۲۵ شهریور ۱۳۹۴، ۸:۵۳

مهر گزارش می دهد؛

«طلاق» زنگار حلقه های طلایی«ازدواج»/خراسان جنوبی از طلاق تب کرد

«طلاق» زنگار حلقه های طلایی«ازدواج»/خراسان جنوبی از طلاق تب کرد

بیرجند-به گفته کارشناسان هر طلاق هفتاد آسیب اجتماعی را وارد جامعه می‌کند و بیماری مسری است که برای پیشگیری از آن نیاز به آموزش و تولید پادزهرهایی از جمله تقویت مهارت‌های زندگی زوجین است.

خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها: ازدواج از نظر اسلام پیمان مقدسی است که برقراری آن بر اساس مقررات، آداب و رسوم صورت می‌گیرد اما این روزها برخی هدف از ازدواج کردن را در وادی و مسئله دیگری از جمله ثروت، کسب مقام و سایر مادیات معنا می‌کنند که ممکن است کاملاً از هدف نهایی ازدواج که خداوند معین کرده فاصله بگیرند.

 این روزها اگر سری به راهروهای دادگاه خانواده بزنیم مردان و زنانی را می‌بینیم که در تلاشند تا هرچه زودتر اجازه حک شدن مهر «باطل شد» را روی عقدنامه‌هایشان بگیرند، مهری که به قول خودشان حکم رهایی از یک زندگی تلخ و سراسر کشمکش است.

ارائه‌ مهر، محبت و همبستگی عمیق زوجین نسبت به یکدیگر، علاوه ‌بر شکوفایی استعدادها و دست‌یابی به آرامش درونی، از بسیاری فسادها، انحراف‌ها، سردرگمی‌ها، بی‌بندوباری‌ها، خلاف‌ها، جنایت‌ها جلوگیری می‌کند اما امروز شاهد هستیم بسیار جوانانی که ره یک ساله را یک شبه طی می‌کنند و یا خانواده‌هایی که به دلایلی مبهم کانون گرم زندگیشان را منزلگه رعب و وحشت کرده‌اند.

ازدواج و طلاق

 از هر۱۰۰ ازدواج ۱۲ مورد ختم به طلاق شد

علی پور حسین در گفتگو با خبرنگار مهر از ثبت سه هزار و ۶۴۷ واقعه ازدواج در استان طی پنج ماه گذشته خبر داد و گفت: این تعداد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش ۱.۱۴ درصدی را نشان می‌دهد.

وی بیان کرد: از این تعداد دو هزار و ۲۵۵ مورد در مناطق شهری و یک هزار و ۳۹۲ واقعه نیز در مناطق روستایی به ثبت رسیده است.

افزایش ۸.۹۴ درصدی طلاق در استان

مدیرکل ثبت‌احوال خراسان جنوبی به ثبت ۴۵۴ طلاق در استان طی این مدت اشاره کرد و افزود: تعداد طلاق‌های ثبت‌شده نیز نسبت به سال گذشته ۸.۹۴ درصد افزایش‌یافته است.

پور حسین با اشاره به ثبت ۳۴۲ واقعه طلاق در مناطق شهری، عنوان داشت: در مناطق روستایی نیز در این بازه زمانی تعداد ۱۰۹ طلاق ثبت‌شده است.

وی، نسبت طلاق به ازدواج را۱۲.۴ عنوان کرد و گفت: در برابر هر ۱۰۰ ازدواج ۱۲.۴ مورد منجر به طلاق شده است.

مدیرکل ثبت‌احوال خراسان جنوبی بابیان اینکه در پنج ماه گذشته بیشترین ازدواج مردان بین گروه سنی ۲۰-۲۴ سال با رقم یک هزار و ۷۶۸ بوده است، بیان داشت: بیشترین ازدواج زنان نیز در این مدت در گروه سنی ۱۵ تا ۱۹ سال با رقم یک هزار و ۴۱۱ مورد بوده است.

