در ایران وجود ندارد ادامه داد: با فعایت های خوب در حوزه آموزش، ماهیگیران ما به این نتیجه رسیده اند که این گونه برای آن ها ضرری ندارد و آسیبی نمی زند و شیلات و حفاظت محیط زیست کارهای خوبی در زمینه حفاظت بیشتر از این گونه کرده اند.
فُک خزری یکی از گونه های ارزشمند تنوع زیستی دریای خزر است
در ادامه این مراسم، مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان اظهار کرد: فُک خزری یکی از گونه های ارزشمند تنوع زیستی دریای خزر است.
اسماعیل مهاجر افزود: محیط زیست یک مسئله ملی و دینی برای ما است و باید از آن حفاظت کنیم و انسان سالم و پاک می تواند مسیر کمال و ترقی را طی کند.
وی با اشاره به حرکت دوچرخه سوار حامی محیط زیست تصریح کرد: خوشحالیم که بار دیگر میزبان این ورزشکار حامی محیط زیست در گلستان هستیم.
مهاجر تصریح کرد: حاشیه دریای خزر در کشورهای دیگر اینگونه دارای منابع طبیعی و محیط زیست نیست و ما باید قدر این موهبت را بدانیم.
هدفم پاسداشت و حمایت از دریا و فُک خزر است
در ادامه این مراسم ایرج روغن چی با بیان اینکه هدف از این حرکت پاسداشت و حمایت از فُک خزری است، اظهار کرد: فُک در حال انقراض و نابودی است و باید برایش کاری کرد.
وی ادامه می دهد که مسیر سختی های خودش را داشت اما من ایثارگر طبیعت هستم و به این کار خودم می بالم.
روغنچی با تاکید بر دریای کاسپین افزود: روز حرکتم مصادف با روز ملی دریای خزر بود چرا که این دریا از بازمانده های آخرین دوران عصر یخبندان است و کهن ترین و در عین حال بزرگترین دریاچه جهان است.
این دوچرخه سوار حامی محیط زیست در ادامه صحبت هایش از معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان امپراطور ۳ دریا یاد کرد.
وی با تاکید بر تعقل در قرآن کریم تصریح کرد: وقتی با دوچرخه در این مسیر رکاب می زدم می دیدم که هیچ تعقلی در طبیعت ما وجود ندارد و به آن خیانت شده است.
روغنچی خاطر نشان کرد: تاوان این آلودگی را آیندگان ما خواهند داد، باید برای نسل های آینده هم محیط زیست و منابع طبیعی باقی بماند.
وی با بیان اینکه علاقه مندی به سرزمین خودمان باید در همه مردم وجود داشته باشد، افزود: نمی شود در زمانی کوتاه تخریب در محیط زیست را جبران کرد.
روغنچی ادامه داد: در طول سفر در ۴ ایستگاه آستارا، بندرانزلی، بابلسر و بندرترکمن برنامه های آموزشی داشتیم.
وی گفت: این حرکت، کار حرکت مشترکی بین سازمان حفاظت محیط زیست و شیلات بوده است.
این دوچرخه سوار حامی محیط زیست تصریح کرد: امیدوارم زمانی برسد که سرزمینم را عاری از هرگونه مشکلات محیط زیستی ببینم.
وی با تاکید بر اینکه تاثیر تبلیغ رسانه های گروهی بر چنین حرکت هایی می تواند نقش زیادی داشته باشد، افزود: رادیو ورزش در تمام طول مسیر از این حرکت استقبال کرد.
روغنچی اظهار کرد: بد رفتارهایی که با طبیعت انجام می شود در نهایت برای ما ناهنجاری های اجتماعی خواهد داشت.
نیاز به فعالیت های همسو با کشورهای اطراف دریای خزر داریم
در ادامه این مراسم، مسئول مرکز درمانی تحقیقاتی فک خزر «لنی هارت» در جزیره آشوراده اظهار کرد: آلودگی های دریای خزر باعث می شود سیستم ایمنی بدن گونه های دریایی تضعیف شود و حیوانات در برابر بیماری هایی که قبلا مقاومت داشتند حساس شده و میزان تلفات بیشتری داشته باشیم.
دکتر امیرصیاد شیرازی که به عنوان حامی فک خزری با یک مرکز هلندی که کارش به صورت تخصصی بر روی فک است همکاری می کند، ادامه داد: این کلینیک تخصصی در جزیره آشوراده برای حفاظت از این گونه جانوری کارهای تحقیقاتی و امداد و نجات و درمانی انجام می دهد.
وی با بیان اینکه نیاز به فعالیت های همسو کشورهای اطراف دریای خزر داریم تا همکاری های بین المللی شکل بهتری بگیرد، گفت: بدون همکاری آن ها به هدفی که داریم نمی رسیم. انتظار ما از دستگاه های اجرایی که در این میان نقش دارند این است بتوانند هماهنگی های لازم را انجام دهند تا با کشورهای حاشیه دریای خزر به صورت رسمی ارتباط بیشتر و بهتری برقرار کنیم تا جلوی شکار یگانه پستاندار دریای خزر گرفته شود.
در این مراسم از صیادانی که حمایت های خوبی از فُک خزری داشتند تشکر شد و گروه موسیقی سنتی کاسپین با حمایت از یگانه پستاندار دریای خزر به اجرای برنامه پرداختند.
نظر شما