به گزارش خبرگزاری مهر، سومین نشست گفتوگوی اجتماعی با موضوع «ابعاد اجتماعی سالمندی»، با حضور حسین نحوینژاد معاون امور توانبخشی بهزیستی کشور، فرید براتی سده رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان، احمد دلبری مدیر کل بهزیستی استان تهران،سیدحسن موسوی چلک رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران، گرجیپور مدیرکل بیمههای اجتماعی وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی و... برگزار شد.
حسین نحوینژاد معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با بیان این جمله که «حال سالمندان خیلی خوب نیست»، گفت: در رابطه با سالمندان با چالشهایی روبهرو هستیم و در دنیا بحثی که وجود دارد که سالمندی میتواند یک فرصت باشد تا تهدید که البته این موضوع بسته به خودمان دارد.
وی تصریح کرد: ما در جامعه شاهد سالمندی دیررس و زودرس هستیم و خیلی افراد را در جامعه میبینیم که سن و سال تقویمی بالای را دارند اما انسانهای بشاشی هستند و بالعکس افرادی در جامعه زندگی میکنند که هنوز به سن سالمندی نرسیدند اما آدمهای خمودی هستند.
نحوینژاد خاطر نشان کرد: یکی از موضوعاتی که سیاستگذاران و برنامه ریزان بایستی مورد توجه قرار دهند نشر و توسعه فرهنگ سالمندی سالم در جامعه است، ضمن اینکه باید عشق و محبت را در سالمندان ایجاد کنیم و بدانیم ازدواج و عاشق شدن در سالمندی دیر نیست.
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه بایستی رفتارهای خطرناک را از سالمندان دور کنیم، تصریح کرد: غیر از سلامت جسمی سالمندان، باید توجه ویژهای به مسائل اجتماعی و روحی و روانی سالمندان داشته باشیم و جامعه را برای نزدیک شدن به سن سالمندی آماده کنیم.
وی در ادامه از سازمانهای بیمهگر درخواست کرد که توجه ویژهای را به موضوعات بیمهای سالمندان داشته باشند.
نحوینژاد ادامه داد: حدود ۳ الی ۴ سال پیش ما طرحی را در وزارت رفاه تحت عنوان بیمههای فراگیر پیگیری میکردم که متاسفانه پس از تغییرات در این وزارتخانه این طرح ابتر ماند.
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به ظرفیت بخش خصوصی و NGOها خاطر نشان کرد: بخش خصوصی به دور از هرگونه زمینخواری و خرید و فروش ارز، پول خود را برای مراقبت از معلولان هزینه میکنند و بایستی دست آنها را ببوسیم.
نحوینژاد در ادامه با اشاره به اینکه مناسبسازی اماکن و معابر یکی از سیاستهای است که باید دنبال شود، گفت: امیدواریم رسانهها و به ویژه رسانه ملی در ابعاد فرهنگی در حوزه حمایتهای اجتماعی سالمندان فعالیت بیشتری را داشته باشند.
وی ضمن گلایه از عدم پوشش خدمات غربالگری تحت پوشش سازمانهای بیمهگر اظهار داشت: متأسفانه ماد دیده پیشگیرانه نداریم و اینکه به خاطر اینست که ما سند جامع در حوزه سالمندی نداریم.
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور گفت: متاسفانه سند ملی سالمندان به دلیل کارشکنی وزارت بهداشت هنوز به نتیجه نرسیده است و ما باید نقشه راهی مبتنی بر وضعیت سالمندان کشور ترسیم و در راستای آن گام برداریم.
نحوینژاد افزود: متأسفانه وزارت بهداشت تا چندی پیش شورای ملی سالمندان به رسمیت نمیشناخت به طوری که برخی از افراد ۶ میلیون سالمند در کشور را نمیبینند و تنها سالمندانی که در مراکز خیریه از جمله کهریزک نگهداری میشوند را میبینند.
وی با بیان اینکه لازم است در برنامه ششم توسعه توجه ویژهای به موضوعات اجتماعی سالمندان شود، گفت: ما میتوانیم از ظرفیت برنامه چهارم نیز استفاده کنیم.
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور در ادامه این نشست با اشاره به اظهار نظر یکی از معاونین کمیته امداد در خصوص آمادگی این نهاد برای پذیرش سالمندان سازمان بهزیستی، تأکید کرد: سازمانی که ایجاد شده برای صدقه دادن، حالا عنوان میکند که آماده پذیرش سالمندان تحت پوشش بهزیستی را دارد و باید این نکته را به این عزیزان عرض کنم که مگر سالمندان صدقهبگیر هستند.
نحوینژاد ادامه داد: سازمانی که میخواهد سالمندان را تحت حمایت خود قرار بدهد باید فهم این موضوع را داشته باشد.
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور در ادامه با اشاره به اهمیت مددکاری،گفت:وزیر بهداشت نیز هنوز نمیداند که سالمندی فقط فیزیوتراپی نیست.
وی در ادامه با اشاره به اینکه ۷۵ درصد از سوانح و اتفاقات در دوران سالمندی در منازل اتفاق میافتد، گفت:متاسفانه شیرهای آب حمامها، نورپردازیها، مبلمانها و ... برای سالمندان امن نیست.
نحوی نژاد همچنین با بیان اینکه بزرگترین سد سالمندان برای ارائه خدمت، وزارت بهداشت است، بیان داشت: متاسفانه این وزارتخانه نه برنامهای و نه غربالگری برای این گروه از جامعه ندارد و نمیگذارد سازمان بهزیستی نیز فعالیت خود را داشته باشد.
۵۰ درصد سالمندان تنها زندگی می کنند
احمد دلبری مدیرکل بهزیستی استان تهران نیز در این نشست با اشاره به اینکه کشور سوئد با ۹ میلیون جمعیت فقط ۶۵۰ نفر متخصص طب سالمندی دارد، افزود: سال گذشته رتبه اول در حوزه ارائه خدمات سالمندی به این کشور اختصاص داده شد.
وی تصریح کرد:علیرغم همه این اقدامات در کشور سوئد، مسئولان سوئدی عنوان کردند که پدیده سالمندی آنها را غافلگیر کرده است.
دلبری بیان داشت: اگر ما خودمان را با این کشورها مقایسه کنیم اگر عجله نکنیم همین سالمندی که از آنها به عنوان فرصت یاد میکنیم تبدیل به سونامی میشود نه چالش.
مدیرکل بهزیستی استان تهران با اشاره به اینکه سه برابر جمعیت سالمندی را تختهای بیمارستانها اشغال کرده است، گفت: یک زمانی وزیر بهداشت دولت قبل عنوان کرده بود که ۳۶ درصد از تختهای بیمارستانها به اشغال سالمندان در آمده است.
وی اضافه کرد: مسئلهای که در حال حاضر درحوزه سالمندی ایران را با سایر کشورها متمایز میکند آن است که در ایران زیرساختهای لازم را نداریم و هر آنچه است در خانوادهها وجود دارد.
دلبری اضافه کرد: بر اساس آمار ۹۹ درصد از سالمندان حداقل یکبار ازدواج کردهاند و بر اساس همین آمار ۵۰ درصد از آنها تنها زندگی میکنند.
مدیرکل بهزیستی استان تهران با بیان اینکه جمعیت سالمندی به سمت زنانهشدن حرکت میکند، بیان داشت: اکثر مطالعات و تحقیقات جمعیتی به سه محور سلامت روانی، پیامدهای اقتصادی و کیفیت زندگی پرداخته شده است.
وی گفت:بخش عمدهای از موضوعات مهم زندگی فردی و اجتماعی سالمندان مورد غفلت قرار گرفته است ضمن اینکه سالمندانی که تنها زندگی میکند در کل کشور حدود ۳۰ درصد هستند.
وی در پایان این نشست با تقدیر از شهرداری تهران در جهت همکاری با بهزیستی استان تهران در راهاندازی شهر دوستدار سالمند، گفت: خوشبختانه شهرداری تهران اقدامات خوبی را با سازمان بهزیستی استان انجام داده است.
نظر شما