۲۷ شهریور ۱۳۹۴، ۱۰:۳۷

مهر گزارش می‌دهد:

هندوانه شریف‌آباد قزوین محصولی اقتصادی در شرایط کم‌آبی

هندوانه شریف‌آباد قزوین محصولی اقتصادی در شرایط کم‌آبی

قزوین- هندوانه دیم شریف‌آباد قزوین در شرایط کم‌آبی می‌تواند به‌عنوان محصولی اقتصادی به رونق اقتصادی کشاورزان منطقه کمک کرده و الگویی برای کشت محصول کم آب باشد.

خبرگزاری مهر- امور استان‌ها: ماجرای کمبود آب و کاهش بارندگی در قزوین حرف تازه‌ای نیست و نزدیک به ۳ سال است که مردم قزوین خوب می‌دانند دشت زرخیز همیشه‌سبزشان رو به خشک‌سالی می‌رود، دشتی که تا همین چند سال قبل یکی از بهترین عرصه‌های کشاورزی بود این روزها آخرین نفس‌هایش را از ریه‌های خشکیده‌اش می‌کشد مگر آنکه برایش فکری شود.

کمبود بارندگی، افت سطح آب‌های زیرزمینی و البته سهل‌انگاری در مصرف بهینه آب وضعیت را برای کشاورزانی که به‌رسم سال‌ها زندگی در روستاها راهی جز امرارمعاش از مزارع ندارند سخت‌تر کرده است و افرادی که بارش باران تأثیر مستقیمی بر نحوه زندگی آن‌ها دارد این روزها بی‌آبی و البته بی محصولی سختی را تحمل می‌کنند.

۲۲ درصد کاهش بارندگی در قزوین نیازمند برنامه‌ریزی جدی است

آرش بهاروند مدیرکل هواشناسی استان دراین‌باره گفت: سال گذشته ۱۴ درصد افزایش بارندگی نسبت به سال پیش از آن ثبت شد اما نسبت به دوره آماری چندساله، ۲۲ درصد کاهش بارندگی داریم.

به گفته بهاروند از ابتدای سال زارعی جاری تاکنون ۲۳۱ میلی‌متر بارندگی ثبت‌شده اما حجم مطلوب بارندگی استان در این مدت باید ۳۱۷ میلی‌متر باشد و بر اساس آمارهای ارائه‌شده از سوی هواشناسی کشور استان قزوین جزو ۱۵ استانی است که در خشک‌سالی به سر می‌برد و مدیریت درست منابع در این شرایط تنها راه موجود به نظر می‌رسد.

خشکسالی باغات شهر محلات

این در حالی است که به گفته کارشناسان تاکنون بیش از ۳ برابر ظرفیت سفره‌های زیرزمینی قزوین آب از آن برداشت‌شده است که با ادامه این روند در چند سال آینده دشت سرسبز و کشاورزی قزوین تنها بیابانی بدون آب‌وعلف خواهد بود.

در این شرایط مدیریت درست منابع آب در بخش‌هایی که مصرف بیشتری از آب را به خود اختصاص داده است سهم بیشتری در رفع این بحران خواهد داشت و در شرایطی که بر اساس آمارها بخش کشاورزی در حال حاضر بیش از ۹۱ درصد آب مصرفی استان را به خود اختصاص داده است بازنگری در نحوه کشت برخی محصولات ضروری است.

کشت هندوانه ۶۵ درصد هدر رفت آب دارد

نیاز علی ابراهیمی پاک رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین در گفتگو با خبرنگار مهر با انتقاد از کشت محصولاتی نظیر هندوانه و خربزه در قزوین گفت: در روند کاشت این محصولات نزدیک به ۶۵ درصد از آب به هدر می‌رود آبی که امروز به دلیل کمبود آن بخش قابل‌توجهی از زمین‌های کشاورزی قزوین خشکیده است.