بیشترین طلاق‌ها مربوط به زوجین هم سن بود

پور حسین اضافه کرد: بیشترین درصد ازدواج‌های ثبت‌شده با رقم ۱۲.۸ درصد مربوط به زوج‌های است که هم سن هستند و اقدام به تشکیل زناشویی کرده‌اند.

به گفته وی در این فاصله زمانی، بیشترین درصد طلاق‌های ثبت‌شده با رقم ۱۳.۱ درصد مربوط به زوج‌های هم سن بوده است.

مدیرکل ثبت‌احوال خراسان جنوبی با اشاره به اینکه در ۵۱.۴ درصد از طلاق‌های ثبت‌شده، طول زندگی مشترک بین زوجین کمتر از چهار سال بوده است، بیان کرد: ۱۲.۹ درصد از طلاق‌های ثبتی، زوجین دارای زندگی مشترک کمتر از یک سال، ۱۴ درصد دارای زندگی مشترک بین ۱-۲ سال، ۱۳.۵ درصد بین ۲-۳ سال و ۱۱.۱ درصد نیز بین ۳-۴ سال بوده است.

زیاده‌خواهی جایگزین محب می‌شود

روزبه نصفه رسیده است و بادهای گرم درد شلاق گرمای شهریور را دوچندان می‌کند. در کوچه‌پس‌کوچه‌های خیابان انقلاب بیرجند قدم می‌زنم و در پی یافتن سکینه، خانم ۳۰ ساله‌ای که بعد از ده سال زندگی مشترک از شوهرش جداشده است.

 خانه‌ها را یکی پس از دیگری رصد می‌کنم انتهای کوچه خاکی، دری آلبالویی‌رنگ نیمه‌باز است حدس می‌زنم درست آمده‌ام. زنگ در را می‌فشارم خانمی با دست‌هایی نحیف و سیاه به استقبالم می‌آید.

خودم را معرفی می‌کنم سکینه. غ با چند سرفه راه صدایش را باز می‌کند و می‌افزاید: زیاده‌خواهی، چشم و هم‌چشمی و  بی تعهدی زوجین نسبت به وظایفی که دارند این روزها به بسیاری از خانواده‌ها آسیب وارد کرده است.

وی به علت جدا شدنش اشاره می‌کند و می‌گوید: شوهرم بعد از ازدواج به خوش گذار نی خویش مشغول بود و هم‌نشینی با همسر و فرزند برایش بی‌معنا بود.

سکینه که سعی دارد با نفس عمیقی لرزش صدایش را محو کند، ادامه می‌دهد: خیلی از مردها و شاید ما زن‌ها هنوز یاد نگرفتیم که چه وظایفی در قبال یکدیگر داریم وزندگی مدرن و اینترنتی تأثیر نامطلوبی بر روی ما گذاشته است.

از فقر فرهنگی تا ازدواج‌های اجباری

چند خیابان آن‌طرف تر به سراغ خانه‌ای می‌روم که مانند افراد درونش، بی پلاک و بی‌نشانه است دخترکی از لای در اتاق سرک می‌کشد و می‌گوید: با که کاردارید؟ از او که به گفته خودش چند ماه بعد از عقد طلاق گرفته است می‌خواهم چند لحظه‌ای وقتش را به من بدهد مرا به داخل خانه دعوت می‌کند اتاقش در انتهای راهرو زیر راه‌پله‌ای در کنار چاله عمیقی که سستی خانه را دوچندان کرده قرار دارد.

راضیه. ب در خصوص ازدواج ناموفق خود به من می‌گوید: ۱۸ ساله بودم که در مراسمی ساده به عقد پسرعمه‌ام درآمدم و بعد از گذشت چند ماه طلاق گرفتم.

از دلیل طلاقش می‌پرسم، نگاهش را به درب حیاط می‌دوزد و می‌گوید: از بچگی در خانواده‌ای کم‌درآمد بزرگ شدم و به دلیل ضعف مالی در سن پایین ازدواج کردم.

وی می‌افزاید: پدر و مادرم افرادی ساده‌دل و با سطح سواد پایین هستند که ازدواج را ایجاد کانون گرم می‌دانند اما هیچ‌کدام به گذشته شوهرم فکر نکردند.

راضیه اشک‌هایش را با آستین قرمزرنگش می‌گیرد و می‌گوید: حمید قبل از ازدواج با من علاقه زیادی به دخترعمویش داشت و در زندگی زناشویی با من از معرفت بویی نبرده بود و مدام با رفتارهای سردش مرا ملامت می‌کرد و لذا همین موضوع موجب شد تا به زندگی زناشویی خود پایبند نباشد.

وی ادامه می‌دهد: اگر در خانواده‌ای فرهنگی بزرگ‌شده بودم و سواد بیشتری داشتیم شاید سرنوشتم به‌گونه‌ای دیگر رقم می‌خورد.

اعتیاد پدرم مرا وادار به ازدواجی نامناسب کرد

محدثه. ی دختر دیگری است که دقایقی با وی به گفتگو می‌نشینم. کمتر از ۱۹ سال سن دارد و خواندن و نوشتن را در کلاس‌های ابتدایی فراگرفته است.

به گفته خودش پدر و مادرش نیز زود ازدواج‌کرده بودند و درنهایت به خاطر اعتیاد پدر از هم  جداشده‌اند نگاه معصومانه‌اش را که حکایت از دردی دارد که یک‌تنه به دوش می‌کشد را به زمین می‌دوزد و می‌گوید: به خاطر اعتیاد پدرم در سن ۱۴ سالگی با شاگرد مغازه همسایه‌مان ازدواج کردم.

وی محمدعلی را حاصل ازدواجش می‌داند و می‌گوید: باوجوداین فرزند بارها قصد کرده‌ام طلاق بگیرم چراکه شوهرم نیز به سمت سیگار و مواد مخدر روی آورده است.

محدثه می‌افزاید: اگر پدرم معتاد نبود، مادرم نیز جدا نمی‌شد و من در شرایط سخت مجبور به ازدواج نامناسب نمی‌شدم ولی افسوس که باید به‌جای نشستن بر صندلی دانشگاه، با مشکلات زندگی بجنگم.

از وی خداحافظی کرده و از کوچه تنگ و باریک انقلاب به خیابان اصلی می‌رسم. مسیرم را به سمت خیابان جمهوری کج می‌کنم تا دقایقی پای درد و دل رضا، همان پسر ۲۲ ساله‌ای که توسط یکی از فامیل معرفی‌شده بود بنشینم.

چشم و هم‌چشمی همسرم کانون زندگی‌ام را ویران کرد

درب خانه‌ای کوچک سرشاخه‌های درخت عنابی از داخل حیاط سر به آسمان نهاده‌اند را می‌کوبم. مردی با دستانی که جای سوختگی و تاول ترکیده بود، درب را می‌گشاید. خودم را معرفی می‌کنم صدای گریه دختربچه‌ای از پنجره باز اتاق به گوش می‌رسد.

رضا. پ مرا به داخل خانه دعوت می‌کند و خود نیز به داخل اتاق می‌رود. دقایقی بعد با دختربچه‌ای سه‌ساله برمی‌گردد و با چهره‌ای گشاده به سؤال‌هایم جواب می‌دهد.

از دخترش مهسا و مادرش می‌پرسم. دستی به موهای دخترش می‌کشد و می‌گوید: همسرم بعد از سه سال زندگی مشترک من و دخترم مهسا را ترک کرد.

وی نفس عمیقی می‌کشد و می‌افزاید: چشم و هم‌چشمی‌های همسرم کانون زندگی‌ام را فروریخت و آرزوهای سفیدم را سیاه کرد.

وی ادامه می‌دهد: پول خوشبختی نمی‌آورد و این جمله را بارها به همسرم گفته‌ام اما او که به زندگی دوستش حسادت داشت معتقد بود که فرش دیرپایمان باید از جنس پول باشد.

وی اظهار پشیمانی می‌کند و می‌گوید: دوسال قبل از ازدواج با همسرم رابطه داشتم و در طی این مدت عشقی شدید به وجود آمد و باعث شد که فقط خوبی‌هایش را ببینم.

طلاق

خراسان جنوبی در طلاق پیشتاز است

رئیس کل دادگستری خراسان جنوبی هفته گذشته در شورای فرهنگ عمومی اعتیاد را عامل اصلی روی آوردن به طلاق دانسته و افزود: خراسان جنوبی دومین استان در آمار بالای طلاق است که نیازمند توجه ویژه دستگاه‌ها است.

صیفی بیان کرد: بیشترین پرونده‌های حقوقی در این حوزه مربوط به خانواده‌ها است،

ازدواج‌های زودهنگام و نامنانسب در استان رو به افزایش است و این در حالی است که حجت الاسلام و المسلمین امرالله گیو نهاوندی استاد حوزه و دانشگاه نیز در جلسه شورای فرهنگ عمومی استان اظهار کرده بود: در چهارماهه نخست سال جاری ۳۶۳ طلاق در خراسان جنوبی به ثبت رسیده است که این آمار بسیار نگران کننده است.

وی خواستار توجه ویژه مسئولین بهروند افزایش طلاق در استان شد وافزود: طبق این آمار به ازای هر صد ازدواج در استان، ۱۲.۶ طلاق ثبت شده است.

وی با اشاره به آسیب‌های طلاق، بیان کرد: هر طلاق هفتاد آسیب اجتماعی را وارد جامعه می‌کند و علاوه بر این، طلاق نیز یک بیماری مسری است.

حجت الاسلام گیو نهاوندی در ادامه افزود: ازدواج‌های نامناسب باعث افزایش طلاق می‌شود و در این زمینه باید آموزش‌های لازم از ابتدا یعنی در خانواده‌ها داده شود.

وی اظهار نگرانی کرد و افزود: مقابله با آسیب افزایش طلاق عزمی ملی می‌طلبد و همه دستگاه‌ها در استان و کشور باید فکری اساسی بیاندیشند.

عدم شناخت زوجین از یکدیگر عامل طلاق

یک کارشناس امور خانواده در گفتگو با مهر، دلیل طلاق در بین زوج‌ها را عدم تحقیقات صحیح قبل از ازدواج دانست و گفت: انسان‌ها از نظر روحیات، اخلاق و اعتقادات و سطح فرهنگی و اجتماعی با یکدیگر متفاوت‌اند و به همین دلیل قبل از اینکه با هم زیر یک سقف بروند باید نسبت به هم آگاهی داشته باشند.

محمدرضا نخعی پور ادامه می‌دهد: نمی‌گوییم که رفتار آن‌ها باید دقیقاً منطبق با هم باشد بلکه باید ویژگی‌های آن‌ها به هم نزدیک باشد.

وی عدم شناخت صحیح زوجین بعد از ازدواج را هم از دیگر عوامل مهم طلاق عنوان کرد و افزود: زوجین باید بعد از ازدواج تفاوت‌ها و مشکلات یکدیگر را درک کنند و آن را بپذیرند.

کارشناس امور خانواده دخالت‌های بی جای اطرافیان را عامل دیگری در ایجاد زمینه طلاق دانست و اظهارداشت: گاهی اوقات پدر و مادر از روی دلسوزی مواردی را مطرح می‌کنند که می‌توانند به عنوان دخالت در زندگی تلقی شود، درحالی که والدین همسران باید نقش هدایتگری داشته باشند.

وی عدم مسئولیت‌پذیری، طلاق عاطفی، اعتیاد، کمبود مهارت‌های زندگی، بیکاری، عدم حمایت‌های روانی و عاطفی را از عوامل ثانویه طلاق بین زوج‌ها ذکر کرد.

 دستگاه‌های فرهنگی وارد میدان شوند

وی با بیان اینکه دستگاه‌های فرهنگی وظیفه سنگینی در حوزه پیشگیری از طلاق دارند، افزود: نیاز است دستگاه‌های فرهنگی با برنامه ریزی وارد میدان شوند.

وی تصریح کرد:اطلاع رسانی و فرهنگ سازی، برگزاری کلاس‌های آموزشی برای زوجین و مشاوره رایگان در حوزه طلاق را از راهکارها و اقداماتی دانست که باید نهادهای فرهنگی و اجتماعی با برنامه ریزی مدون و مستمر به آن بپردازند.

برگزاری همایش «طرح خشنود» پیرامون ازدواج موفق دراستان

معاون آموزش و پژوهش دبیرخانه مساجد خراسان جنوبی بیان کرد: افزایش طلاق در استان دغدغه اصلی دستگاه‌های استان است و باید از این امر پیشگیری شود.

نخعی پور با بیان اینکه پیشگیری بهتر از درمان است، اظهار کرد: باید آموزش‌های وسیعی به خانواده‌ها و زوجین در قبل از ازدواج داده شود.

وی از برگزاری همایش «طرح خشنود» پیرامون ازدواج موفق در حاجی آباد بیرجد در هفته جاری خبر داد و گفت: این طرح که مخفف خانواده، شادی، نشاط و دین است با هدف معرفی ازدواج‌های موفق و کاهش نرخ طلاق برگزار می‌شود.

نخعی پور ادامه داد: همچنین این همایش در شهرستان سربیشه نیز در هفته جاری برگزار می‌شود و امید است در افراد شرکت کننده در همایش اثرگذار باشد.

طلاق عاطفی

شناساندن آسیب‌های ازدواج نامناسب به خانواده‌ها در دستور کار است

معاون آموزش و پژوهش دبیرخانه مساجد خراسان جنوبی با بیان اینکه پیشگیری از ازدواج‌های نامناسب با آموزش صورت می‌گیرد، تصریح کرد: یکی از برنامه‌ها هسته پژوهشی کانون‌ها مساجد استان شناساندن آسیب‌های ازدواج نامناسب به خانواده است.

نخعی پور با اشاره به برخی فرهنگ‌های غلط برای ازدواج، بیان کرد: برخی خانواده بنا به آداب رسوم و با عدم شناخت از عواقب و آسیب‌های از دواج نامناسب، تن به ازدواجی می‌دهند که بعد از چند مدت به جدایی سرانجام می‌شود.

وی از وجود ۴۵ هسته پژوهشی در سطح استان یاد کرد و افزود: آسیب‌های ازدواج نامناسب توسط این هسته‌ها شناسایی و به خانواده‌ها معرفی می‌شود.

نخعی پور افزود: بعد از شناسایی دقیق آسیب‌ها به دنبال راهکارهایی برای جلوگیری این آسیب‌ها در راستای کاهش نرخ طلاق خواهیم بود.

الگوبرداری از فرهنگ غربی، عامل طلاق های امروزی

کارشناس امور مبلغین سازمان تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی گفت: یکی از عوامل طلاق های امروزی چشم و هم چشمی ها، دوستی های خیابانی و کمبود اشتغال است.

حجت الاسلام و المسلمین علی کوثری در گفتگو با مهر، اظهار کرد: اگر جوانانی که با مدارک بالایی هستند به دنبال مشاغلی با فن و حرفه خود بروند می شود از میزان طلاق جلوگیری کرد.

وی با بیان اینکه الگوبرداری از فرهنگ غربی، عامل طلاق های امروزی است، بیان کرد: زندگی های کنونی به سمت لوکس گرایی روی آورده است و این یکی از اصلی ترین عوامل طلاق است.

حجت الاسلام کوثری  با اشاره به ازدواج ساده حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه زهرا(س) گفت: اگر جوانان اسلامی با الگو برداری از این بزرگان و با سبک زندگی اسلامی ازدواج کنند، عاقبت آن به طلاق سرانجام نمی شود.

طبق آمارها افزایش طلاق در خراسان جنوبی نگران کننده اعلام شده که نیازمند برنامه ریزی دستگاه های فرهنگی برای جلوگیری از این افزایش است.

کد خبر 2915842

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha