خبرگزاری مهر – اسما محمودی: استان کرمان به گفته زمین شناسان دارای لایههای رسوبی از دورههای مختلف زمینشناسی است و این استان را بهشت زمین شناسان میدانند. یکی از نمایههای اصلی این موضوع وجود معادن گسترده و غنی در مکانهای مختلف جغرافیایی بزرگترین استان کشور است اما از دیرباز شایعاتی نیز در خصوص وجود برخی منابع نفت و گاز در مکانهای مختلف استان کرمان بهخصوص در حوزه شمال استان به گوش میرسید که البته هیچ اظهارنظر دقیق علمی در این خصوص انجام نمیشد.
اما طبق آخرین تحقیقات صورت گرفته منابع نفتی قابلتوجهی در اطراف کرمان یافت شده است که نشان از غنای کرمان در حوزه ذخایر نفت نیز دارد که البته این اکتشافات و مطالعات در مراحل ابتدایی قرار دارد و هنوز هیچیک از مسئولان محلی استان کرمان در خصوص این داشتهها اظهارنظر رسمی نکردهاند.
هرچند این استان درزمینهٔ ذخیره و زیرساختهای نفتی در جنوب شرق از جایگاه ویژهای برخوردار است اما اکتشافات جدید میتواند پنجرهای تازه درزمینهٔ ذخایر موجود نفتی در کشور بگشاید.
دلیل این امر نیز وجود ذخایر خاص نفتی به نام «شیلهای نفتی» در اطراف کرمان است. این ذخایر هرچند غنی هستند اما به لحاظ ساختار بهگونهای شکل گرفته اند که برای برداشت از آنها با فنّاوری کنونی هزینههایی چند برابر ذخایر سنتی نفت نیاز است، همین امر موجب میشود در کوتاهمدت توجه کمتری به ذخایر نفتی شیل معطوف شود اما نقشی که این ذخایر سال گذشته در بازار نفت ایفا کردند نشاندهنده اهمیت بالای آنها در بازار جهانی است.
منابع نفتی شیل طی سال گذشته معادله های نفتی جهان را تغییر داد
محمد قیومی، استاد دانشگاه و کارشناس اقتصادی در گفتگو با مهر اظهار داشت: طبق اطلاعات دادهشده ذخایری که در بررسی های اخیر کشفشده است در چارچوب ذخایر شیل هستند که این ذخایر در سالهای اخیر در استان لرستان و اطراف یاسوج و کرمان نیز دیدهشدهاند.
وی افزود: اطلاعاتی که در خصوص این ذخایر وجود دارد اولیه است و باید مطالعات و اکتشافات بیشتری در اطراف کرمان برای بررسی این ذخایر انجام شود. اما بیشترین ذخایر شیل نفتی در آمریکا قرار دارد.
قیومی گفت: بااینوجود نباید از کنار ذخایر نفتی شیل بهسادگی گذشت زیرا در سال گذشته آمریکا با استفاده از روشهای کمهزینه توانست مقادیر قابلتوجهی از نفت شیل خود را وارد بازار کند و موجب افت شدید قیمت نفت در بازارهای جهانی شد، این نشان از اهمیت نفت شیل در جهان دارد به همین دلیل باید روشها و فنّاوری پرهزینهای که هماکنون در اختیارداریم را متحول کنیم و با روشهای نو و کمهزینه در آینده به برداشت از ذخایر نفت شیل فکر کنیم.
نفت شیل اهرم قابل توجهی برای آینده انرژی جهان است
وی هزینه تولید هر بشکه نفت ذخایر عادی را بین پنج تا ۱۰ دلار دانست و افزود: با این فنّاوری برای استخراج نفت شیل باید ۴۰ تا ۸۰ دلار هزینه کنیم که مقرونبهصرفه نیست.
قیومی اما با اشاره به ذخایر قابلتوجه کشفشده نفت شیل در کرمان افزود: اینیک نکته اساسی است که وجود این ذخایر یک اهرم استراتژیک در مقابل افق سیاستهای اقتصادی کشور میگذارد و از هماکنون باید در راستای بهرهبرداری از این ذخایر در آینده برنامهریزی کنیم زیرا ذخایر نفت کشور محدود است و انرژی مهمترین تعادل را درزمینهٔ موازنههای جهانی ایجاد میکند.
به نظر میآید چندین افق نفتی شیل در کرمان وجود دارد که زمینه را برای توسعه اقتصادی استان بیش از گذشته فراهم میکند
وی گفت: به نظر میآید چندین افق نفتی شیل در کرمان وجود دارد که زمینه را برای توسعه اقتصادی استان بیش از گذشته فراهم میکند و دانشگاهها و محققان استان کرمان باید از هماکنون به دنبال مطالعات علمی گسترده در خصوص بهرهبرداری از این افقهای شیلی باشند.
قیومی تأکید کرد که مهمترین عامل درزمینهٔ بهرهبرداری کمهزینه از این منابع نفتی فنّاوری برتر و راههای خلاق و نو است که ایرانیها در این زمینه تبحر خاصی دارند و محققان کرمانی باید در این زمینه پیشقدم شوند.
اکتشاف و مطالعه بر روی ذخایر شیل کرمان ضروری است
محمدرضا پور ابراهیمی نماینده مردم کرمان در گفتگو با مهر اظهار داشت: وجود این منابع سوختی در استان کرمان فرصتی مغتنم برای استان کرمان محسوب میشود و هرچند بهواسطه وجود منابع در دسترس و با هزینه استخراج کم استفاده از ذخایر شیل در ارجحیت قرار ندارد اما وجود این منابع مغتنم است.
وی افزود: در خصوص وضعیت این ذخایر طی روزهای آینده درخواست برگزاری نشست با مسئولان دستگاههای مرتبط با اکتشاف را خواهم داد و جزئیات این ذخایر را بررسی میکنیم.
وی گفت: در ایران منابع نفتی شیل به دلیل وجود گسترده منابع در دسترس تاکنون موردتوجه جدی قرار نگرفته است اما باید برای دسترسی به این منابع در آینده از هماکنون برنامهریزی لازم انجام شود.
نماینده مردم کرمان با اشاره به برداشت این ذخایر با استفاده از فنّاوری نوین و هزینه اندک در برخی کشورها گفت: ما نیز باید از هماکنون به فکر روزهایی که منابع نفتی کاهش مییابد باشیم و از ذخایر نفت شیل بهموقع استفاده کنیم.
وجود ذخایر شیل در کرمان یک فرصت اقتصادی است
معاون عمرانی استاندار کرمان نیزبه خبرنگار مهر گفت: کرمان استانی ثروتمند است و وجود چنین ذخایری نشان از این موضوع دارد.
ابوالقاسم سیف الهی افزود: درگذشته نیز بررسیهایی در استان کرمان انجامشده بود اما باید در جریان جزئیات اکتشافات جدید قرار گرفت.
وی تصریح کرد: مسئولان استان کرمان حمایت کامل خود را از انجام مطالعات و بررسیهای بیشتر در این خصوص اعلام میکنند اما اصولا طرحهای نفتی بهصورت متمرکز و در سطح ملی انجام میشود.
معاون استاندار کرمان گفت: مطالعه و اکتشاف در حوزههای نفتی بر اساس اولویت بندیهای وزارتخانه و بنا بهصرفه اقتصادی انجام میشود و در کنار پیروی از استراتژیهای ملی، ما در استان از اکتشاف و مطالعه و حفاری در این خصوص حمایت میکنیم.
وی ادامه داد: پیش از این مطالعاتی در منطقهای در نزدیکی راور، کوهبنان و بهاباد یزد انجامشده بود که نتایج نشان میداد این منابع از نوع شیل است و با توجه به اینکه هزینه استخراج این منابع بالا برآورد شده بود مقرون به صرفه نبود اما با توجه به وجود فنّاوریهای برداشت جدیدی که در دنیا به کار گرفته میشود به نظر میرسد در آینده و در صورت دسترسی به این فنّاوریها بتوانیم در راستای توسعه استان کرمان در این زمینه گام برداریم.
سنگ نفت یا سنگ نفت زا یا سنگ کروژن یا شیل نفتی یک سنگ رسوبی دانهریز و غنی از مواد آلی حاوی کروژن است و از آن میتوان هیدروکربن مایعی به نام نفت شیل (نفت ماسه) استخراج کرد. نفت شیل یک جایگزین برای نفت خام معمولی است. بااینحال، استخراج نفت سنگ از سنگ نفت پرهزینهتر از تولید نفت خام متعارف، هم ازنظر مالی و هم ازلحاظ اثرات زیستمحیطی آن است.
نظر شما