وی افزود: می‌بایست به ازای هر هکتار زمین کشاورزی با کشت غلات هفت هزار مترمکعب آب مصرف شود که این مصرف در بخش صیفی‌جات به‌صورت سنتی به ۲۰ هزار مترمکعب آب نیز می‌رسد که به معنای نابود کردن آب سفره‌های زیرزمینی برای کشت صیفی‌جات است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین تصریح کرد: یکی از مهم‌ترین محصولاتی که در استان قزوین به‌صورت مداوم و از گذشته تاکنون کشت می‌شده، محصول هندوانه است و همین سابقه دیرینه قزوین درکشت هندوانه سبب شده تا بیشتر استان‌های کشور بانام هندوانه بوئین‌زهرا و هندوانه شریف‌آباد آشنا باشند.

ابراهیمی پاک بابیان ویژگی‌های هندوانه شریف‌آباد تصریح کرد: این هندوانه چون دیم است و برای کشت آن از آب منابع زیرزمینی استفاده نمی‌کند ازنظر ما هم محصولی مناسب است و می‌تواند در برخی دیگر از نقاط استان توسعه پیدا کند.

وی بیان کرد: در حمایت از کشت محصول هندوانه دیم به‌ویژه در شریفیه قزوین آماده همه نوع همکاری هستیم و می‌توان این نوع کشت را به‌عنوان الگو برای سایر مناطق هم پیشنهاد کرد.

وی یادآور شد: بسته‌ای در حمایت از کشت هندوانه دیم در شریفیه تعریف کرده‌ایم و امیدواریم با اجرای آن به کشاورزی این شهر و اقتصاد کشاورزان کمک کنیم و اعتقادداریم این محصول ظرفیت آن را دارد که با صادرات به بنیه مالی استان هم کمک کند.

هندوانه میوه محبوبی که منابع آبی را خشک می‌کند

اگرچه هندوانه از محبوب‌ترین میوه‌ها در بین ایرانیان است و جایگاه خوبی در فصل گرما در سفره‌های ایرانیان دارد و در سالیان گذشته نیز با استقبال کشورهای همسایه طرفداران زیادی پیداکرده است اما به گفته کارشناسان کشت هندوانه می‌تواند مرگ تدریجی دشت قزوین را سرعتی باورنکردنی بخشد.

قزوین

در شرایطی که به گفته کارشناسان این حوزه برای تولید یک کیلو هندوانه بیش از ۲۵۰ لیتر آب صرف می‌شود به‌عبارت‌دیگر برای تولید یک هندوانه ۱۰ کیلویی ۲ هزار و ۵۰۰ لیتر آب استفاده می‌شود که باقیمت کنونی آب معادل هر لیتری ۱۰۰۰ تومان قیمت آب مصرفی برای تولید ۱۰ کیلو هندوانه دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و هر کیلو ۲۵۰ هزار تومان است درحالی‌که قیمت تمام‌شده هر لیتر آب برای دولت بیش از ۱۰۰۰ تومان است که باقیمتی نزدیک به ۱۰۰ تومان به دست کشاورزان می‌رسد.

هندوانه شریف‌آباد دوست دار منابع آبی است

در این شرایط ویژگی خاص هندوانه دیم شریف‌آباد بیش‌ازپیش آشکار می‌شود، محصولی که از معدود نام‌هایی است که بیشتر مردم با آن آشنایی دارند هندوانه‌ای که با بهترین کیفیت و البته به‌صورت دیمی رشد کرده و به دست مشتری می‌رسد.

نکته جالب‌توجه در خصوص هندوانه دیم شریف‌آباد استفاده از روان آب‌های فصل بهار است که تأثیر زیادی در سطح آب‌های زیرزمینی ندارند اما تغذیه مناسبی برای زمین‌های کشت دیمی هندوانه به‌حساب می‌آیند و محصول مرغوبی را برای رسیدن به دست مشتری آماده می‌کند.

هندوانه شریف‌آباد محصلی ارگانیک

حسین هاشمی شهردار شریفیه در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص کشت هندوانه در این شهر بیان کرد: خوشبختانه از دیرباز کشاورزان شریفیه در مزارع خود از بکار بردن سم و کود شیمیایی پرهیز می‌کردند و امروز زمینه‌ای منطقه بسیار مغذی و عالی است و گاهی دیگر به آیش نیاز ندارد و محصول کشت دوم آن کیفی‌تر است و شاید تنها محصول هندوانه‌ای است که سالم تولید می‌شود و ارگانیک است و این ویژگی منحصربه‌فرد هندوانه شریف‌آباد است.

وی بیان کرد: در حال حاضر بیش از ۴۰۰ هکتار از زمین‌های شهر شریفیه با درایت گذشتگان این شهر و هوشمندی مردم این شهر زیر کشت هندوانه دیم رفته و محصولی تلید می‌شود که هم طرفداران زیادی دارد و هم به مشکل کم‌آبی دشت قزوین دامن نمی‌زند.

جشنواره هندوانه برای معرفی شریفیه و محصول آن

هاشمی گفت: جشنواره هندوانه فرصتی برای معرفی توانمندی‌های شهر شریفیه در بخش کشاورزی، صنایع‌دستی، قابلیت‌های ورزشی و شناسایی نیروهای خوش‌فکر است و در کنار آن می‌خواهیم شادی و نشاط رابین مردم و مزارع برده تا ارتباط بیشتری میان شهروندان و کشاورزان ایجاد شود تا مردم با نوع کشت و برداشت محصول هم آشنا شوند.

وی بیان کرد: در زندگی ماشینی امروز بسیاری از مردم تمایل دارند به همراه خانواده خود ساعاتی در مزرعه و باغ حاضرشده و برداشت محصول را با خرید میوه‌ای چون هندوانه در سر مزرعه تجربه کنند و فرزندانشان محصول را برداشت کنند و شاید این لذت و شادابی واقعی در کمتر جایی تجربه می‌شود.

شهردار شریفیه تصریح کرد: در این جشنواره با برپا کردن غرفه‌هایی در کنار جالیز و مزرعه مردم می‌توانند نیاز خود را تهیه کنند و شادابی این کار شاید منحصربه‌فرد باشد و در کنار آن صنایع دیگر مانند هنرهای دستی مردم منطقه عرضه خواهد شد که می‌تواند جذابیت لازم را داشته باشد.

حسن‌پور: جشنواره هندوانه در شریف‌آباد گامی در معرفی مناطق مستعد استان

غلامرضا حسن‌پور فرماندار شهرستان البرز هم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: برای تحقق اقتصاد مقاومتی که از تأکیدات مقام معظم رهبری است باید ظرفیت‌های مناطق مختلف به‌ویژه کم برخوردار را بشناسیم و برای معرفی آن اقدام کنیم.

وی افزود: شهر شریفیه هرچند کوچک است اما همین تک‌محصول هندوانه که با کمترین آب و با بیشترین کیفیت در آن تولید می‌شود می‌تواند اقتصاد منطقه را متحول کند به‌شرط آن‌که برای توسعه و شکوفایی شهر با همه دستگاه‌های ذی‌ربط هماهنگی لازم صورت گیرد.

فرماندار البرز بیان کرد: وقتی معیشت مردم شریف‌آباد از کشاورزی تأمین می‌شود و محصول دیم در آن حرف اول را می‌زند قادریم باکمی حمایت و ارائه راهکارهای منطقی از توانمندی موجود به‌خوبی استفاده کنیم تا به معیشت مردم کمک شود.

جشنواره هندوانه در شهر کوچک شریفیِه قزوین حرکت ارزشمندی برای ایجاد نشاط و شادابی واقعی برای مردمی است که از مشکلات شهری خسته شده‌اند و می‌توانند ساعاتی با حضور در مزرعه با نحوه تولید و برداشت آشنا شوند و در کنار خانواده خریدی سنتی با برداشت محصول در مزرعه را تجربه کنند.

کد خبر 2918162

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha