۲۵ شهریور ۱۳۹۴، ۸:۰۳

کارشناس موسسه خاورمیانه واشنگتن در گفتگو با مهر؛

رئیس جمهور بعدی آمریکا بر اساس واقعیات با «برجام» رفتار می کند

رئیس جمهور بعدی آمریکا بر اساس واقعیات با «برجام» رفتار می کند

کارشناس موسسه خاورمیانه در واشنگتن ضمن بی اساس دانستن ادعاهای نامزدهای جمهوریخواه انتخابات آمریکا در مورد لغو فوری برجام، به تشریح دلایل نگرانی های واشنگتن در مورد حمایت های روسیه از سوریه پرداخت.

به گزارش خبرنگار مهر، هر چند امید جمهوریخواهان برای به شکست کشاندن توافق هسته ای حاصل شده میان ایران و کشورهای ۱+۵ به حداقل رسیده اما این حزب همچنان به مخالفت با برجام ادامه می دهد و در همین رابطه روز سه شنبه ۲۴ شهریور مجددا اقدام به رای گیری در این خصوص کرد که دوباره در این راه متحمل شکست شد.

همزمان با این اقدامات قانونگذاران جمهوریخواه، نامزدهای این حزب در انتخابات ریاست جمهوری نیز مدعی شده اند که در صورت پیروزی در انتخابات سال آتی، توافق هسته ای ایران را پاره کرده و فشارها بر تهران را افزایش می دهند. در همین رابطه برای اطلاع بهتر از فضای حاکم بر آمریکا و اینکه ادعاهای نامزدهای ریاست جمهوری از حزب جمهوریخواه تا چه حد به واقعیت نزدیک هستند با «توماس لیپمن» به گفتگو نشستیم.

لیپمن در حال حاضر از کارشناسان موسسه خاورمیانه در واشنگتن است. وی به مدت ۳۰ سال و از نزدیک سیاست خارجی عربستان و همچنین روابط واشنگتن و ریاض را زیر نظر داشته است. لیپمن شش کتاب درباره سیاست های جاری در منطقه به رشته تحریر درآورده که عبارتند عربستان در لبه؛ آینده نامعلوم متحد آمریکا، مصر بعد از ناصر، فهم اسلام، در داخل میراژ؛ همکاری شکننده امریکا با عربستان، مادلین آلبرایت و دیپلماسی جدید امریکا، و شوالیه عرب. برخی از کتاب های لیپمن برنده جوایز معتبر بین المللی همچون جایزه بنجامین فرانکلین شده اند.

لیپمن همچنین از مدیران ارشد روزنامه واشنگتن پست محسوب می شود. متن این مصاحبه به شرح زیر است.

* به رغم آنکه در هفته گذشته شاهد شکست جمهوریخواهان در رد توافق هسته ای ایران بودیم، اما این افراد دیروز سه شنبه نیز در ادامه مخالفت های خود با برجام اقدام به رای گیری مجدد در این خصوص کردند، دلیل اصلی مخالفت جمهوریخواهان با این توافق چیست؟

مخالفان برجام در آمریکا به ویژه در میان قانونگذاران را می توان به سه دسته تقسیم کرد؛ اغلب آنها (جمهوریخواهان) به دلیل اینکه برجام در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما حاصل شده با آن مخالف هستند. به دلیل ویژگی های مثبتی که این توافق دارد کار زیادی را نمی توان در مخالفت با آن انجام داد. مخالفت برخی دیگر از جمهوریخواهان با برجام نیز از آن رو است که آنها بر اساس خواسته های «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسرائیل، رفتار می کنند و برخی دیگر نیز هر دو دلیل را برای مخالفت با برجام دارند.

* نامزدهای جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در تبلیغات خود اعلام می کنند که در صورت پیروزی در انتخابات سال آینده، توافق هسته ای ایران را پاره کرده و یا آن را اجرا نمی کنند، با توجه به اینکه توافق حاصل شده در شورای امنیت سازمان ملل نیز تصویب شده آیا انجام چنین کاری از سوی رئیس جمهور آتی آمریکا امکان پذیر است؟

هرکسی که در آمریکا رئیس جمهور شود بر اساس واقعیات عمل کرده و یک جمع بندی فوری واقعی از مسائل موجود خواهد داشت و فکر نمی کنم هیچ یک از این نامزدها در اولین روز از دوره ریاست جمهوری خود دست به چنین کاری بزنند.

* در روزهای اخیر خبرهای متعددی درباره اقدامات جدید روسیه در سوریه منتشر شده و آمریکا نسبت به آن ابراز نگرانی کرده، به نظر شما دلیل نگرانی واشنگتن در این رابطه چیست؟

به اعتقاد آمریکا تحرکات جدید روسیه در سوریه یک مشکل بزرگ محسوب می شود. در واشنگتن از این تحرکات روسیه به عنوان یک حرکت قوی دیگر  از سوی پوتین همانند آنچه در کریمه، شرق اوکراین، و گرجستان شاهدش بوده ایم یاد می شود. پرسش این است که در قبال تحرکات روسیه چه کاری باید انجام داد. زیرا آمریکا در بسیاری از موارد همچون توافق هسته ای ایران به همکاری با روسیه نیاز دارد و هیچ کس در چنین شرایطی به فکر جنگ با روس ها نیست اما با این وجود منتقدان اوباما اعتقاد دارند که وی باید با جدیت و تحکم بیشتری با پوتین برخورد کند.

کد خبر 2915282

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha